Dina Dončević 14.11.2022.

Zagreb napokon ima fantastičan talijanski restoran! Nico’s je the place za ukusnu tjesteninu…

Iako su Hrvati veliki obožavatelji talijanske kuhinje, Zagrebu istinski nedostaje talijanskih restorana. Potraga za ukusnom, domaćom tjesteninom u glavnom gradu ponekad se čini poput nemoguće misije, a one koji cijene talijansku kuhinju, oduševit će činjenica da je u samom centru Zagreba niknuo novi restoran u kojem mogu uživati u autentičnim okusima susjedne nam države.

Nico’s je novi bistro smješten u luksuznom Ban centru na Europskom trgu koji se, uz vodstvo chefa Gregorija Mannuccija kao konzultanta na meniju i receptima, može pohvaliti time da sami izrađuju tjesteninu, što znači da uvijek možete očekivati svježu, ručno rađenu tjesteninu koja nosi onaj domaći okus Italije. Posebno za novi bistro talijanski chef osmislio je autentičan i nesvakidašnji meni koji je spojio autohtoni talijanski rižoto s krušakama, medom i orasima te agnolotte s rakovim mesom i svježim talijanskim sirom.

Nakon što smo saznali da na čelu tima bistroa stoji kreativni Talijan rodom iz Firence koji je nakon godina putovanja i stjecanja iskustava u poznatim restoranima diljem Europe svoj dom pronašao upravo u Hrvatskoj, morali smo se zaputiti kušati delicije koje priprema. Ne smijemo preskočiti napomenuti kako se u impoznatnom CV-u ovog chefa nalazi iskustvo chefa u nekoliko prestižnih restorana te suradnja s međunarodnim chefovima poput Ane Roš i Lorenza Coga, a njegovo znanje i toskanski korijeni prožimaju sve što servira na tanjur. Meni za Nico’s osmislio je u suradnji s domaćim chefom i vrhunskim znalcem Velimirom Cindrićem, koji se nalazi na čelu kuhinje bistroa.

Da je sve “na razini” govori i činjenica da sve namirnice za domaću, ručno rađenu tjesteninu stižu direktno iz Italije. Bogatim okusima tanjura tako doprinoste talijanski tvrdi, zrnati sir proizveden od kravljeg mlijeka i star najmanje 12 mjeseci Parmigiano Reggiano, vrhunski Pecorino Romano sir te San Marzano rajčice čiji je okus intenzivniji, slađi i manje kiselkast.

Na meniju se nalaze vječni talijanski klasici, comfort food koji nam posebno odgovara tijekom hladnijih dana. Tako možete isprobati različite vrste ručno rađene tjestenine, domaće njoke i raviole, rižoto i brojna predjela, a nastaviti možete s ribljim i mesnim jelima te desertom – u pravom talijanskom stilu, nijedan slijed ne biste smjeli preskočiti.

Carbonara je jedno od onih jela za koje smo uvijek raspoloženi, a u Nico’su je dostupna s autentičnim talijanskim specijalitetom Guanciale – sušenim obrazima od svinjetine. Spaghetti Vongole i agnolotti punjeni rakovim mesom i svježim sirom svidjet će se ljubiteljima morskih specijaliteta, a preporučujemo i da kušate raviole punjene ricottom i špinatom te gnocchi Sorrentina, koji pripadaju u naše favorite iz bogate ponude ekskluzivnih tjestenina dostupnih u ovom zagrebačkom bistrou. Naglasak je zaista stavljen na domaću tjesteninu koja ima još bolji okus kad je upotpunjena drugim, pomno odabranim talijanskim delicijama.

Velika pažnja posvećena je i vinskoj karti na kojoj se nalazi čak 100 etiketa, a svako se vino može popiti na čašu pa tako tijekom večere možete okuse na tanjure upariti s aromama u čaši. Bistro Nico’s tako se nameće kao mjesto koje spaja tradicionalne recepte s drugačijim okusima te udara nove temelje kada je bistro ponuda s kvalitetom fine dininga u pitanju.

Lokacija u centru grada, okružena zelenilom, samo doprinosi intimnom ozračju, a u ovaj bistro možete svratiti ne samo na večeru, već i na ručak te doručak i brunch – tako da će ovo postati jedno od omiljenih gradskih mjesta za druženje subotom.

Fotografije: PR