Nije bitno jeste li strastveni ljubitelj vina ili ne, no sigurno ste barem jednom došli u situaciju u kojoj ste odlučili darovati ili pak poslužiti čašicu dobroga vina, a možda niste znali koje vino odabrati. Svi već znamo za dobro poznati Grgićev Plavac Mali, Kozlovićevu Santa Luciu ili Pošip Čara, no mi vam ovoga puta donosimo nešto drugačije. Vrijeme je da se upoznate s ova tri, ne baš tako slavna, a jednako odlična vina, s kojima sigurno nećete pogriješiti. Još ako uz njih poslužite ili naručite prigodan obrok, vašem zadovoljstvu neće biti kraja.

vina1

MALVAZIJA KABOLA AMFORA 2009.

Amfora Malvazija dolazi iz Istre, a prvi je pokušaj na našim prostorima da se ljubiteljima posebnih vina nudi kušanje potpuno nove vinske filozofije koja je stotinama godina bila u zaboravu. Recepturom kojom su stari Rimljani i Grci uživali u svome vinu postiže se vino koje se vinificira na vlastitim kvascima. Arome koje se mogu osijetiti ispijajući ovo autentično vino jesu arome prosušenih grožđica i smokava do mekih mednih aroma i konjaka. Odlično se slaže uz jela s crvenim mesom, s jelima od tartufa te sirevima jače strukture.

vina

STINA POŠIP MAJSTOR 2011.

Vinarija Stina može se, kako sami kažu, pohvaliti kultiviranjem neobuzdanih dalmatinskih sorti. Mineralnost karakteristična za Stina vina prisutna je i u ovome izdanju. Iako sadrži 14% alkohola, nećete osjetiti njegovu jačinu, što je dokaz ničeg više nego majstorski odrađenog pocesa Stina kreatora. S obzirom da govorimo o vinu visoke kvalitete, može se kombinirati uz čitav niz jela uz koje inače pijuckamo bijelo vino, no ipak se naglasak daje na jela iz mora.

stina3

Ono što je dignulo prašinu i u dizajnerskim krugovima kada se radi o ovome vinu jest njegova etiketa, osimšljena od agencije Bruketa&Žinić. Radi se o čisto bijeloj etiketi koja, baš kao i ime vina, podsjeća na kamen. To je u potpunosti razumljivo s obzirom na bračko porijeklo ovoga vina. Tako je brački kamen postao inspiracija, ali u isto vrijeme predstavlja i simbol tegoba kroz koje prolaze hrvatski vinari. Ova etiketa poziva da je se oslika, što je i degustatoru preporučeno. Jedino što mu za ovo umjetničko djelo treba jest koja kapljica vina koja će poslužiti kao tinta.

stina2

GRIMALDA MATOŠEVIĆ 2008.

U ovome vinu mogu se prepoznati tri bijele sorte – chardonnay, malvazija te sauvignon bijeli, i to u omjeru 50/25/25. Ovo vino centralne Istre ostat će vam u sjećanju po svojoj izuzetnoj mineralnosti, a karakterizira ga i vrlo duga trajnost u ustima. Odlično se slaže uz nešto teža jela, a mi smo ga degustirali uz tuna steak i možemo vam reći da nismo pogriješili.

vina2