Donosimo ideju kako ovog Božića urediti blagdanski stol
Ovih dana u tijeku su posljednje pripreme za sva okupljanja oko stola koja nam slijede – za Badnjak, Božić i Staru godinu. Osim što je najbitnije da su sve drage osobe prisutne kako biste veselje blagdana mogli podijeliti s vama bitnim ljudima, u ovakvim svečanim trenucima posebnu pažnju pridajemo i dekoraciju stola te serviranju jela.

A ako nemate ideju kako urediti blagdanski stol ovog Božića, onda će vas definitivno zanimati što su za MagMe osmislile Oleandra Filipović i Lara Mihaljević, osnivačice NTS Events. Iako je apsolutna klasika svakih blagdana kombinacija tamnocrvene i tamnozelene boje, mi smo pronašli inspiraciju u stilu koji je ove godine posebno popularan, a riječ je o svevremenskom izboru. Riječ je o trendu nazvanom “Ralph Lauren Christmas” u kojem, po uzoru na stil kultnog američkog brenda, dominiraju luksuzne tkanine, tamne nijanse i karirani uzorak.

Društvene mreže zapečatile su popularnost ovog trenda koji obožavaju i odrasli i djeca, zbog preslatkih plišanih medvjedića koji se pojavljuju kao dekorativni detalj. U kombinaciji s tamnoplavom i tamnozelenom koje na kariranom stolnjaku, koje ostavljaju otmjen dojam, ovaj presladak detalj daje dozu šarma. Uz pokoju baršunastu mašnu i prirodnih detalja poput kriški sušenih naranči, limete i štapića cimeta sjajno će se slagati i detalji u nijansi starog zlata koji će posebno doći do izražaja na tamnoj tkanini, a i gotovo svi tanjuri koje imate kod kuće, otkrivaju osnivačice NTS Events.


“Ako imate neke tanjure koje čuvate za posebnu priliku, od mame ili bake, ovo je idealna prilika da ih iznesete jer će se takav retro porculan savršeno uklopiti u temu Ralph Lauren Christmas u kojoj dominiraju duboki tonovi plave i zelene te, naravno, neizostavna crvena nijansa za Božić. Za blagdane ništa nije previše, čak je i poželjna mala doza kiča, pa tanjure još i dekorirajte – mi smo koristile i karirane ubruse koje smo ukrasile s malo zelenila i ileksom za blagdanski dodir. Tradicionalni uzorci, vintage ukrasi poput zvončića, tamne boje i prirodni detalji pun su pogodak ovog Božića”, istaknule su Oleandra i Lara.

A takvom stolu, osim vaših najmilijih za njim, nedostaju i tradicionalna jela s malim zaokretom koje smo mi ove godine pronašli na meniju restorana Eateria. Iza njihovog menija stoji chef Vilim Sikavica, koji je osmislio sva jela koja su savršena za blagdanski stol, a mogu se naručiti i za take out tijekom blagdana – što znači da na stolu možete imati vrhunsku hranu, a da ne morate zbog toga pola dana provesti za štednjakom. Chef se ove godine inspirirao tradicionalnim jelovnikom, a cilj mu je bio od klasičnih blagdanskih jela, napraviti meni s odmakom.

Za predjelo predlažemo paletu tvrdih i mekih sireva s orašastim voćem, goveđi carpaccio te bakalar bianco namaz, kao uvod u raskošnu blagdansku večeru. Uz ta se hladna predjela odlično slažu salata od hobotnice i terina od gusje jetre, kao i jelo koje nas je apsolutno oduševilo – slani kuglof od buče s pancetom.

Neizostavan dio blagdanskog stola su patka s mlincima i umakom od pečenja, koja cijelu prostoriju ispuni mirisom, kao i arancini od crnog rižota, juneći ragu s knedlicama od šljiva, bakalar na žlicu i, naravno, štrukle koje se rade u restoranu Eateria.

Već se tradicionalno sva ova jela mogu naručiti u restoranu Eateria, tako da nemojte propustiti tu priliku.

A tijekom blagdana važno je i nazdraviti svemu lijepom što smo doživjeli tijekom godine, a nema boljeg načina za to od mjehurića šampanjca Moët & Chandon Brut Imperiala iz Miva galerije vina, harmoničnog blend tri sorte grožđa: crnog pinota, pinot meuniera i chardonnayja, koje potječu s područja najvećih vinograda u regiji Champagne. Elegantne zlatne žute boje sa zelenim odsjajima, intenzivnog mirisa zelenih jabuka i citrusa, s primjesama bijelog cvijeća te elegantnih zrelih nota brioša, žitarica i svježih orašastih plodova, ovaj šampanjac je točka na i svakog blagdanskog stola.
Pred nama je vikend koji ćemo provesti u kupnji božićnih darova, ukrašavanju doma i pripremi posljednjih detalja za blagdane. Jedno je sigurno, uz ove savjete osnivačica NTS Events i vrhunska jela koja se mogu naručiti u restoranu Eateria, ovi će blagdani proći mirno i bez stresa, kako to i treba biti!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: Vigor Klaić
Dekoracije blagdanskog stola: NTS Events
Hrana na blagdanskoms stolu: Eateria
