Azzedine Alaïa bio je strastveni kolekcionar haute couture haljina, a sad ih možete pogledati na izložbi!

Prošlog je mjeseca u Parizu otvorena izložba koja otkriva fantastične haute couture komade koje je skupljao slavni dizajner Azzedinea Alaïa, vjerni obožavatelj visoke mode. Međutim, ne radi se o komadima koje je on kreirao, već kolekcionarskim komadima. Njegove kreacije neizostavan su pojam u svijetu mode tijekom druge polovice prošlog stoljeća, no sad imamo uvid u sve ono što je dizajner sakupljao i od čega je pritom crpio inspiraciju. Alaïa, koji je vrhunac svoje karijere ostvario tijekom osamdesetih godina, napustio nas je 2017. godine, a sad je odlučeno s javnosti podijeliti njegovu tajnu kolekciju jedinstvenih unikatnih haljina.

Ljubav Tunižanina prema modi počela je rano u mladosti dok je neumorno čitao i proučavao izdanja magazina Vogue. Pohađao je u Tunisu École des Beaux-Arts gdje se školovao za kipara, no kasnije je počeo raditi kao krojač i u Pariz se preselio 1957. godine. Tamo je započeo svoju karijeru kod Christiana Diora kao dizajner odijela, no nedugo zatim otišao je raditi za dizajnera Guya Larochea, nakon čega je uslijedio angažman i kod Thierryja Muglera. Kasnih sedamdesetih Alaïa je otvorio prvi atelje u svom stanu u kojem je svojedobno odijevao članice pariškog visokog društva.

Tijekom 1980. godine predstavio je prvu kolekciju i ubrzo je uslijedio uspjeh unutar granica Francuske, no već 1988. godine otvorio je dućane na Beverly Hillsu i New Yorku. Bio je svjetski prepoznat po svojoj jedinstvenoj tehnici rezanja materijala i stvaranja moderne ženske siluete. U svom radu ostaje zapamćen kao vrhunski majstor ručne izrade, kao dizajner koji je promijenio tijek modnih predstavljanja i predstavio svaku kolekciju u trenutku kada je on sam to htio, i u konačnici – kao dizajner koji je stvorio pojam supermodela devedestih.

Azzedine Alaïa i Tina Turner

Alaïa je počeo sakupljati haute couture haljine 1968. godine nakon što je Cristóbal Balenciaga zatvorio svoju modnu kuću. Proučavanje haute couture kreacija španjolskog majstora Alaïa je smatrao zadivljujućim i to ga je dovelo do strasti o proučavanju povijesti izrade modnih kreacija. Prikupio je  više od 20.000 komada koje su kreirali njegovi prethodnici, od prvih kreacija visoke mode iz kasnog devetnaestog stoljeća do djela nekih njegovih suvremenika. U njegovoj kolekciji nalaze se neki od najprestižnijih dizajnera, uključujući Gabrielle Chanel, Else Schiaparelli i Christiana Diora, dok je suvremeniji dizajn prisutan u haute couture komadima brendova Jeana Paula Gaultier, Comme des Garçons, Alexander McQueen, Thierry Mugler i Yohji Yamamoto.

Već godinama kupujem i dobivam haljine, kapute i jakne koji odražavaju bogatu povijest mode. Postalo je dio mog korporativnog stava da ih očuvam, znak solidarnosti s onima koji su prije mene poznavali užitke i zahtjeve rezanja sa škarama, otkrio je Azzedine Alaïa

Christian Dior
Charles James

Za izložbu koja se trenutačno održava u najslavnijem pariškom muzeju mode Palais Galliera, odabrano je oko 140 iznimnih primjeraka koji prate neprocjenjivu zbirku koju je Alaïa godinama gradio u potpunoj tajnosti. Zanimljivo je kako tijekom dizajnerova života nitko nije imao pristup ovoj kolekciji.

Comme des Garçons

Izložba je otvorena prije nešto više od mjesec dana, no dobra je vijest što je možete posjetiti do kraja siječnja 2024. godine. Stavite ovaj jedinstven ulazak u kolekcionarske komade jednog od najvećih dizajnera prošlog stoljeća na listu prilikom posjete Parizu!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, Fondation Azzedine Alaïa, Palais Galliera

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0