Casa Luum, arhitektonsko remek-djelo koje možete unajmiti u Portugalu

Nekoć napuštena građevina na kraju makadama nedaleko od gradića Algarvea pretvorena je u pravi mali arhitektonski raj, predivnu vilu u potpunosti okruženu divljom prirodom i stotinama stabala maslina i badema. Za kreiranje ove divne oaze zaslužan je arhitektonski studio Pedro Domingos Arquitectos, a najbolja je vijest da je Casa Luum dostupna za najam.

Moderne arhitekture, u ovoj vili dominiraju oštre linije, bijeli zidovi i beton, što radi veliki kontrast prirodnom okruženju u kojem se nalazi. No, kako bi se gosti ove prirode osjećali kao da su jedno s prirodom, arhitekti su “razbili” zidove velikim otvorima, odnosno prozorima i vratima koja vode na terase, krovnim terasama, brojnim manjim terasama i dvorištima te velikim dvorištem kojim dominira bazen.

Poštivajući podneblje u kojem je ovaj projekt niknuo arhitekti su koristili lokalne materijale za izradu ručno rađenih vrata, prozora i škuri, kao i prirodan kamen za bazen te izradu kuhinjskih površina, umivaonika i klupica. U vili se nalaze četiri dvokrevetne spavaće sobe koje su izvedene u potpuno modernom i minimalističkom, ali sofisticiranom stilu. Dekoracija nema mnogo, ali to nadopunjuju prozori kroz koje priroda kao da ulazi u interijer.

 

Uz bijele zidove te podove od cementa, ostali su detalji i namještaj u neutralnoj paleti boja, a dodatak prirodnog drva i tekstila u interijeru daje dašak topline. U kuhinji se nalazi i veliki otok za kuhanje, a odmah do te prostorije strateški je smješteno manje dvorište s velikom blagovaonskim stolom kako bi se u objedima moglo uživati na svježem zraku. Relaksirajući zvuk vode iz fontane čini ovo dvorište idealnim mjestom za opuštanje, uživanje u društvu drugih, čitanju knjige ili sunčanje.

Na gornjem se katu kuće nalazi dnevni boravak koji je spojen sa stražnjim vrtom i ogromnom krovnom terasom s koje puca pogled na prirodu koja okružuje ovu kuću. Mnogobrojne terase i dvorišta dopuštaju da unutar kuće pronađete kutak za sebe u kojem možete uživati u svježem zraku, a svakako je najprivlačniji dio kuće onaj u kojem se nalazi bazen.

Uza sve ovo, arhitekti su pazili i na to da Casa Luum bude eco-friendly i održiva pa se solarna enegrija koristi za dobivanje tople vode te kuća je kvalitetno izolirana kako bi se zagrijala ili ohladila na prirodan način. No, zadržani su i neki tradicionalni detalji u ovom modernom interijeru poput lokalno rađenih keramike, posuđa i dekica koji se koriste u prostoru, kao i kamin koji su 1965. godine dizajnirali arhitekti Alfonso Mila i Federico Correa.

Casa Luum orijetirana je prema dolini Agostos, a poseban ugođaj u kući stvara igra svjetla i sjene koja nastaje zbog zanimljive upotrebe viših i nižih zidova te otvora. Ovo pravo arhitektonsko remek-djelo koje je kreirano za uživanje može se i unajmiti, putem službene stranice Casa Luum.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, Casa Luum

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0