U periodima nesigurnosti i nestabilnosti ljudi se prvo okreću sebi i unutarnjem miru kako bi lakše razumjeli i posložili svijet oko sebe. U vremenima velikih promjena u svijetu mijenjaju se i naši mali svemiri u kojima se krećemo, i to uglavnom na bolje. Možda ne možemo promijeniti svijet, ali možemo uljepšati svoju svakodnevicu.

Hygge- uživam u malim stvarima, cijenim svakodnevne trenutke

Skandinavci su prvi pokrenuli trend koncepata ugodnog življenja pa je tako krajem godine svijetom zavladao Hygge- koncept prema kojem trebamo slaviti male stvari i uživati u svakodnevnim trenucima koje smo zaboravili cijeniti. Danci su osmislili Hygge kako bi preživjeli dosadna, hladna i mračna vremena koja su svakodnevica u ovo doba godine, te se protiv svega navedenog najlakše boriti mirisom svijeća, toplim napitcima i ugodnim društvom.

screen-shot-2016-11-10-at-12-19-12-pm

Hygge je proglašena za riječ godine 2016. prema Collinsovom rječniku. Iako zastupa koncept udobnosti i uživanja u sitnicama, veoma brzo je pojam komercijaliziran te je izgubio na vrijednosti, a pojavila se i nova skandinavska riječ, odnosno koncept – Lagom. Lagom je koncept koji predstavlja zadovoljstvo onim što već imamo ili posjedujemo- to znači „upravo onoliko koliko mi treba“.

Lagom- upravo onoliko koliko mi treba

BBC predviđa da će 2017. biti godina Lagoma, odnosno godina kada ćemo napokon dostići dugo željeni balans- svatko će imati upravo onoliko koliko mu treba. Iako djeluje pomalo utopistički, poanta je u tome da svemu što imamo pristupamo kao cjelini koja nam je dovoljna te će na taj način svatko biti zadovoljan upravo onime što ima. Dok je Hygge orijentiran na trenutnu ugodu, Lagom više zastupa stil života i općeniti pogled na svijet. Prema Lagomu, nisu nam potrebne dodatne stvari kojima ćemo stvoriti atmosferu, već trebamo svaku situaciju gledati kao upravo onu koja nam trenutno odgovara.

il_570xN.914618780_fqr6

Poanta je u tome da u kapitalizmu koji nas okružuje i stvara želju da imamo sve više i bolje „stanemo na loptu“ i posložimo prioritete natrag na tvorničke postavke- stvari su potrošna roba, a mi smo konstanta, računica je jasna. Bitno da je da se posvetimo sebi i stvarima koje nas čine sretnima. Za nekoga je to hygge, za nekoga lagom, ali za sve nas radi se jednostavno o zahvalnosti na svemu što imamo i uživanju u svemu što nas okružuje!