
Canilly tim
Okusi jeseni u Cantillyju: Nova kulinarska priča pod vodstvom Luke Džamarije
U srcu Samobora, tik iznad slikovitog starog grada, smjestio se Cantilly Garden Restaurant; mjesto koje na prvi pogled osvaja svojom elegancijom i dušom. U povijesnoj vili iz 1918. godine, pažljivo obnovljenoj s poštovanjem prema tradiciji i zakonima restauracije, danas se isprepliću mirisi, okusi i priče; one gastronomske, ljubavne i povijesne. Prostrane terase i zeleni vrt stvaraju idiličnu kulisu za bijeg od gradske vreve, dok iza kulisa nastaje nova kulinarska priča koja Samobor pozicionira na gastro kartu Hrvatske.

Luka Džamarija, Vlatka Miličević, Danijel Jakobašić
Ove jeseni Cantilly ulazi u novu etapu – pod vodstvom chefa Luke Džamarije, mladog kuhara iz Mokošice kod Dubrovnika, čiji životopis oduševljava i daleko iskusnije kolege. Luka je karijeru započeo već sa 17 godina, a iskustvo je stjecao u prestižnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama, luksuznim resortima poput Anantare u Omanu te vodećim hrvatskim hotelima i restoranima. U dobi od samo 25 godina postao je jedan od najmlađih Executive Chefova u zemlji, a danas svoje znanje i strast donosi upravo u Samobor.
“Inspiracija za jesenski menu bile su mi boje jeseni, tradicija i sezonske namirnice Samobora i Zagrebačke županije, oplemenjene svjetskim tehnikama i dodacima, te sezonalnost našeg vrta i OPG-ova iz okolice s kojima blisko surađujemo”, otkriva chef.
Rezultat su jela koja s lakoćom spajaju lokalno i svjetsko, tradiciju i suvremenost. Jesenski meni odiše toplinom i bogatstvom sezonskih okusa na tanjurima dominiraju šumske note, zemljani tonovi i svježina plodova iz vrta. Marinirana jadranska riba s agrumima i ikrom pastrve uvodi goste u priču o moru kroz modernu interpretaciju, dok ragout od srnetine s njoketima i prahom od maline spaja divljač s profinjenim, neočekivanim aromama. Jednako dojmljiv je i jelen file s kremom i confitom od buče te demiglaceom sa šljivama, koji evocira toplinu jeseni i reinterpretira klasike kontinentalne kuhinje.
Vegetarijanski tanjuri u Cantillyju nipošto nisu sporedna uloga. Poriluk serviran u više tekstura i mrkva u četiri varijante otkrivaju da se i najjednostavnije namirnice, kada su pripremljene s kreativnošću i poštovanjem, mogu pretvoriti u pravo gastronomsko iznenađenje.

Luka Džamarija
Ni deserti ne zaostaju po maštovitosti; crumble od pečenih jabuka i šljiva sa sladoledom od cimeta priziva mirise domaće kuhinje, dok jesenska Pavlova sa sezonskim voćem i laganom veganskom meringom osvaja svojom elegancijom. Posebno mjesto zauzima i reinterpretirana šnenokla, obogaćena bermetom kao aromatičnim hommageom samoborskoj tradiciji.
Za potpuni doživljaj, Cantilly nudi i dva degustacijska menija; Garden, koji naglašava čistu esenciju povrća i sezonskih proizvoda vrta, te Land, koji odaje počast mesu i ribi kroz profinjene kombinacije i moderne tehnike. Svaki slijed prati pažljivo odabrana vinska pratnja iz vinske kuće s više od 450 etiketa, koju brižno njeguje Cantillyjev sommelier.
Cantilly Garden Restaurant tako postaje mnogo više od restorana; on je susret prošlosti i budućnosti, mjesto gdje priroda, održivost i vrhunska gastronomija dišu kao jedno. Pod rukom Luke Džamarije, Samobor dobiva novu energiju i prepoznatljivo gastronomsko odredište koje obećava; jesen nikada nije imala ovako dobar okus.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: PR