Folna kiselina i njezina važnost tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće, nutritivne potrebe žene povećavaju se kako bi se održalo zdravlje majke, ali i razvoj fetusa. Uravnotežena i kvalitetna prehrana je esencijalna tijekom trudnoće, no ponekad može biti izazovno dobiti sve potrebne nutrijente samo putem hrane. Prenatalni vitamini su posebno formulirani kako bi osigurali ove esencijalne vitamine i minerale u odgovarajućim količinama.

Najvažniji vitamin koji je potrebno krenuti uzimati već prilikom planiranja trudnoće je folna kiselina, odnosno sintetizirani oblik vitamina B9.

@vikyrader

Važnost folne kiseline

Folna kiselina osigurava pravilan razvoj ploda od začeća pa sve do kraja trudnoće. Jedno od najvažnijih otkrića u medicini 20. stoljeća je prepoznavanje da unos folne kiseline putem dodataka prehrani može smanjiti rizik oštećenja živčanog sustava novorođenčadi za više od 70 posto.

Folna kiselina je kemijski oblik koji se najčešće nalazi u dodacima prehrani, međutim ne može ostvariti svoju biološku funkciju prije nego se u tijelu pretvori u dihidrofolat (DHF) i tetrahidrofolat (THF), a ta sposobnost za pretvorbu folne kiseline u aktivni oblik (5-MTHF) – različita je u populaciji.

Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Potrebe žena za folatom rastu tijekom trudnoće, a optimalan status folata trebao bi se postići prije začeća, u prvom tromjesečju, kada se zatvara neuralna cijev koja oblikuje bebin mozak i leđnu moždinu. Upravo iz tog razloga je ključno krenuti uzimati folnu kiselinu već od prvog dana planiranja trudnoće.

Folna kiselina neophodna je za pravilno funkcioniranje organizma jer sudjeluje u proizvodnji genetičkog materijala (DNA), popravku DNA, razvoju posteljice i umnožavanju stanica. Zdrava posteljica će osigurati adekvatan dovod kisika i hranjivih tvari bebi, čime će se smanjiti rizik od komplikacija u trudnoći i podržati razvoj bebe. U kombinaciji s drugim vitaminima B skupine, kao što su B6 i B12, sudjeluje u regulaciji koncentracije homocisteina u krvi što doprinosi zdravlju krvnih žila i srca.

Preporučeni unos

Tijekom trudnoće važno je održavati uravnoteženu i kvalitetnu prehranu kako bi vi i vaša beba dobivali sve potrebne hranjive tvari. Folna kiselina dostupna je u zelenom lisnatom povrću, brokuli, šparogama, u citrusima, mahunarkama i cjelovitim žitaricama. Iako je uravnotežena prehrana tijekom trudnoće iznimno važna s više aspekata, može biti jako izazovno postići preporučeni unos folne kiseline samo putem prehrane te je uzimanje dodataka prehrani važno za većinu trudnica.

Dnevni preporučeni unos folne kiseline za žene koje planiraju trudnoću ili su u ranoj fazi trudnoće je od 400 do 800 mikrograma (mcg).

Iako je ovaj vitamin ključan u periodu rane trudnoće, odnosno u prvih 12 tjedana, sve više istraživanja pokazuje važnost folne kiseline i u kasnijim mjesecima trudnoće, kao i prilikom dojenja. S obzirom na to da uzimanje folne kiseline nema negativnih posljedica, a izostanak može rezultirati anemijom i bolesti perifernih živaca kod majke ili abnormalnostima u razvoju djeteta, svakako se preporučuje uzimanje folne kiseline kao dodatka prehrani tijekom cijele trudnoće.

Važnost vitamina i minerala u trudnoći

Osim folne kiseline, u trudnoći je važno unositi i brojne druge vitamine i minerale poput željeza, selena, cinka, vitamina D, a ne smijemo zaboraviti na omega-3 masne kiseline. Povećane potrebe za esencijalnim i ključnim nutrijentima u ovom prekrasnom i izazovnom razdoblju, važnim za majku i dijete, pomaže upotpuniti inovativna formula nove generacije – Almagea® PRENATAL OMEGA3+. Prenatal Omega3+ je dodatak prehrani za zdravu trudnoću i dojenje s jedinstvenim sadržajem vitamina, minerala, antioksidansa i omega-3 masnih kiselina.

Ovaj dodatak prehrani osigurava ključne nutrijente poput omega-3 masnih kiselina, koje doprinose normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojenčadi. Također sadrži kombinaciju aktivne folne i folne kiseline, karotenoide, vitamine B6, B12, D i E i antioksidanse željezo, jod, selen, cink i bakar.

Prenatal Omega3+ sadrži dva oblika folne kiseline, aktivni oblik 5-MTHF (600 μg) te folnu kiselinu (200 μg) što doprinosi optimalnoj bioraspoloživosti folata u tijelu majke. Preporučuje se uzimati dvije kapsule Prenatal Omega3+ dnevno, s dosta tekućine, uz obroke kako bi unijeli optimalnu količinu svih potrebnih vitamina i minerala.

Lutein i zeaksantin dva su biljna pigmenta iz skupine karotenoida koja voću i povrću daju žutu do crvenkastu boju. Naše ih tijelo ne može sintetizirati, stoga ih je važno unositi putem hrane i dodataka prehrani te najbolje djeluju kada se primjenjuju u kombinaciji. Dokazano je da se razina luteina i zeaksantina u krvi tijekom trudnoće povećava te se putem pupčane krvi prenose do fetusa. Lutein i zeaksantin jedini su prehrambeni karotenoidi koji se akumuliraju u retini oka, konkretnije u području makule koja ima esencijalnu ulogu u osjetilu vida. Također se koncentriraju u mozgu, koži, tkivu dojke, ali i u majčinom mlijeku te na taj način pružaju antioksidacijsku zaštitu za bebu.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Almagea, Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0