Apple Event u nešto drukčijem izdanju, bez glavnog proizvoda

Apple je održao svoj tradicionalni rujanski event u netradicionalnom tonu, po prvi puta od 2011. nije predstavljen novi model iPhonea a event nije održan pred publikom zbog globalne pandemije. Predstavljeni su novi proizvodi iPad i Apple Watch Series 6, a izlazak iPhonea navodno se očekuje tek kroz par tjedana.

Danima se priča o mogućnosti izostanka iPhonea s rujanskog eventa s obzirom da je globalna pandemija utjecala na Appleov uobičajen proces testiranja te je masovna proizvodnja uređaja krenula sa zakašnjenjem.

Iako smo navikli na predstavljana u tamnoj dvorani pred publikom, ovo predstavljanje je drukčije po tome što nas je Tim Cook dočekao sam, u hodniku Appleovog kompleksa Cupertino, s pogledom na dvorište.

Prvo je predstavljen novi Apple Watch, s naglaskom na sve prednosti koje je do sada pružao, od Health mogućnosti i primjera situacija u kojima je zaista ljudima spasio život, pa sve do smarthome uloge koju Watch može imati.

Novi Watch Series 6 pomaže prilikom pranja ruku, prati spavanje i ima mogućnost prikazivanja Low Cardio Fitness podataka koji su do sada bili dostupni isključivo kroz bolničke pretrage. Može mjeriti kisik u krvi u samo 15 sekundi, a sve podatke sprema u Health aplikaciju te se ponašanje korisnika prati i kontrolira. Razina kisika u krvi iznimno je važna prilikom planiranja fitness aktivnosti ali i u kontroli funkcioniranja zdravlja srca i pluća.

Novi procesor brži je za 20%, a radi se o A13 procesoru koji se nalazi i u iPhoneu 11. Series 6 sadrži i nova unaprjeđenja u praćenju aktivnosti.

Možda najveća prednost OS-a 7 koji stiže uz Series 6, dolazi u vidu novih Facesa, odnosno tema koje se mogu postaviti na sat, a koje od sada mogu mjeriti brzinu kretanja, dubinu prilikom ronjenja, visinu penjanja, ali mogu biti i u formi umjetničke slike koja će razveseliti zapešće bez dodatnih podataka osim vremena.

Velika novost je Family Setup koji omogućuje da član obitelji koji nema iPhone koristi Watch, te se korištenje može prilagoditi u smislu praćenja lokacije, ograničavanja brojeva koje mogu kontaktirati i razmjenu podataka. Ova opcija će oduševiti roditelje koji na ovaj način mogu biti povezani s djecom, ili pak sa starijima.

Uz Series 6, predstavljen je i Apple Watch SE, cjenovno prihvatljivija varijanta koja ima nešto manji spektar mogućnosti, no sasvim je dovoljna za prosječnog korisnika, a koristi S5 čip kao i Series 3.

Cijena Series6 u SAD-u kreće od 399$, dok će SE varijanta početna cijena biti 279$, a prednarudžbe su dostupne od ovog petka!

Nova usluga Apple Fitness+ oduševit će ljubitelje sporta jer će imati ulogu privatnog trenera koji potiče na vježbanje i skuplja podatke u jedan pregled, a ima i velik broj različitih treninga u ponudi- od joge, preko vježbi za snagu do kardio vježbi s uključenom glazbom po izboru. Cijena usluge je 9,99$ mjesečno.

Vijest koja će oduševiti velike ljubitelje Apple, koji inače koriste više usluga, jest Apple One koji obuhvaća većinu usluga u jednu cijenu.

Predstavljeni su novi iPad modeli iPad 8 i Air. iPad 8 ima A12 procesor, s dvostruko bržom grafičkom karticom od prethodnog modela, a iz Applea tvrde da je 3 puta brži od najprodavanijeg Android tableta. Može obraditi 5 trilijuna operacija u sekundi čime je savršen alat za grafičke dizajnere, programere, umjetnike, gejmere i ostale korisnike s naprednijim potrebama.

Ima mogućnost dodavanja tipkovnice kao i prethodni modeli, ali i Apple Pencil dodatak za precizan rad umjetnika, mogućnost ručnog pisanja i uređivanja dokumenata.

Predstavljen je i iPad Air, koji dolazi u 5 divnih boja – srebrnoj, tamno sivoj, roza, plavoj i zelenoj i ima A14 Bionic čip, čime je duplo brži od najprodavanijeg laptopa. On je još jači i može obraditi 11 trilijuna operacija u sekundi, što je teško i za zamisliti.

 

U Appleu su iznimno ponosni na postavke novog procesora, što ni ne čudi s obzirom na jačinu mašinerije koja se nalazi u tako tankom uređaju koji se od sada spaja preko USB C kabela za još brži prijenos podataka. Kamera ima 12MP kao i u iPad Pro varijanti, a retina ekran ima dimenziju od 10,9 inča. Početna cijena na američkom tržištu je 599$.

Tokom cijelog predstavljanja velik naglasak je stavljen na korištenje ekološki prihvatljivih materijala, s očuvanjem okoliša kao glavnim ciljem čime se Apple ponosi.

Od sutra stiže i novi iOS 14, s widgetima na početnom ekranu, lakšom organizacijom aplikacija i još unaprjeđenja u korištenju sustava.

Preostaje nam osluškivati i čekati najpopularniji Appleov proizvod koji je ovog puta izostao. Vjerujemo da će i novi iPhone imati jednako spektakularno predstavljanje čak i izvan rujanskog eventa.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0