Bad Vegan – bizaran dokumentarac koji će vam biti zanimljiviji od Tinder Swindlera!

Ako ste ovaj vikend proveli kod kuće gledajući novi Netflixov dokumentarni serijal “Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives” onda vam je jasno zašto koristimo epitet bizarno. Nakon što smo ostali šokirani poslije gledanja “The Tinder Swindler” te potom serija “Inventing Anna” i “The Dropout” o prevaranticama Anni Delvey i Elizabeth Holmes, mislili smo da smo vidjeli sve, ali nas je novi dokumentarac Chrisa Smitha, redatelja “Fyre” dokumentarca i producenta “Tiger King” serijala u potpunosti razoružao i ostavio upitnike iznad glave.

Riječ je o serijalu koji prate fascinantne događaje koji su doveli do propasti njujorškog raw food veganskog restorana “Pure Food & Wine” i njegove vlasnice i zaštitnog lica, Sarme Melngailis koja je bila pionirka zdrave, sirove prehrane u Sjedinjenim Američkim Državama. A sve zato što je upoznala muškarca koji joj je garantirao da će njezin kućni ljubimac, pitbull Leon postati besmrtan prođe li sve kušnje na koje ju stavlja mistično vijeće kako bi ona i njezin pas došli do “happily ever after” s neograničenom moći i novčanim budžetom. Za ženu kojoj je pas ljubav života i koja se u tom trenutku nalazi u dugu od 2 milijuna američkih dolara kojeg mora isplatiti za svoj restoran, to je zvučalo kao prava idila, koja je završila sa zatvorskom kaznom.

Ikona njujorške gastro scene s početka milenija sudjelovala je u nizu neobičnih i nesretnih situacija prikazanih u četiri epizode čije je trajanje između 45 i 60 minuta, zbog kojih je konačno završila u zatvoru, ali i ostala dužna brojnim investitorima, ali i zaposlenicima hit restorana koji je u jednom trenutku bio najpoznatiji veganski restoran na svijetu.

Sarma Melngailis, kraljica veganske prehrane, je 2004. godine otvorila “Pure Food & Wine” restoran s Matthewom Kenneyjem, slavnim chefom koji joj je ujedno bio i partner u to doba. Nakon nekog vremena prekinuli su romantičnu vezu te je Jeffrey Chodorow, investitor i suvlasnik restorana, mogao birati između chefa i Melngailis, uspješne mlade poslovne žene koja je imala mnoštvo planova i snova vezanih uz vegansku prehranu. Tako je Sarma Melngailis postala vlasnica restorana, uz uvjet da otkupi dijelove ostalih suvlasnika za dug od dva milijuna dolara. Restoranu je išlo sve bolje i bolje, razvijao se i brend “One Lucky Duck”, Melngailis je redovito plaćala svoje zaposlenike, dobivala ponude da svoj biznis proširi po inozemstvu i malo po malo vraćala dug.

Sve do trenutka dok 2011. godine na Twitteru nije primijetila duhovite tweetove Shanea Foxa s kojim se ubrzo krenula dopisivati te s kojim se u roku u manje od godine dana i vjenčala. Fox, pravim imenom Anthony Strangis, iz Melngailis i njezinog restorana  je uspio izvući više od 1.6 milijuna dolara tako da ju je uvjerio da joj može ostvariti sve snove – otplatiti sav dug restorana, razviti brend, donijeti joj sreću, mir i financijsku sigurnost te ranije spomenutu besmrtnost njezina obožavanog kućnog ljubimca, no samo ako posluša svaki njegov zahtjev bez pogovora.

Iako tijekom jedne od epizoda Melngailis priznaje da je postala svjesna da je riječ o prijevari te da joj je bilo jasno da se mora izvući, u tom trenutku je već toliko novaca posudila svojem suprugu da joj opcija odustati – nije bila opcija. Tri godine otkako ga je upoznala, u 2014. godine, propustila je isplatiti plaću zaposlenicima pet puta zaredom što je dovelo do toga da je cijeli tim dao otkaz te je restoran zatvoren 2015. godine.

Par je uhićen u bijegu u hotelu u Tennesseju i to, da bi stvar bila bizarnija, zbog toga što su karticom platiti Domino’s pizzu (definitivno nije bila veganska), Melngailis je priznala krivnju za izvlačenje 200 tisuća dolara od investitora, za krađu, urotu radi prijevare i poreznu prijevaru. Odslužila je četveromjesečnu zatvorsku kaznu te je, napokon, zatražila razvod braka 2018. godine.

 

Sve što ste mogli pročitati u tekstu su samo činjenice (a i trailer je dosta mističan), a brojni neobični događaji i “sudbonosne” poveznice koje se pojavljuju u dokumentarcu jako je teško prenijeti. Jedino što vam preostaje je pogledati “Bad Vegan” na Netflixu, dokumentarni serijal o kojima će svi ovih dana pričati, jer sigurno nećete požaliti!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Netflix, Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0