Manekenka Elsa Hosk na Instagram profilu broji više od šest milijuna pratitelja, a mi smo jedni od onih koji su na toj listi zbog njezinog stana. Šveđanka već dugi niz godina gradi uspješnu karijeru u New Yorku, nosila je nekoć prestižne revije brenda donjeg rublja Victoria’s Secret, krasila je naslovnice magazina kao što su Harper’s Bazaar i Numero, redovito se nalazi na listi najbolje odjevnih žena, međutim, ono čime se najviše ističe je retro i eklektičan stil uređenja interijera.

Kako je otkrila u videu koji je podijelila s fanovima putem platforme IGTV, svoju je prvu njujoršku nekretninu kupila s 25 godina, no čitavo je vrijeme sanjala o  loftu smještenom u četvrti Soho, s velikim prozorima koji se nalazi se u nekoj velikoj građevini poput stare tvornice.

Osim toga, zbog iskustva kojeg je skupila prilikom kupnje svojeg prvog stana, znala je da se želi upustiti u renovaciju – osim toga što ima razvijenu estetiku te se nije htjela prilagoditi tuđem stilu uređenja interijera, znala je da u nekom nesređenom prostoru može napraviti što želi, a smatrala je to i dobrom investicijom.

I tako je, nakon godinu dana potrage, pronašla svoj stan iz snova koji nije bio u derutnom stanju, međutim u prostor se nije ulagalo od – po njezinoj procjeni – sedamdesetih godina prošlog stoljeća. No, bilo je to upravo ono što je željela te je ubrzo angažirala arhitekta i počela s procesom renovacije stana.

Preuređenje je sveukupno trajalo oko dvije godine, Hosk je adaptirala ogromnu terasu koja je bila u lošem stanu, promijenila sve instalacije i podove, izgradila dvije kupaonice na mjestima na kojima se nisu prije nalazile, kuhinju pomaknula na drugi kraj stana te ono najbitnije, izgradila mezzanin na kojem je smjestila spavaću sobu, master kupaonicu te walk in ormar.

Ispod tog dijela nalazi se ulaz u stan i mali lounge koji je opremila s velikim ormarima – sva stolarija je rađena po mjeri – u kojima se nalaze kaputi i cipele, a do ulaznog prostora su i gostinjska soba i kupaonica. Ostatak prostora je open space, kuhinjom dominiraju tamno drvo i mramor koji se ne nalaze samo na elementima, već i na kuhinjskom otoku. Mramor je također koristila i pri uređenju obaju kupaonica u kombinaciju s detaljima zlatnog sjaja.

U dnevnom boravku nalaze se dvije ogromne fotelje – kožnati komad Camaleonda (B&B Italia) s potpisom Marija Bellinija te bijela sofa u L ispred koje se nalazi mramorni stolić Jumbo (Knoll) kojeg je 1965. godine osmislila arhitektica Gae Aulenti. Tamo je smješteno i ogledalo koje je u posljednjih godinu dana iznimno popularno među Instagram influencericama – Ultrafragola s ugrađenim svjetlom koje je kreirao Ettore Sottsass Jr. u 70-ima.

Naglašava da su brojni komadi koje je nabavljala tijekom dvije godine, koliko je trajalo preuređenje, u međuvremenu postali jako popularni, poput teddy fotelje u ulaznom prostoru Clam Chair s potpisom Philipa Arctandera i lampe njujorške dizajnerice Eny Lee Parker, ali da joj nije bio cilj imati stvari koje svi imaju i živjeti u trendovskom interijeru.

U prilog tome govore i kuhinja i polica za knjigu koji su custom made, ali i brojni vintage komadi namještaja poput drvenih barskih stolaca danskog dizajnera Erika Bucha i blagovaonskih stolaca talijanskog dizajnera Ica Parisija.

Spoj retro komada od tamnog drveta i eklektičnih detalja u pastelnim bojama, igra s tkaninama različite teksture te pregršt manjih rasvjetnih tijela pokazali su se kao pun pogodak u njezinom svjetlom okupanom interijeru, a mi smo pronašli slične komade koje možete uvrstiti u svoj dom. U nastavku pronađite naš izbor detalja za interijer i namještaja.

Metalna zdjela za voće, Arket

Drvena komoda u retro stilu, Artisan

Grafika, Desenio

Teddy fotelja, Emmezeta

Tepih, Emmezeta

Ogledalo F.A. 33 Gubi, Dizajnholik

Keramička šalica, H&M Home

Lampa, H&M Home

Vaza, H&M Home

Posteljima, H&M Home

Blagovaonski stol, IKEA

Vaza u retro stilu, IKEA

Drveni stolac, IKEA

Set od tri vaze, IKEA

Viseća svjetiljka It’s About Romi, Gnijezdo

Stolna lampa, Zara Home

Svijećnjak Nordic Light, Dizajnholik

Posuđe u boji, Zara Home

Vaza, H&M Home

Stolić s mramorom, Vivre

Blagovaonski stol White Label, Gnijezdo

Barski stolac, Zara Home