Hermèsov pristup anti-marketinškom marketingu

Pariška modna kuća Hermès osnovana 1837. godine i danas ima kultni status luksuznog brenda. Još uvijek je u većinskom vlasništvu obitelji Hermès, a kompaniju vodi pripadnik šeste generacije obitelji Axel Dumas.

Usprkos velikim promjenama u modnoj industriji, Hermès još uvijek nema odjel marketinga. Kako je to moguće 2018. godine kada gotovo svaka kompanija na svijetu poseže za marketingom kao jednim od alata prodaje?

“Znate, mi ne radimo marketing. Sve se vrti oko emocija i osjetljivosti, ali ne treba biti preozbiljan.” -Bali Barret, kreativna direktorica

Kod Hermèsa fokus je na dobroj strategiji- dok je brend poznat po kvalitetnim i skupim torbama, istovremeno u ponudi ima i kultne marame i šalove po pristupačnijim cijenama kako bi kupci postali dio Hermès stila života. Stil života brenda je ipak njihov najjači adut.

“Marama predstavlja fantaziju i humor Hermèsa, to je pristupačan proizvod u usporedbi s većinom stvari koje radimo i to nas čini mladima. U tome leži velika sloboda. Ponekad cijela slika može izgledati konzervativno tako da se moramo nastaviti razvijati, pokazujući  kako smo kreativna i moderna kompanija.”- Bali Barret, kreativna direktorica

Upravo Barret je osmislila koncept pod nazivom Carré Club, ekskluzivni Hermès svijet u kojem je moguće održavati marame u specijalnim vešmašinama te im čak i promijeniti izgled. Carré Club se sada nalazi u velikom broju  gradova koji imaju i dućan, a koncept nalikuje na kombinaciju gentleman’s shopa, umjetničke galerije i privatnog kluba.

Hermèsov pristup anti-marketinškom marketingu ipak na mnogo načina zadovoljava mnoge kriterije tradicionalne marketinške strategije. Hermès još uvijek želi uključiti kupce i pronaći nove načine komunikacije i to je velika investicija. Tvrtka je u 2017. godini potrošila 275 milijuna eura na „izdatke za komunikaciju“, no tvrtka je odbila razjasniti što to točno obuhvaća.  Ovaj pristup je manje klinički od većine brendova danas, ipak postoji osjećaj humanosti i humora.

 

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0