Hrvatski glazbeni zavod treba pomoć svih nas

Pijanistica Sretna Meštrović 1969. godine svirala je Mozarta na pozornici velike dvorane Hrvatskog glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici.

“Bio sam tamo, u maminom trbuhu. Bio sam na toj pozornici i prije nego što sam se rodio, a prvi puta sam na njoj nastupio kada sam imao samo šest godina. Prizori ranjenog HGZ-a snažno su me potresli jer to je prostor u kojem sam odrastao, pozornica na kojoj sam odsvirao nebrojeno koncerata”, rekao je Sretnin sin i skladatelj i pijanist Matej Meštrović.

Svoju duboku povezanost s prostorom i tugu koju su izazvale fotografije Zvonimira Ferine snimljene nakon razornog potresa, Matej Meštrović pretočio je u klavirsku kompoziciju „HGZ Potresno“ i kreirao dojmljivi video.

HGZ je gotovo 200 godina stara udruga građana koju tijekom njene duge povijesti nije „podržavao“ niti jedan politički sistem. Jedinstvena je to pojava na našim prostorima i članovi udruge se s pravom ponose na tu činjenicu, ali u ovim iznimno teškim okolnostima neće biti lako prebroditi krizu jer se HGZ financira isključivo od vlastitih prihoda. Svojom nadahnutom kompozicijom Matej Meštrović pokazuje vlastiti doživljaj tragedije koja je zadesila najstariju hrvatsku glazbenu instituciju, ali i poziva na djelovanje.

Pomoć Hrvatskom glazbenom zavodu sada je potrebnija no ikad: https://www.hgz.hr/donacije/. Materijalna šteta na zgradi je golema, a osobito je stradalo krovište koje se mora hitno sanirati jer predstavlja ugrozu za zgradu HGZ-a, ali i za okolne zgrade te ljude na ulici.

U mirna vremena to je prostor u kojemu tražimo zabavu, utjehu, mir, ali i prostor gdje se opuštamo i uživamo u umjetničkim djelima. U ovom prostoru mnogi od nas su odrasli, učili o dobroj muzici, svjedočili mnogim klasičnim izvedbama. Sada je vrijeme da se odužimo umjetnosti, i da pomognemo udahnuti novi život u Glazbeni zavod, da mi za njega odsviramo odu kakvu zaslužuje.