Ana Svetina 22.12.2025.

Kako napraviti savršeni fondue kod kuće i oduševiti goste

Kad krene sezona druženja, spontanih večera i dugačkih razgovora uz čašu vina, jedno jelo uvijek ima moć oboriti s nogu sve okupljene okos oko stola – fondue od sira. Topao, kremast, mirisan i neodoljivo utješan, fondue nije samo obrok, već doživljaj koji se dijeli. A dobra vijest je da za savršeni fondue kod kuće ne trebate komplicirane recepte ni sate provedene u kuhinji – samo kvalitetan sir, dobru kombinaciju okusa i malo pažnje.

Upravo tu na scenu stupaju Vindija ribani sirevi, koji pripremu fonduea čine jednostavnom, brzom i uvijek uspješnom. Zahvaljujući izvrsnoj topljivosti, pažljivo biranim vrstama sireva i praktičnim pakiranjima, fondue postaje jelo koje bez stresa možete poslužiti i većem društvu.

Sir je poseban mliječni proizvod pun karaktera i osobnosti. Više je od namirnice – sir je emocija, ritual i užitak koji ima smisla samo kad se dijeli s drugima. Svaka vrsta sira donosi svoj temperament, a upravo zato i najjednostavnija jela, oplemenjena mrvicama čarolije Vindija ribanih sireva, postaju prava mala remek-djela.

Vindija sirevi dolaze u praktičnim oblicima koji olakšavaju pripremu svega – od kremaste carbonare i rižota, preko lazanja i salata, pa sve do savršeno hrskave pizze. A kada ih spojimo u fondue, rezultat je neodoljiva kombinacija okusa i tekstura.

Bovidur je sir koji prepoznaju istinski siroljupci. Ovaj ekstra tvrdi sir odiše elegancijom i dubinom okusa, a zahvaljujući slatkastim voćnim notama, koje dolaze iz kvalitetnog kravljeg mlijeka i pažljivo kontroliranog zrenja, i najjednostavnija jela pretvara u pravu simfoniju okusa. Dostupan je u dva praktična oblika – kao fino ribani sir i u listićima, što ga čini savršenim za topljenje i završne dodire.

Pizza Mix je pažljivo osmišljena kombinacija ribanih sireva iznimne topljivosti. Iako je stvoren za pizze, njegova sposobnost da se savršeno topi, zadrži sočnost i poveže okuse čini ga idealnom bazom i za fondue. Upravo on daje onu neodoljivu, svilenkastu teksturu koju svi tražimo.

A sad kad smo vas uvjerili da je fondue od sira nešto što obavezno morate servirati svojim gostima tijekom blagdana, donosimo vam i recept kako bi priprema prošla što brže, jednostavnije i bez stresa.

Fondue od sira à la Vindija

Sastojci (za 6 do 8 osoba)

200 g ribanog Pizza MIX sira Vindija

200 g ribanog Bovidur sira Vindija

2 dl polusuhog vina (chardonnay ili sauvignon)

0,2 dl rakije trešnjevače

1⁄2 male žličice škrobnog brašna

prstohvat soli

prstohvat češnjaka u prahu (po želji)

zdjela hrskavo pečenih kockica kruha

Priprema

U vinu razmutite škrobno brašno, zatim dodajte sol, češnjak i rakiju. Stavite smjesu na laganu vatru i pustite da lagano prokuha. Čim zakipi, počnite dodavati sir – malo po malo, uz stalno miješanje. Kada se sir potpuno rastopi i smjesa postane glatka i kremasta, maknite s vatre, prebacite u posudu za fondue i stavite na grijač. Vrijeme pripreme je oko 20 minuta, a može se odvijati i kad gosti već stignu – to će biti zajednički doživljaj.

Posluživanje

Kockicu kruha umočite u vrući, kremasti sir s pomoću vilica za fondue i uživajte bez žurbe. Fondue je jelo koje traži razgovor, smijeh i još jednu čašu vina.

Savjet chefa

Sir neka bude sobne temperature prije nego ga dodate u vino. Tijekom topljenja pazite da tekućina ne kipi – dovoljno je da se sir lagano otopi na umjerenoj vatri. Previsoka temperatura može uzrokovati da sir očvrsne i izgubi svoju kremastu teksturu.

Fondue je savršen primjer kako se uz kvalitetne sastojke, malo truda i dobru atmosferu može stvoriti jelo koje će gosti pamtiti. A uz Vindija ribane sireve, svaki fondue postaje siguran hit večeri – jednostavan za pripremu, bogat okusima i stvoren za dijeljenje.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Vigor Klaić