Tena Majetić Škugor
Bili smo na rođendanu Eaterie i oduševili se novim zimskim specijalitetima
Zagrebačka gastro adresa poznata po promišljenom fine diningu i mjestu gdje mladi kuharski talenti rastu, istražuju i razvijaju vlastiti kulinarski potpis – Eateria, obilježila je petu godinu uspješnog rada. Na slavljeničkoj tasting experience večeri predstavljen je novi zimski menu chefa Vilima Sikavice. Iz prve ruke doživjeli smo priču restorana koji je kroz vrijeme pronašao svoj glas, izbrusio ga iskustvom i dao mladom timu prostor da ga s punim povjerenjem nosi dalje.

Priča o pronalasku identiteta, hrabrosti i gastro uspjehu
Tijekom pet godina postojanja, Eateria je izgradila svoj prepoznatljiv stil — onaj u kojem svaka sezona diktira ton, namirnica priča glavnu priču, a mladi chefovi daju tradiciji novo, suvremeno lice. To je restoran koji je krenuo s idejom stvaranja mjesta za izvornu, sezonsku kuhinju, da bi kroz vrijeme izbrusio svoj stil, ritam i prepoznatljiv okus tradicije s modernim twistom. Od samih početaka birali su polagani, organski rast — istraživali, tražili, balansirali forme i iskustva, dopuštali timu da gradi sebe i svoj potpis. Danas je taj identitet jasan: Eateria je prostor u kojem mladi chefovi dobivaju priliku voditi, eksperimentirati i misliti slojevito, stvarajući autentičan kulinarski izraz koji živi kroz sezonu i pretvara ideje u jedinstvene okuse. Ovogodišnja rođendanska večera to je savršeno potvrdila — sparkling welcome, uvodno obraćanje domaćina, pet sljedova uz izvedbu White Quarteta i pažljivo odabran krug uzvanika iz svijeta gastronomije, kulture i lifestyle scene.

Ana Radišić
“Ponosna sam što je Eateria izrasla u mjesto koje ljudi osjećaju kao svoje i gdje znaju da ih čeka iskren i posvećen tanjur. U ovih pet godina prošli smo put od potrage do potpune jasnoće — naučili smo razumjeti tko smo, kako kuhati iz uvjerenja, a ne iz trenda, i kako stvarati tanjure koji govore više od opisa na meniju. Bilo je trenutaka kad smo zastali, promišljali i mijenjali smjer, ali i onih kada smo zakoračili naprijed s više hrabrosti nego sigurnosti — i upravo tada smo najviše rasli. Ovo je slavlje naših gostiju, našeg tima i nastavak još jednog poglavlja koje jedva čekamo ispisati novim okusima”, izdvojila je Tena Majetić Škugor, vlasnica Eaterije.

Zimski menu – fine dining koji čuva okuse doma
Zimski meni chefa Vilima Sikavice polazi od osjećaja — topline, smirenosti i onog suptilnog sklada koji tražimo u sezoni kad se priroda povlači, a okusi zaokružuju. To nije meni koji traži pompoznost, već se gradi iznutra, s fokusom na sezonalnost, teksturu i toplinu doma. Svako jelo ima unutarnju logiku: sporo kuhana misao, čista ideja i tehnička disciplina koja ne opterećuje formom, nego vodi kroz osjećaj. Filozofija menija oslanja se na tri uporišta — zemlju, toplinu i svjetlo.

Zemlju donose fermenti, korjenasto povrće i gljive; toplinu stvaraju redukcije, pečeni tonovi i začini; svjetlo dolazi kroz male kontraste — svježinu rajčice, travnate note bosiljka, mineralnost mora. Upravo taj balans između težine i lakoće čini da meni diše. U središtu je ideja topline i utjehe — ne sentimentalne, nego one stvarne, koja dolazi iz jasnoće i jednostavnosti. Namirnice su lokalne, ali bez namjere da budu folklorne: sipa, cherry rajčica, bosiljak, list, ružmarin, gljive, vrganji, kesten, fermentirano povrće. Sve je prisutno, ali u mjeri, u dijalogu.

