Dina Dončević 13.12.2024.

Gdje na večeru ovih dana? Isprobajte fantastičan novi zimski jelovnik restorana Zinfandel’s

Ako ste u potrazi za otmjenim kozmopolitskim ugođajem s daškom blagdanskoga glamura koji u spoju s besprijekornom uslugom i uzbudljivom ponudom donosi čaroban gurmanski doživljaj, onda svakako predlažemo da posjetite Esplanadin Zinfandel’s, čija je chefica kuhinje Ana Grgić Tomić upravo predstavila novi jelovnik à la carte koji izgleda neodoljivo.

Ana Grgić

Grgić je tijekom godina značajno oblikovala identitet Zinfandel’sa. Uz inovativan pristup kuhanju, spoj suvremenih kulinarskih tehnika, poštujući tradiciju i lokalne sastojke te koketirajući s mediteranskom kuhinjom, unijela je dašak ženske osobnosti i kreativnosti vidljive na svakom njenom tanjuru. Zinfandel’s je poseban i zbog naglaska na održivosti te odnosa prema food waste filozofiji, zbog čega je prije nekoliko godina ovom restoranu dodijeljena prva zelena Michelinova zvjezdica.

Ovaj je put chefica je u jelovnik uvrstila meso plavog raka, invazivne vrste koja obitava u Jadranskom moru. “S obzirom na to da sam ambasador WWF-ove inicijative za održivo ribarstvo, nastojim pažljivo i promišljeno upotrebljavati ribu i morske plodove te svojim utjecajem potaknuti druge da brinu o budućnosti ribe na tanjuru i u moru. Primjerice, na jelovnik za Fooling Around na terasi Oleander dodala sam sardine. Već godinama od provjerenih ribara uzimam jadranske škampe, a sada sam u razgovoru s timom iz WWF-a (Svjetske organizacije za zaštitu prirode) odlučila u jelovnik uvrstiti plavog raka koji, uz to što je iznimno ukusan, ima i važnu ekološku ulogu”, naglašava Ana Grgić Tomić.

Od predjela Grgić Tomić izdvaja i jadranske škampe, koje je ovaj put marinirala s domaćim pekmezom od šipka, a dolaze u spoju s torticom i crème brûléeom od karameliziranih čičoka te uz lješnjak i velouté od škampa. Jadranski škampi jedna su od Aninih najdražih namirnica, a love se u Podvelebitskom kanalu vršama radi zaštite mikroekosustava.

Kreativnost Grgić Tomić dolazi do izražaja u svakom slijedu dok s lakoćom spaja naizgled nespojivo, a rezultat su fantastični okusi i teksture koje donose dašak umjetnosti na tanjur. Poširanu školjku sv. Jakova naglašava fini mousse od tartufa, dok svoj poznati kremasti rižoto Ana ovaj put priprema s gorkom kremom od radiča i porta uz kremu od guščje jetre. Zimi se valja ugrijati uz juhu, onu od pečenog kukuruza s paljenim kukuruzom i marmeladom od čilija i amarant ili uz okusom snažan consommé od fazana s domaćim raviolima punjenim kremom od kestena i mesom fazana – bilo koju da odaberete, ne možete pogriješiti.

Popis glavnih jela donosi odlične zimske kombinacije okusa. “Prepelicu sam spojila s mousseom od sušenih marelica, a kosti i sok marelica iskoristila sam za demi-glace koji se priprema od ostataka povrća. Jelenji file pripremljen je u kori od začinskog bilja koje uzgajamo na terasi Oleander te crnog češnjaka koji se odlično slaže s mousseom od crnih truba koje sam pripremila na način mille-feuille, baš poput slavnog francuskog deserta. Škarpina ovaj put dolazi s uljem od mandarine i baršunastim umakom od prave jesenske namirnice – dimljene i pečene buče”, otkriva chefica.

Tu su i neizostavni specijaliteti restorana: posebna je poslastica brancin pečen u soli, kojeg osoblje stručno filetira pred vašim stolom, kao i tatarski biftek koji osoblje priprema upravo onako kako vi poželite, pažljivo dozirajući začine i dodatke za savršenu ravnotežu okusa.

Svaki dobar obrok treba zaokružiti nečim slatkim. Glavna Esplanadina slastičarka Mirjana Špoljar osmislila je fantastične spojeve okusa na koje nitko ne može ostati ravnodušan. Truffles od tamne čokolade i kestena, s curdom od naranče ili pak mousse od tamne čokolade i grožđa s crumbleom od badema i kakaa zadovoljit će nepca svih ljubitelja čokoladnih okusa, dok će obožavatelji laganih voćnih nota posebno uživati u biskvitu od đumbira i meda, sa sorbetom od kruške i poširanom kruškom u začinskom bilju i klinčićima te u crumbleu od heljde s mousseom od čokolade i kremastom mandarinom.

Vizualni spektakl i pravu simfoniju okusa donosi neodoljivi francuski klasik kojem je teško odoljeti: flambirane palačinke Crêpes Suzette sa sladoledom od limuna i svježom mentom zapalit će atmosferu za stolom. Svakako kušajte ovu poslasticu i prepustite se atraktivnom performansu koji osoblje stručno izvodi pred vama. “Plamenom se izvuče esencija okusa. Osim toga, flambiranje je poseban ritual koji gosti naprosto obožavaju!” ističe šef restorana Zinfandel’s Stjepan Okun. Pomno birana vina, pjenušci i šampanjci iz Hrvatske i svijeta dat će završnu notu objedovanju u Zinfandel’su.

Više informacija potražite na službenoj stranici restorana Zinfadel’s.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR