Hrvatske čokolade čiji su nas okusi oborili s nogu

Desert kojeg obožavaju sve generacije širom svijeta je – čokolada! Povijesni put bio čokolade je takav da je od gorkog, vrućeg napitka postala mliječna, zaslađena poslastica, mnogima omiljena doza slatkog. Danas su, ipak, popularne verzije čokolade s većim udjelom kakaa ili manjim udjelom šećera i zaslađivača, a trendove prate i hrvatski proizvođači čokolada. Istražili smo što se to točno proizvodi u Hrvatskoj te čime domaći proizvođači osvajaju zahtjevnu publiku.

VRSNA CHOCOLATES

Vrsna Chocolates je priča koja je počela još u prošlom stoljeću, a njihove su praline različitih oblike, boja i sastojaka nastale prije nekoliko godina i već postale iznimno tražen proizvod među hrvatskim ljubiteljima čokolade. Naime, Vrsna Chocolates nudi jedinstvene spojeve voćnih, bobičastih, orašastih plodova s originalnom recepturom čokolade, a njihov je cilj predstavljanje najukusnijih hrvatskih delicija u ljubavi s čokoladom. To može biti prvoklasni med, lješnjak, jagoda ili smokva – svaka je kombinacija posebna na svoj način. Uz to, važno je za napomenuti da se svi slatki zalogaji izrađuju ručno, i to u proizvodnji smještenoj u okolici Zagreba, a izbor njihovih čokoladnih delicija možete istražiti potražite na službenoj stranici. Ono što nas posebno raduje je mogućnost personaliziranja natpisa na njihovim čokoladnim delicijama, a to čini predivan poklon prikladan za svako slavlje.

TAMAN CHOCOLATES

Taman Chocolates je djelo male manufakture malo&slatko čiji su vlasnici čokolatijer Stiv Kahlina i certificirana kušačica čokolade Sanja Vladović. Ono sto izdvaja njihove čokolade je autentičan pristup s tradicionalnim načinom proizvodnje. Bitno je i naglasiti kako je ovaj brend najnagrađivaniji proizvođač čokolade u Hrvatskoj. Možda je jedan od razloga i to što u proizvodnji koriste kakao proizvode bez dodanih biljnih i hidrogeniziranih ulja, s prirodnom vanilijom, nerafiniranim smeđim šećerom, prirodnim eteričnim uljima i slično. Ističu izbjegavanje aditiva u njihovim proizvodima kao i rad sa sastojcima koji su uzgojeni na organski način. Ako način proizvodnje smatrate važnom stavkom pri izboru hrane i namirnica, Taman Chocolates su idealan odabir za vas, a njihovu ponudu možete istražiti na službenoj web stranici.

ANKA CHOCOLATE

Anka Chocolate je priča o obitelji i pravi mali hommage jednoj baki od njezinne unuke. Brend je kreirala Antonija Rogić iz Dugog Sela, sa suprugom Riccardom, a naziv potječe od ime njezine bake koja joj je prenijela različite vještine s puno ljubavi. Antonija i Riccardo su, pri otvaranju vlastitog biznisa, o proizvodnji čokolade učili u Italiji. Kasnije je ova mala manufaktura, s originalnom recepturom, postala posveta i zahvala Antonijinoj baki. Njezine praline “Krocka” su autentičan i nadasve ukusan suvenir inspiriran šahovnicom koje bi mogle biti dio poklona onda kada želite nekome predstaviti dio Hrvatske na originalan način. Također, inspirirane Hrvatskom, nastale su praline “Licitart”, dok su Jadranskim morem nadahnute praline “1244 kamenčića u moru”. Priču o baki Anki potražite među pralinama njezine unuke na web stranici.

Bliži nam se Valentinovo, a čokolade su uvijek divan dar i znak pažnje. Originalni okusi i recepture naših domaćih proizvođača nas uvijek razvesele, a posebno kada se radi o slatkoj priči kao što je ova. Poklonite sebi ili dragoj osobi ovakav slatki predah.

Tekst: Ana Ageljić

Naslovna fotografija: Taman Chocolates