MagMe Bites by Monika: Scones s jabukama i čokoladom
Sconesi su peciva, kruščići, pogačice, kolačići i muffinsi u jednom. Brzo se pripremaju jer se tijesto ne treba dizati, idealni za doručak ili užinu, bilo u slatkoj ili slanoj varijanti. Ja sam se ipak najviše zaljubila u jesensku varijantu s čokoladom i jabukama ili kruškama te se svako malo nađu na repertoaru u mojoj kuhinji. S obzirom da sam ovoga puta doma imala domaće jabuke, izbor je pao na njih, no jednako je ukusna i kombinacija s kruškama. A kada svemu dodamo čokoladu i cimet – jednostavno jesenska rapsodija okusa i mirisa.
SASTOJCI:
150g-170g hladnog maslaca
300g oštrog brašna
100g integralnog ili pirovog brašna
80g smeđeg šećera
½ vrećice praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
1 žlica cimeta
1 jaje
1 kiselo vrhnje ili 180g jogurta
100ml mlijeka + mlijeko za premaz
4 srednje jabuke naribane ili narezane na kockice
100g tamne čokolade narezane na komadiće
PRELJEV:
100g bijele čokolade
1 žličica ulja
POSTUPAK:
Maslac staviti na desetak minuta u zamrzivač. Razmutiti jaje i vrhnje te dodati mlijeko. Suhim sastojcima dodati mokre, izribati maslac i zamijesiti tijesto spiralnim završecima. Po potrebi dodati brašna ili mlijeka. Kad se tijesto počne pomalo odvajati od stijenka posude, dodati voće i čokoladu. Još malo proraditi tijesto rukama. Na pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto u pravokutnik i preklapati ga. Oblikovati krug ili štrucu rezati cik-cak na trokutiće. Peći cca 20 min na 200°C. Zadnjih 5 min zagrijati malo mlijeka u lončiću, premazati peciva i vratiti do isteka vremena. Ohladiti ih. U međuvremenu rastopiti čokoladu na pari, staviti u prozirnu vrećicu i prošarati sconese!
Dobar tek!