Clean proizvodi za kosu: Zašto ih je bitno koristiti i koje odabrati?

Clean beauty je pojam s kojim se u posljednje vrijeme često susrećemo. Dapače, imamo osjećaj kako je posljednjih godina postao vrlo progresivan te se sve više brendova opredjeljuje za clean sastojke. Mnoge su tako web stranice i poznate parfumerije kreirale posebnu sekciju clean beauty proizvoda kako bi nam olakšale potragu. No, clean beauty proizvode za kosu nije jednostavno pronaći. Dok je oznaka clean sve učestalija na kremama, čistačima, serumima i maskama te raznim kremama i gelovima za tijelo, u kategoriji proizvoda za kosu napredak je vrlo spor.


Stvoriti clean šampon koji zaista djeluje nije nimalo lagan zadatak. Tipični šampon obično sadrži mješavinu površinski aktivnih sredstava za čišćenje, sredstva za poboljšanje viskoznosti, otapala, kemijska sredstva za njegu kose i druge komponente poput mirisa i boja kako bi kupcu bio privlačan. Na tržištu postoji samo nekoliko “zelenih” kemikalija od kojih se kosa “osjeća dobro”, a što se tiče prirodnih sastojaka u komercijalnim proizvodima, mnogi se dobivaju iz prerađenog palminog ili kokosovog ulja – tako da zapravo nisu prirodni.

Neki sastojci, iako na prvu djeluju prirodno, zapravo su otrovni, pa i to komplicira formuliranje clean proizvoda. Kako bi se dobio djelotvoran sastojak, prirodni sastojci moraju biti kemijski modificirani. Komercijalno dostupni biljni šamponi i dalje se temelje na sintetičkim sastojcima i pojačanim “prirodnim” sirovim ekstraktima.

Proizvodi za kosu mogu sadržavati katran od ugljena (koji se koristi u šamponima protiv peruti), etanolamin (koji se koristi u proizvodima za oblikovanje) i benzenske spojeve poput toluena (koji se koriste u bojama za kosu). Svi ovi sastojci često su povezivani sa zdravstvenim problemima, uključujući iritaciju kože i očiju, endokrini poremećaj, a potencijalno su kancerogeni te utječu na razvojnu, reproduktivnu i imunološku toksičnost.

Vlasište se smatra dijelom tijela koji najlakše može apsorbirati dobre ili loše sastojke, što znači da bi potencijalno opasni sastojci za njegu kose mogli završiti u krvotoku.

Vlasište i čelo upijaju četiri puta više sastojaka nego koža na podlaktici.

Uz kemijsku izloženost nanošenjem na vlasište, zabrinjavajuće je i udisanje nekih organskih spojeva tijekom upotrebe šampona. Ftalati, koji se često nalaze u mirisu šampona i regeneratora mogu ući u sustav udisanjem, nakon čega se apsorbiraju kroz pluća.

Što znači oznaka clean na proizvodu?

Oznaka clean znači da je kozmetički proizvod trebao uzeti u obzir i zdravlje ljudi i okoliša, koristeći netoksični element kao bazu  te sastojke na biljnoj bazi kao aktivnih sastojaka. Princip detoksa koji se primjenjuje u prehrani, kada izbacimo sve aditive i šećere te clean šamponi i proizvodi za kosu koriste njegujuće biljne sirovine koji proizvodu daju sve vitamine i antioksidanse potrebne za njegu čiste kose i vlasišta.

Organski proizvod ili netoksični proizvod ne znače isto što i clean proizvod. Organski proizvod znači da je određeni broj sastojaka organskog podrijetla, što često podrazumijeva da je samo jedan od aktivnih sastojaka zaista organskog podrijetla.

Netoksično obilježje proizvoda znači da sastojci koji su korišteni ne uzrokuju štetne učinke na zdravlje na razini koja se nalazi unutar formule. Treba li vam doza inspiracije oko proizvoda za kosu koji spadaju pod clean proizvode, ovo su naše preporuke!

 

 

S lijeva na desno:

 • Christophe Robin Regenerating Mask with Rare Prickly Pear Seed Oil
 • Herbivore Sea Mist Texturizing Salt Spray Lavender
 • Oribe Signature Conditioner
 • John Masters Organics Voluminizing Foam
 • John Masters Organics Repair Conditioner For Damaged Hair
 • Olaplex N4 Shampoo
 • Drunk Elephant Cocomino Glossing Shampoo
 • French Girl Jasmin Sea Spray
 • Briogeo Be Gentle, Be Kind Avocado + Kiwi Mega Moisture Superfood Hair Mask
 • Olaplex N6 Bond Smoother
 • Briogeo Be Gentle, Be Kind Banana + Coconut Nourishing Superfood Shampoo
 • Drunk Elephant Wild Marula Tangle Spray
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0