Pogledali smo napetu BBC mini seriju “The Serpent” nadahnutu istinitim događajima! Ovo su naši dojmovi…

Na našoj must watch listi true crime serijali zauzimaju posebno mjesto, zato nas uopće ne čudi što smo jedva dočekali premijeru BBC-jeve mini serije “The Serpent” na streaming platformi Netflix, koja prati život Charles Sobhraja. I nismo jedini. Serija je srušila sve rekorde gledanosti kad je početkom godine prikazana na BBC-u, a u brojnim se zemljama nalazi i u Netflixovih top 10 naslova.

Mini serija je iznimno napeta te, barem u početku, pomalo teška za pratiti s obzirom na to da se izmjenjuju različita vremenska razdoblja i odmah ćemo vam reći – baš svaki detalj je bitan, stoga ovu seriju nemojte smatrati nečim laganim što ćete gledati prije spavanja. Radnja vas konstantno drži na rubu sjedala, baš kao i pomalo mračni glavni likovi. Riječ je o priči koja se odvijala u sedamdesetima u južnoj i jugoistočnoj Aziji, a u središtu svih događanja nalazi se jedan Francuz, imena Charles Sobhraj, koji se lažno predstavlja kao trgovac dragim kamenjem i za sobom ostavlja žrtve.

Naime, glavni plijen ovog prevaranta su mladi backpackeri koji su se upustili u avanturu istraživanja Azije te koji ni najmanje ne očekuju od jednog simpatičnog para – Sobhraj djeluje s djevojkom Marie-Andrée Leclerc, koji im pruža utočište, scenarij koji im se dogodi. No, djelovanje Sobhraja, Leclerc i njihova pomoćnika Ajaya Chowdhuryja otkriva mladi nizozemski diplomat koji, uza sve prepreke koje mu se pojavljuju na putu, odlučuje stati na kraj ovoj družini. Hermanu Knippenbergu u njegovom pothvatu pridružuje se supruga Angela i drugi likovi te time započinje napeta, triler radnja ove osmodijelne mini serije.

Radnja koja stalno odlazi u povijest te se vraća u sadašnjost osigurava napetost tijekom svake minute svake epizode, a ono što je najzanimljivije je svakako činjenica da je riječ o priči snimljenoj prema istinitim događajima. Nevjerojatno kompleksan, šarmantan, inteligentan, ali i iznimno opasan glavni lik, onaj je tip negativca čiju su osobnost scenaristi i redatelj odlučili približiti publici i učiniti ga što humanijim, međutim ni u jednom trenutku ne dopuštaju gledatelju da zaboravi da je riječ o čovjeku koji bi ostatak svog života trebao provesti iza rešetaka.

Likove je bilo moguće oživotvoriti na realan način jer su, kao i scenarij, rađeni prema svjedočanstvima i intervjuima osoba koje su zaista sudjelovale u događajima koje serija prikazuje. Iako počinje sporo, kako bi se gledatelje uspjelo uputiti u dinamičnu radnju koja slijedi, sa svakom epizodom serija postaje sve napetija te je time idealan materijal za bingeanje. U ulozi Charlesa Sobhraja našao se Tahar Rahim, njegovu djevojku Marie-Andrée Leclerc tumači Jenna Coleman, dok bračni par Knippenberg tumače Billie Howle i Ellie Bamber.

Jednako kao i serija i istinita je priča oko Sobhraja veoma mračna i misteriozna. Iako je 1976. godine napokon uhvaćen i procesuiran zbog ubojstva mladi ljudi koji su putovali znamenitim “Hippie Trailom” dugo je odolijevao zakonu te bez problema prelazio granice Malezije, Hong Konga, Indije, Tajlanda i drugih zemalja. Nakon što je odslužio 21 godinu u indijskom zatvoru vratio se u Pariz da bi se ipak, šest godina kasnije, 2003. godine vratio u Nepal gdje mu je određen doživotni zatvor. Nije točno utvrđeno koliko se ubojstava dogodilo u tijeku djelovanja ovog prevaranta i serijskog ubojice, kao ni činjenica što se dogodilo s njegovim pomoćnikom Ajayem Chowdhuryjem.

Detalji koji se nalaze u scenariju tamo su završili ponajprije zbog autora knjige “On the Trail of the Serpent”, novinarke Julie Clarke i njezina supruga Richarda Nevillea, koji su producentima serije predali snimke intervjua sa Sobhrajem koje su vodili nedugo nakon što je završio u zatvoru. Uz to, važne je podatke dao i Knippenberg – koji se dočepao i dnevnika Leclerc te Nadine Gires i Dominique Renelleau koji se također pojavljuju u seriji. Ako vam je do misterija, “The Serpent” je naslov koji se definitivno mora pronaći na vašoj watch listi!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0