Iva Marušić 22.10.2024. Fashion

Prvu Birkin torbu koju je nosila sama Jane Birkin možete pogledati na izložbi u Parizu!

U povijesti mode vjerojatno ne postoji niti jedan modni dodatak koji ima značaj kakav ima model Birkin francuske kuće Hermès. I tako već desetljećima, točnije od osamdesetih godina nakon što je torbu osmislila ikona francuske kinematografije, ali i pariškog chic stila, Jane Birkin. Glumica je i sama nosila svoju torbu Birkin godinama i zato je poklonila jednoj udruzi. Kasnije je torba prodana i otišla u ruke Catherine Bernier, osnivačice pariškog vintage butika Les 3 Marches.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BUYING & SELLING AUTHENTIC LUXURY SINCE 2007 (@glampotmy)

I dok torbu godinama nitko nije vidio, samo na starim fotografijama glumice, torba je trenutačno izložena na izložbi pod nazivom “Excellence à la Française” koja je posvećena najboljim primjerima francuske umjetničke produkcije tijekom prošlog tisućljeća. Organizator izložbe je Sotheby’s, jedan od najvećih svjetskih posrednika likovne i dekorativne umjetnosti, nakita i kolekcionarstva, a nedavno je proslavio otvaranje svog novog sjedišta u Parizu.

Doista, ne čudi da je Birkin torba uvrštena na ovoj izložbi s obzirom na to da se radi o modelu koji je postao univerzalni statusni simbol. Nakon što je u zrakoplovu upoznala direktora francuske kuće Hermèsa Jean-Louisa Dumasa, Birkin je sama skicirala dizajn na torbi. U to je vrijeme britansko-francuska starleta obično putovala s košarom u ruci, no kao mladoj majci trebala joj je torbica s džepovima. Birkin je svoj nacrt temeljila na jednom od popularnih modela brenda, Kelly, koja je također nazvana po drugoj slavnoj glumici, Grace Kelly. Dumas je dodao Birkininu skicu crpeći inspiraciju iz Hermèsove torbe Haut à courroies. Na kraju je glumici darovao prototip Birkinice od crne teleće kože, predloživši da se torbica nazove po njoj.

Bernier je 2000. godine kupila torbu za nepoznat iznos, a ni danas ne želi otkriti koliko ju je platila. Prije izložbe u Sotheby’su, torba je bila javno izložena samo dva puta: prvi put u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku 2018. godine, a zatim u Muzeju Victoria i Albert u Londonu 2020. godine.

Izvoran Birkin model nosi nekoliko jedinstvenih oznaka: ne samo da ima utisnute glumičine inicijale, već ga krasi i neodvojiva naramenica – dodatak koji nije viđen ni na jednom drugom modelu. Dodatno, torba spaja dvije različite veličine, 35 i 40, kombinirajući širinu i visinu Birkin 35 s dubinom Birkin 40. Danas se čini da je Birkinica kao simbol luksuza u suprotnosti sa samom glumicom Birkin, čija ju je minimalistička, tomboy-chic garderoba majica i traperica učinila ikonom stila 1960-ih godina.

“Excellence à la Française” izložena je u sjedištu Sotheby’sa u Parizu, koje se nalazi na adresi 83 Rue du Faubourg Saint-Honoré. Ako ste u Parizu, ne zaboravite posjetiti ovu izložbu!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Sotheby’s