Hrvatski brend Shamai Grin kreira terarije koji donose zelenilo i mirnoću u svaki interijer

Možda je do toga što smo ove godine više vremena proveli doma, možda zbog toga što nas sa svih strana u posljednje vrijeme osvještavaju kako je briga za prirodu iznimno bitna, ali zelenilo, ono vani i u našim domovima, postalo nam je iznimno bitno. Prema nekima kuća nije dom bez biljaka, ali to ne znači nužno da se morate odlučiti za klasiku. Možete odabrati i samoodržive bukete minimalističkog dizajna koje kreira zagrebački brend Shamai Grin, odnosno Dina Šavorić i Jelena Šangarelo koje stoje iza njega.

Ljubiteljice bilja osnovale su interior decor brend, a za svoje proizvode kažu da su energije koje čine njihovu bit koju spremaju u staklene kupole i nude klijetima kako bi spoznali mirnoću življenja uspostavom balansa s nečim divljim i rastućim. One, naime, sade mikro i mini biljke u staklene terarije te time omogućuju široj masi da ih upozna i smjesti u svoj dom, ured ili općenito interijer kao jedinstvenu dekoraciju.

Dina Šavorić i Jelena Šangarelo

Iako im priroda nije dio struke – dapače, svoje bi vrijeme ove grafičke dizajnerice trebale provoditi pred ekranom računala, estetika je, te su naučile ono što im je lijepo integrirati u svoju svakodnevicu. Ljubav prema biljkama oduvijek je bila prisutna te pojačala njihovu povezanost, a velika im je inspiracija i tandem Botanike – djevojke su osnažile njihovu želju da se upuste u putovanje s izradom terarija. Sve nakon toga došlo je samo po sebi – brend, lojalni klijenti i još veća strast.

Šavorić i Šanagarelo ističu kako su bilje i zelenilo njihova velika ljubav te svaki kutak njihovih stanova krase veliki listovi i nijanse zelenih tonova. “U svojim zelenim džunglama paradoksalno osjećamo mir. Kad nam se divlji duh prepuni, jednostavno ga ‘usadimo’ u staklene boce ili kupole predivnih oblika kao presliku naših duša”, kaže Šavorić.

Iako su njihovi interijeri puni zelenila priznaju kako sve češće zamjenjuju malo bilje s onim velikoga rasta koje, pak, kombiniraju sa svojim Shamai Grin terarijima. “Rezultat je skladan spoj slobodnog i stavljenog u zadani okvir odnosno marginu iz koje nema dalje. Mašta nas zaista može odvesti u neki imaginarni svijet gdje su duše mirne i plove tokom misli koje kreiramo dizajnom i dekorom u interijeru”, istaknula je Šangarelo.

Ono što je zanimljivo kod njihovih proizvoda je činjenica da je zapravo riječ o živućim skulpturama koje se mogu uklopiti u svačiji interijer, a koje, tako divlje, ipak doprinose mirnoći prostora. Osim toga, kad je riječ o ovim terarijima ne morate se ograničiti samo na to da ukrasite svoj prostor već ih možete i poklanjati, umjesto buketa. Uz svaki terarij Shamai Grin stižu, naime, i upute za održavanje, pa nema straha da će vaš poklon biti primljen s radošću.

Kreiranje terarija nije nimalo lagan zadatak, a brend nudi one otvorenog i zatvorenog tipa. Sve što se stavlja u staklenu kupolu potrebno je, kako nam otkrivaju iz brenda, najprije jako dobro očistiti, ukloniti potencijalne nametnike i svaku mogućnost truljenja žive materije. Isto toga, bitno je napraviti sustav za drenažu kako ne bi došlo do propadanja biljaka unutar terarija. Tek nakon toga slijedi sadnja bilja i proces u kojem stručnjakinje iz Shamai Grin prate zakorjenjivanje mini i mikro biljaka koje zbog količine zemlje koju dobiju ne mogu “prerasti” kupolu te mogu skladno međusobno rasti. Pogodno je da biljke mogu koegzistirati, a osim toga, primjenom različitog kolorita i visine biljaka dobivaju se i vizualno atraktivne žive skulpture.

Shamai Grin proizvodi idealni su za one koji “ubiju” sve biljke, a žele imati zelenilo u stanu, kao i za ljubitelje ekologije te dizajnerskih dekoracija. Potrebna je minimalna briga jer ovi mini ekosistemi funkcioniraju po principu samoodrživosti -kondenzacijom se održava vlaga i simulira tropska klima koja pogoduje rastu mikro i mini bilja, dok upijanjem vlage iz zemljanog supstrata kroz korijenje voda ulazi u biljku i isparava iz listova te se kondenzira na staklu klizeći natrag vraća u zemlju. Jedino na što treba pripaziti, kažu iz kolektiva koji integrira hortikulturu u interijer kroz produkt dizajn, jer na reguliranje vlage – zemlja mora biti vlažna, a stijenke orošene.

Kad je, pak, riječ o terarijima otvorenog tipa sa sukulentima različitih vrsta, odnosno “Pustinjicama”, njihovo je održavanje još lakše, bez potrebe za vlagom, pa se ovaj živi dekor često ističe kao najbolji izbor za hotelske sobe, urede ili teško dostupna mjesta u interijeru. Ne zahtijevaju utrošak vremena za brigu, što im također daje prednost.

Glavni izražajni motiv je puhano staklo različitih formi i veličina u službi 3D okvira unutar kojeg se smješta bilje kao važan estetski dio svakog prostora, a raspolažu s M, L i XL formatima. Cijene se kreću ovisno o veličini posude, ali i s obzirom na odabir biljke jer su dostupni i bonsai, orhideje te muholovke. Koji god izabrali, Shamai Grin živuća skulptura ispunit će vaš prostor mirnoćom i zelenilom i to bez puno muke – vaša bilje stiže na kućnu adresu s uputama za održavanje. Jednostavno, zeleno, oku ugodno, originalno i – predivno!

Brend prima narudžbe putem mail [email protected], upita na Instagram ili, pak, pozivom na broj 098 984 0969.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0