Dina Dončević 20.07.2022.

Ana Grgić Tomić kreirala novi jelovnik Zinfandel’s restorana s pregršt iznenađenja

Chefica godine 2022. prema izboru vodiča Gault & Millau Croatia i prva dama Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić, koja je svojim održivim principima pripreme hrane i ove godine potvrdila status zelene Michelinove zvjezdice za restoran Zinfandel’s, predstavila je ljetno izdanje à la carte jelovnika u kojem spaja osvježavajuće, pažljivo odabrane, svježe i vrhunske sastojke u fantastične sljedove koji će oduševiti istinske hedoniste i ljubitelje visoke kuhinje.

Cvijet tikvice punjen kremom od tartufa

“Ovaj jelovnik nadahnut je ljetom, suncem i morem. Dizajnirajući novu kolekciju, istraživala sam ponudu na tržištu i pomno birala sastojke koje sam nastojala precizno spojiti u osvježavajuća, privlačna, suvremena i, prije svega, ukusna jela. Posebnu pažnju posvetila sam održivosti i minimalnoj obradi da bi namirnice zadržale izvorni okus. Tako, primjerice, mrkvu u potpunosti iskoristim, a od nje radim i sok i prah, od tikvica koristim plod i cvijet, od kostiju pripremam velouté , dok ljuske škampa ne bacam već iskuhavam u fini temeljac koji koristim za bisque juhu koju obogaćujem aromatičnim šafranom, narančom, mariniranom triljom, dimljenim dagnjama i gelom od češnjaka. Moram priznati da sam jako zadovoljna ovim jelovnikom i vjerujem da će se svidjeti gostima”, istaknula je chefica kuhinje Ana Grgić Tomić.

Kvarnerski škamp s mladom mrkvom

“Među mojim favoritima na ovom jelovniku svakako bih istaknula kvarnerskog škampa koji dolazi iz podvelebitskog kanala, a ovaj put uz njega poslužujem cvjetni prah i umak od soka mrkve i pčelinjeg peluda koji je nutritivno iznimno zdrav i hranjiv te umiruje živčani sustav. Mnoga jela sam ukrasila divnim jestivim cvijećem iz lokalnog OPG-a i tako im dala mirisnu ljetnu notu. Ljeto je doba rajčica, a ovaj put sam odlučila poslužiti ih kao osvježavajući consommé uz svježi bosiljak i cvijet soli. Odlične rajčice pronašla sam u jednom obližnjem OPG-u koji uzgaja 80 vrsta odličnih, slatkih, sočnih i posve drugačijih rajčica. Za potrebe consomméa koristila sam rajčice sorte volovsko srce – prvo ih pečem, potom izvlačim sok, zatim pržim i potom iskuhavam 4-5 sati kako bi se dobila što intenzivnija aroma, zatim procijeđenu juhu poslužujem s bosiljkom i svježim cherry rajčicama. Gnude sam ovaj put radila s mladim kozjim sirom jednog lokalnog uzgajivača i poslužila ih s morskim ježincem – vrlo jednostavno jelo intenzivnih aroma. Poširani file kovača kombiniram uz kremu od ljupčaca kojeg iskuhavam u ribljem temeljcu i marinirane bijele šparoge koje kuham u suviju u soku od bagrema sa sojinim mlijekom da bi se izvukla njihova gorčina. Svježe cvjetove tikvica punim pjenastom aromatičnom kremom od tartufa i poslužujem s poširanim žutanjkom. Sezona je mlade cikle pa sam od nje radila domaću marmeladu koju sam kuhala 12 sati i pomiješala sa začinskim biljem, acetom i maslinovim uljem te poslužila uz američki striploin steak, ulje od bora, pinjole i crni češnjak”, uputila nas je u proces uspješna chefica.

Goveđi jezik, umak od sušene govedine i divljeg začinskog bilja

Još jedan ljetni favorit i pravo osvježavajuće ljetno jelo zasigurno su marinirane jakobove kapice koje ovaj put dolaze uz kremu od marelice, jabučni ocat i tartar od breskve te uz lagane perle od jogurta i bazge koje se rade s tekućim dušikom. Nešto jači i aromatičniji ljetni okusi dolaze u desertu koji odlično spaja gorku čokoladu i svježe marinirane smokve, a koje je Grgić Tomić obogatila umakom od smokvina lista, crvenog vina i citrusa.

Poširani file kovača, ljupčac, marinirane bijele šparoge

“U ovaj jelovnik ubacila sam i ledeni sorbet za sve one koji se žele osvježiti okusima agruma i mente, koja kao i većina začinskog bilja potječe iz našeg malog vrta na terasi Oleander. Ondje moj tim i ja pažljivo njegujemo bosiljak, timijan, mentu, ružmarin, lavandu i čili papričice, a vjerujem da upravo to daje jedinstvenu aromu jelima. Ponosna sam na naše domaće krekere i vlastitu foccaciu uz koju poslužujemo domaći aromatizirani tučeni maslac, koji je pjenast i vrlo ukusan, te vrhunsko ekološko maslinovo ulje Nai 3.3 s Dugog otoka, nagrađeno brojnim certifikatima kvalitete”, izjavila je Grgić Tomić.

Kokos, bijela čokolada, bademovo mlijeko

Restoran Zinfandel’s sa svojim suvremenim ozračjem i čarobnom terasom Oleander s koje se pruža pogled na grad predstavlja mjesto susreta i visoke gastronomije kojem se gosti rado vraćaju. U kombinaciji s inovativnim sljedovima te šarmantnim i profesionalnim osobljem, restoran je već dugi niz godina jedno od nezaobilaznih odredišta na gastronomskoj karti grada. Za potpuni doživljaj, sommelier pažljivo bira vina i nastoji gostima ponuditi one etikete koje savršeno zaokružuju iskustvo fine dininga.

Sorbet od citrusa i rabarbare

Ponuda à la carte dostupna je svaki dan za ručak i večeru od 12:30 do 23 sata. Nedjeljom se u Zinfandel’su od 12:30 sati poslužuje tradicionalni brunch po cijeni od 450 kn, a stol možete rezervirati putem poziva na broj 01 4566 644 ili mailom na [email protected].

Prsa biserke sous vide, krema od vrganja

Namelaka od bijele čokolade i jagoda, amaretti s lavandom

Mousse od guščje jetre, crumble od kakaa, marinirana rabarbara s timut paprom
Jesensko zimski meni ANA GRGIC
Photo Mario Kucera

Mladi krumpir, Oscietra kavijar, usoljeni limun

Kremasti rižoto s dimljenim bakalarom i bobom
Jesensko zimski meni ANA GRGIC
Photo Mario Kucera

Jadranska lignja, listovi mlade blitve, kokos

Juneći biftek, aromatizirane artičoke sa začinskim biljem, ragout od lisičarki i shiitake gljiva

Consommé od rajčice, dimljene mini rajčice

Dimljene školjke sv. Jakova, sok od marelice

Divlji brancin, velouté od brancina, crna kvinoja, kelj
Jesensko zimski meni ANA GRGIC
Photo Mario Kucera

Gnudi s mladim sirom, morski ježinac

Čoko truffles, pjenica od maslinovog ulja

Bisque sa šafranom i narančom, marinirana trilja, dimljene dagnje, gel od češnjaka
Jesensko zimski meni ANA GRGIC
Photo Mario Kucera

Američki striploin odrezak, usoljena cikla, ulje od bora, pinjoli, crni češnjak
Jesensko zimski meni ANA GRGIC
Photo Mario Kucera

Fotografije: Arhiva hotela Esplanade