Chef gradi slojeve, ne ukrase — svaki tanjur ima svoj tonalitet, od svježine prema punoći, od svijetlog prema tamnijem, od suzdržanog prema emotivnom. Tako sipa tagliatelle sa cherry rajčicama, maslinovim uljem u prahu i perlama bosiljka postaje manifest preciznosti — Mediteran bez nostalgije, s jasnoćom mora i travnatom svježinom bilja. File lista u brudetu s palentom i paljenim ružmarinom govori o disciplini, o koncentriranom umaku koji nije sjećanje, već reinterpretacija. Krem juha od kiselog kupusa, gljiva, ječma i graha možda je najhrabriji trenutak menija — oda fermentima, zemlji i miru koji dolazi kad okus više nije dekor, već iskustvo. Pačja prsa s vrganjima, gljivama, karameliziranim češnjakom i vinom vraćaju klasičan ton, ali bez težine, dok Mont Blanc s kesten pireom donosi zimski završetak koji smiruje.

Chef Vilim Sikavica
“Najveća promjena u mom pristupu kroz ovih pet godina bila je pomak od tehnike prema emociji koju jelo nosi. Nekad sam vjerovao da snaga jela leži u kompleksnosti izvedbe — danas znam da je snaga u jednostavnosti koja nosi smisao. Najjednostavnije jelo često je najzahtjevnije, jer moraš svaku komponentu razumjeti do kraja. Zimski meni polazi od ideje topline, tišine i ugode — kad vani sve uspori, u kuhinji se događaju čuda. Inspiraciju sam pronašao u tradiciji, ali ne kroz nostalgiju, nego kroz interpretaciju poznatih okusa na suvremen način. Ova sezona je mirnija, zrelija — s naglaskom na teksturi i slojevitosti. Okusi su izraženi, ali uravnoteženi; puno je pečenih tonova, fermentacija, reduciranih umaka i toplih začina. U svakom jelu postoji neka mala neočekivana nota koja daje dinamiku, ali ništa ne narušava sklad”, naglasio je chef.
Jasnoća namjere, dijeljenje znanja i dosljednost sebi
Ono što razlikuje Eateriju danas od one prije pet godina jest jasnoća namjere. Restoran je dosegnuo fazu mirne sigurnosti — fokusiran na dosljednost, vlastiti kulinarski rukopis i rast mladog tima koji ga svakodnevno oblikuje. Cilj nije dominirati scenom, nego se trajno ukorijeniti kao referentna točka za sezonsko, tehnički čisto i promišljeno kuhanje koje poštuje namirnicu. Ova večer bila je posveta upravo tome — ljudima i restoranu koji znaju što rade, zašto to rade i kamo žele ići.

“Želim da Eateria postane mjesto rasta — ne samo našeg, nego i nove generacije kuhara. Kroz ove godine naučio sam da kuhinja nije natjecanje, nego razgovor; nije dokazivanje, nego stvaranje povjerenja. Upravo zato želim graditi timove, dijeliti znanje i otvarati prostor idejama. U profesionalnom smislu, fokus mi je na mentorstvu — želim mladim kuharima dati priliku da se razvijaju i da zajedno postavljamo nove standarde. Dugoročno, želim da Eateria ostane dosljedna sebi: mjesto koje raste bez kompromisa, koje čuva integritet namirnice, sezonalnost i mir koji stoji iza svakog tanjura. To je smjer. I vjerujem da će ga gosti osjetiti u svakom zalogaju”, zaključio je Sikavica.

Lucija Lovrić i Iva Perković

Luciano Cvjetičanin

Dora Dragičević

Ana Radišić

Doris Vukšić

Tena Majetić Škugor

Anamaria Raič

Rita Rumora Jurki i Petra Biberica

Donna Lugonja Petković

Ana Vuglač

Isabella Rakonić
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: Bojan Zibar, Karlo Pavlić (hrana)
