1. U srcu Beča otvorena je gastronomska oaza s hrvatskim pečatom. Riječ je o novom contemporary fine dinning restoranu Graben 30. „Graben 30 internacionalno je mjesto u pravom smislu riječi – mjesto kakvo je Beč zaista trebao“, bio je prvi komentar nekadašnje menadžerice DO&CO restorana na otvorenju 6. listopada.

g5 g3

Da se radi o ozbiljnom i važnom projektu na bečkoj sceni, svjedoči činjenica da je na otvorenje došao i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

Za ovaj spektakularan pothvat zaslužni su vlasnici najboljeg hrvatskog kluba Papaya Ivan Bušljeta i Ozren Brunović koji su se javili na natječaj za najam prostora u blizini glavnog bečkog trga Stephanplatz. Glavna ideja natječaja bila je pronaći projekt koji će na bečku scenu donijeti nešto novo, svježe, zanimljivo i drugačije. Misija je ispunjena s obzirom da Graben 30 objedinjuje doručak, brunch, business lunch, afterwork okupljanje, večeru i noćni izlazak. Koncept spajanja zabavnog programa s high-end kuhinjom odličan je recept za uspjeh na urbanoj sceni.

g2 g1

Prva prostorija pruža pogled na profesionalne kuhare koji pred vašim očima spremaju najfinije specijalitete u kojima ćete moći uživati nedugo nakon. Zatim se možete preseliti u restoran s prekrasnim pogledom, a na katu vas čeka klub s DJ-om. Sve u svemu, odličan spoj tradicije i suvremenog dizajna za što su zaslužni dizajneri Dean Franić i Saša Šekoranja. Metalne stepenice, željezni zidni sat i vitraji u stilu starih željezničkih kolodvora iz 18. stoljeća daju prostoru dozu odvažnosti, te industrijski stil provlače kroz već navedeni spoj starinskog i modernog.

g7

Ovo je mjesto u kojemu je pogođena prava mjera svega, tu možete pronaći ponešto od svakog koncepta. A najbitnije od svega jest što je svaki koncept doveden do savršenstva. Tako je u Grabenu 30, za razliku od onog što često bude rezultat ovakvih projekata, slučaj da je gastronomski dio zaista na razini najboljih svjetskih restorana, a s druge strane zabavni dio može stati uz bok i najboljim clubbing adresama.

g11

Nađete li se u Beču, ovo je svakako it mjesto za posjetiti, a do tada, detaljnije možete pogledati na njihovoj Facebook stranici.

Fotografije: Lukas Schraml