apple car

Apple Car: Sve što smo dosad saznali o novom vozilu

Budućnost automobilske industrije definitivno ide u smjeru razvoja električnih vozila, ekološke vožnje i smanjenja štetnih emisija. Tržište električnih automobila sve je veće, a trenutno se na tronu industrije nalazi se kompanija Tesla koja je ove godine povećala svoju vrijednost za više od 740 posto.

Još 2014. godine, Apple je krenuo raditi na Projektu Titan – tisuću radnika zaposleno je na tajnom projektu razvoja električnog vozila, na tajnoj lokaciji, negdje unutar Cupertino kompleksa.

U posljednjih šest godina projekt je napredovao i nazadovao. Voditelji projekta mijenjali su se, a u ljeto 2018. zaposlen je Teslin inženjer Doug Field čime su započele sve glasnije spekulacije o proizvodnji električnog automobila s potpisom slavne jabuke.

U prosincu 2020. napokon je potvrđeno da Apple razvija električni automobil koji planira predstaviti u idućih nekoliko godina, najvjerojatnije do 2024., iako sudeći po dosadašnjoj brzini razvoja, isti možemo očekivati možda i do 2027. godine.

Zbog čega razvoj toliko traje i što se očekuje od ovog zanimljivog projekta?

Riječ je o novoj generaciji električne baterije zahvaljujući kojoj bi se učinkovitost vožnje povećala, kao i doseg na jednom punjenju. Posebnost Apple Car vozila je i u samoupravljačkoj mogućnosti, što znači da bi vozilo odrađivalo većinu posla, dok bi vozač imao minimalan ili nikakav angažman.

Appleov analitičar Ming-Chi Kuo vjeruje kako će Apple Car biti velika zvijezda među Appleovim proizvodima i kako bi mogao imati bolju integraciju hardvera, softvera i servisa od trenutnih konkurenata.

Još od 2017. Apple radi na razvoju i testiranju mogućnost autopilota, a svoja testiranja provodili su na ulicama Kalifornije s Lexusom RX450h koji je prekrcan senzorima, kamerama i LIDAR sustavom.

Iako će trebati godine da Apple kreira automobil koji će zadovoljiti njihov standard funkcionalnosti, ali i estetsku dimenziju na koju je Apple slab, vjerujemo kako će to biti jedan od vodećih proizvoda u automobilskoj industriji.

Na razvoju automobila u Appleu se radi jako dugo, ta ideja postoji duže nego što postoji iPhone. Još je Steve Jobs razmišljao o razvoju električnog vozila, no 2008. je odlučio veći fokus staviti na iPhone, što je ispala odlična odluka!

Rivalstvo između Applea i Tesle već je sada na svom vrhuncu, a zanimljivo će biti pratiti razvoj situacije kada Apple zaista predstavi svoje električno vozilo. Elon Musk još je prošle godine komentirao kako je javna tajna da Apple radi na razvoju električnog automobila te je nazvao Apple “Teslinim grobljem” referirajući se na velik broj bivših zaposlenika koji su prešli u konkurentsku kompaniju.

Za sada je od svih mogućih suradnji Applea na proizvodnji automobila, poznata samo ona s automobilskom markom Hyundai te se očekuje da bi se u iduća dva mjeseca moglo saznati više detalja. Navodno bi dvije kompanije zajedničkim snagama mogle proizvesti do 100 tisuća automobila u 2024. godini, a nadaju se testiranju beta verzije već iduće godine.

Ostaje nam pratiti i čekati više informacija o novom električnom automobilu koji bi mogao srušiti Teslu s trona i zavladati tržištem.

Fotografije: MacRumors

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0