Novi serijal “Apetitlih” donosi putovanje kroz okuse, vrijeme i priče koje mirišu na djetinjstvo
Postoje recepti koje ne držimo samo u ladici ili kuharskoj bilježnici, nego i u – srcu. Požutjeli papiri s rukopisom baka i prabaka, mrlje od maslaca, bilješke na marginama tipa “dodaj još malo cimeta” ili “peći kraće u ovoj pećnici” – sve su to mali komadi naše obiteljske povijesti. Dok listamo te stare kuharice, gotovo da možemo čuti zvuk posuđa u kuhinji, miris pećnice i smijeh za stolom. I danas, kad recepte prilagodimo svom tempu i navikama, u svakom zalogaju i dalje ostaje ono najvažnije: tradicija, uspomene i ljubav prema hrani.


Upravo tu emociju – spoj prošlosti i sadašnjosti na tanjuru – donosi novi serijal Hrvatske radiotelevizije. U nedjelju, 23. studenoga kreće dokumentarno-putopisna serija “Apetitlih”, koja će se prikazivati još pet idućih nedjelja u istom terminu. U šest nastavaka gledatelji će vlakom putovati nekadašnjim rutama Austro-Ugarske Monarhije i otkrivati priče iza jela koja su oblikovala kuhinju naših prostora.

Kroz serijal nas vodi mladi tandem – glumica Vini Jurčić i chef Leo Jurešić. Njih dvoje ukrcavaju se na vlak i putuju kroz gradove i države koje su nekad bile povezane istim carstvom, a danas dijele bogatu i isprepletenu gastronomsku baštinu. Na svakoj postaji susreću se s kuharima, povjesničarima, lokalnim stanovnicima i zaljubljenicima u hranu, koji otkrivaju kako su nastajala jela koja danas smatramo „klasicima“, ali i kako ih oni interpretiraju u svom vremenu.

Na meniju su nam svima poznati favoriti: štrudla i Kaiserschmarrn, bečki odrezak, doboš torta, paprikaš… „Apetitlih“ pokazuje kako se ovi tradicionalni recepti prenose kroz stoljeća, ali i kako su ih suvremeni kuhari prilagodili novom ritmu života, sezonskim namirnicama i modernom načinu posluživanja. Svaka epizoda završava kao savršen kraj dobrog ručka – nagovještajem sljedeće kulinarske avanture, ostavljajući nas u iščekivanju idućeg jela i iduće destinacije.

Posebnu atmosferu serijalu daje i vizualni izraz. Autentične snimke putovanja vlakom, izmjena kadrova kroz prozor vagona, dinamična montaža, dron snimke krajolika, arhivske fotografije te animacije kolažnog tipa stvaraju dojam da smo i sami s Vini i Leom u vagon-restoranu ili u kuhinji. Gledatelji pripremu jela prate iz prvog reda – gotovo da se osjeti kako šušti papir starih kuharica dok se traži pravi recept.

Naracija Vini Jurčić i kulinarski pristup Lea Jurešića seriji daju toplinu, humor i opuštenu dinamiku. Njihovi komentari, reakcije na jela i spontani trenuci stvaraju osjećaj kao da gledamo prijatelje na putovanju, a ne „još jedan“ kulinarski format. Istovremeno, animirane rekonstrukcije recepata iz povijesnih kuharica čine svako prikazano jelo jasnim i izvedivim, pa ono što vidimo na ekranu možemo kasnije pokušati skuhati i kod kuće.

Iza serije stoji provjerena ekipa. “Apetitlih” je režirao Goran Ribarić, koji potpisuje i scenarij, dok su producenti Filip Trezner i Kim Kukuruzović iz produkcijske kuće Izvan fokusa. Zajedno donose format koji nije samo gastronomski izlet kroz nasljeđe Austro-Ugarske, nego i emocionalno putovanje kroz povijest, identitet i kulturu – ispričano kroz najuniverzalniji jezik na svijetu: hranu.

Svake nedjelje u 16:50 na HRT1, “Apetitlih” otvara vrata novog putovanja: novo jelo, nova destinacija, nova priča. Bilo da ste zaljubljenik u kuhanje, povijest ili dobra putovanja, serijal će vas sigurno inspirirati da ponovno otvorite staru bilježnicu s receptima – ili da započnete vlastitu gastronomsku potragu.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: PR
