Film The Trial of the Chicago 7 napeta je biografska drama čija radnja nikad nije bila bliže stvarnosti

Nova biografska drama Aarona Sorkina, film “The Trial of the Chicago 7”, stigao je na Netflix u idealnom trenutku i ne može biti aktualniji. U godini u kojoj su već najavljeni filmovi odgođeni, streaming platforma definitivno je na vrhuncu popularnosti izdavanjem ovakvih filmova s vrhunskom glumačkom ekipom.

Izborna je godina u Sjedinjenim Američkim Državama, masovni prosvjedi traju već mjesecima, pokrenut je pokret za jednakost ljudskih prava Black Lives Matter, a upravo je tematika slobodnog izražavanja i protestiranja fokus filma “The Trial of the Chicago 7”.

Radnja filma smještena je u kraj 60-ih godina prošlog stoljeća, a fokus je na prosvjedima protiv rata u Vijetnamu i posljedično suđenje osmorici pripadnika različitih skupina koje su sudjelovale u prosvjedu. Sorkin odlično prikazuje kako je šest mjeseci suđenja uspjelo obuhvatiti gotovo sva moguća kršenja ljudskih prava, slobode govora i rasizam koji je posebno prisutan kod pristranog suca Juliusa Hoffmana koji je vodio slučaj.

Suđenje je zaista bilo pravi spektakl, krajem šezdesetih Amerikanci su suđenje pratili kroz medije, a najviše na TV-u. Kroz film se više puta spominje kako se radi o “političkom suđenju”, terminu koji je tada još bio poprilično nepoznat, a danas je sveprisutan.

Odlična glumačka postava utjelovila je osam potpuno različitih likova, koji su se spletom okolnosti našli na istoj klupi optuženi za urotu (iako se nisu ni znali prije) i tako su se na suđenju našli: Abbie Hoffman (Sacha Baron Cohen), Jerry Rubin (Jeremy Strong), Tom Hayden (Eddie Redmayne), Rennie Davis (Alex Sharp), David Delllinger (John Carroll Lynch), Lee Weiner (Noah Robbins), John Froines (Daniel Flaherty).

Osmi je bio Bobby Seale (Yahya Abdul Mateen II) koji je usred suđenja izuzet u poseban slučaj, zbog rasističkog ponižavanja od strane suca. Kroz cijeli proces jasno je kako je namješten od samog početka jer je službena Amerika trebala krivca s imenom i prezimenom kako bi takvu vrstu ponašanja – izražavanje mišljenja o onima na vlasti – srezala u korijenu.

Cilj filma “The Trial of the Chicago 7” je svakako pokrenuti razgovore o tome koliko smo daleko stigli od davne 1968. i nereda u Chicagu. Ljeto 2020. u Americi će biti upamćeno kao najbliže onom 1968., a svima je u ovom trenutku zanimljivo gledati što se događa s izborima, potencijalnom promjenom vlasti te kako će se nova vlast (ili stara nova) nositi sa sve nezadovoljnijim građanima koji izlaze na ulice.

Nakon pogledanog filma ostaje razmišljanje o tome imamo li zaista svi mogućnost slobodno se izražavati ili i dalje postoje jasna pravila ovisno o tome što želimo izraziti? Može li se danas ponoviti scenarij u kojem nije moguće legalno prijaviti okupljanje i prosvjedovanje jer vladajući ne žele da se uopće izađe na ulice? Mogu li vladajući krojiti pravila kako im odgovara i mijenjati ih sebi u korist?

Nažalost, ova pitanja su aktualnija nego ikad prije. U vremenima kad se gotovo svaka država bori s prosvjednicima, kad građani smatraju da su im prava zakinuta više nego ikad, da nemaju slobodu kretanja i okupljanja, ova tema je itekako aktualna i Sorkin je postigao svoj cilj.

Glumačka postava jednostavno oduševljava, Sacha Baron Cohen u ulozi Abbieja Hoffmana, kontroverznog hipija nosi pola priče svojim pametnim humorom i sarkastičnim upadicama i svi odlični momenti u filmu pripali su njemu. Eddie Redmayne je klasično dobar kao i obično, dok je Mark Rylance u ulozi odvjetnika zaista zasjao. Joseph Gordon-Levitt se malo izgubio u ulozi tužitelja kojem se zapravo optuženi dopadaju, a Fran Langella u ulozi pokvarenog suca odlično izaziva ljutnju i osjećaj nepravde.

Redatelj je kroz film većinom ostao vjeran biografijama te je većinu dijaloga u filmu zaista kreirao prema zapisima sa suda. Kako ne bismo otkrili baš sve detalje, svakako preporučujemo da i sami pogledate ovu napetu biografsku dramu.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0