
Donosimo recept za najkremastije njoke s kozicama
Čim stignu topliji dani počnemo maštati o morskim specijalitetima na tanjuru koje ćemo jesti u nekom od renomiranih restorana na morskoj obali – po mogućnosti s pogledom na pučinu. No, dok se to ne ostvari, odnosno dok ne stignu prvi dani godišnjeg odmora, u takvim ćemo delicijama uživati kod kuće. A jedno od jela koje se uvijek nalazi na našem meniju su i njoke s kozicama!
Riječ je o istovremeno kremastom i laganom jelu koje nas svaki put iznova oduševi, iako smo ga mnogo puta probali. Jelo je to za koje je potrebno svega nekoliko sastojaka, koje je spremno u tren oka – pa ga možete napraviti i poslije posla, a radi se o okusima koji su na razini onih u restoranu. Postoji i nekoliko trikova koji će jelo napravljeno kod kuće dići na višu razinu, a koje nam je otkrila food blogerica Tanja Pastuović Klaić.
Za kreiranje najkremastijih njoka s kozicama potrebni su vam: luk, češnjak, maslinovo ulje, maslac (po želji), očišćene jadranske kozice, ‘z bregov Vrhnje za kuhanje, njoki, peršin, parmezan, malo suhog bijelog vina te malo soli i papra.
Trik je, prije svega, na što sitnije komadiće nasjeckati luk. Nakon što se propirja na tavi, ako je sitno narezan, kasnije će se “izgubiti” u jelu vizualno, a okusom će ostati prisutan, otkriva nam food blogerica. Osim toga, kako kaže, luk će brže omekšati ako se posoli odmah na početku termičke obrade. Tako će brže postati mekan, a i tako će se spriječiti i da luk potamni.
Jedan od onih trikova koji koriste pravi majstori je i dodavanje par žlica vode u kojoj su se kuhali njoki u umak jer će tako postati još kremastiji. Isto tako, savjetuje i, kako bi jelo ne bilo samo ukusno već i vizualno atraktivno, da uz očišćene jadranske kozice, ubacite i pokoju s repom koja će poslužiti kao jestiva dekoracija. Ono što mnogi zanemaruju prilikom pripreme jela kod kuće je i njegova prezentacija, a ako zaista želite postići dojam kao da se nalazite u restoranu ili, pak, zadiviti svoje goste, savjet je i da imate i sitno nasjeckan peršin s kojim ćete, uz par kapi maslinovog ulja, završiti jelo i tako ga servirati.
Iako je riječ o iznimno laganom receptu, mnogima je možda najzahtjevniji dio kako kreirati savršeno kremast umak. Trik je u tome da vrhnje za kuhanje dodajete malo po malo i stalno miješate.
A ono što može pripomoći u tome je i nova receptura ‘z bregov Vrhnja za kuhanje. Riječ je o vrhnju koje je potpuno ujednačeno u teksturi i boji, a ta homogenost jamči optimalnu gustoću tijekom kuhanja – bilo da je riječ o jednostavnim umacima poput ovog ili onim složenijima. Blago svježi i mliječni okus će oplemeniti mediteranski okus njoka s kozicama, a prilikom kuhanja umak se neće zgrudati. Zato je idealan izbor za jela s tjesteninom, rižom, povrćem i drugim namirnicama, a njegova kremoznost je “točka na i” ovog jela.
U nastavku vam donosimo listu sastojaka, kao i recept za najkremastije njoke s kozicama!
Sastojci:
1 luk
2 češnja češnjaka
peršin (za dekoraciju)
500 grama jadranskih kozica
0,5 l ‘z bregov Vrhnja za kuhanje
1000 grama njoka
malo maslinovog ulja
malo suhog bijelog vina
parmezan (po ukusu)
Postupak:
Na sitne komadiće narežite bijeli luk i češnjak. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja uz dodatak malo maslaca – po želji – i stavite luk da se propirja. Nakon otprilike 5 minuta, dodajte i češnjak.
Nakon minute, u tavu dodajte i kozice te ih začinite soli i paprom po ukusu. Ostavite ih na tavi 5 do 7 minuta, dok ne poružičaste, uz miješanje, a potom dodajte i malo suhog bijelog vina te promiješajte.
Pustite da sav alkohol ispari, oko 3 minute, te polako u tavu počnite dodavati ‘z bregov Vrhnja za kuhanje malo po malo uz konstantno miješanje.
Dok puštate da ispari alkohol, u lonac napunite vodu i čekajte da voda zavrije. Na laganoj vatri ostavite umak da se nekoliko minuta da se zgusne, uz stalno miješanje kako bi se postigla maksimalna kremoznost umaka na bazi vrhnja. Kad voda zavrije, posolite vodu i ubacite njoke – čim se dignu na površinu, gotove su.
Kušajte umak i, ako je potrebno, dodatno začinite soli i paprom. Ubacite njoke u umak s kozicama i pomiješajte kako bi se sve povezalo. Sve što je preostalo je poslužiti jelo na tanjur te posuti njoke s kozicama s malo parmezana i peršina za dekoraciju.
Ako u receptu ne želite koristiti bijelo vino – ključno je da odaberete ono suho, možete koristiti i temeljac.
Ovo jelo okusom će vas transportirati na terasu vašeg omiljenog restorana na obali, a osim što je iznimno ukusno, kremasto i brzo gotovo – s pripremom, jelo će biti na stolu unutar 30 minuta, riječ je i o deliciji koje gotovo u cijelosti pripremate u jednoj tavi, što znači da kuhinja ostaje uredna poslije kuhanja. Mekani njoki, kozice koje nose dašak Mediterana i kremasto vrhnje dobitna su kombinacija!
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: Vigor Klaić
Sadržaj je nastao u suradnji s brendom Vindija.