HBO je u posljednje vrijeme česta meta hakerskih napada. Najveću pozornost do sada dobivali su napadi povezani s popularnom serijom Game of Thrones, a takvih je bilo nekoliko. Samo u posljednjih godinu dana- od preuranjenog izlaska prve četiri epizode šeste sezone prošle godine, pa do prošlotjednog faila kada je četvrta epizoda sedme sezone (jedna od najiščekivanijih i  najboljih epizoda do sada) uz scenarij procurila čak četiri dana prije premijere.

The Hollywood Reporter prenosi kako se HBO ponovno našao na meti hakera koji su pribavili seriju dokumenata uključujući mailove višeg menadžmenta i detaljni scenarij iduće epizode.

Skupina hakera, pod nazivom “Mr. Smith”, odlučili su ne objaviti javno navedeni sadržaj, već su ucijenili HBO i zatražili otkupninu navodeći kako imaju preko 1,5 TB podataka i prijeteći daljnjim otkrivanjima. Navodno traže iznos od 6 mjesečnih plaća u bitcoinima, što može biti prevedeno u minimalno 6 milijuna dolara. U video pismu koje su uputili HBO-u otkrili su i koliko je ovaj pothvat bio zahtjevan:

“Uspješno smo probili vašu ogromnu mrežu. HBO je bio jedna od težih meta, no uspjeli smo (trebalo nam je oko 6 mjeseci)!”

HBO je za sada dao samo službenu izjavu u kojoj navodi kako oni nemaju razloga vjerovati u kompromitiranost njihova sustava te kako je istraga u tijeku.

Ova afera se već sada povezuje s velikim kaosom u Sonyu 2014. godine kada su hakeri objavili tisuće neugodnih mailova zaposlenika, osobnih informacija koje uključuju i plaće oko 50 000 tadašnjih i bivših zaposlenika.

Foto: HBO