Latica Martinis 20.10.2024. Culture & Design

Ovaj suvremeni stan u centru Zagreba potpuno nas je oduševio. Zelena kuhinja će vam zaokupiti pažnju

Reći ćemo vam odmah na početku, ali rad arhitektice Ivane Niskote ponovno nas je osvojio. Posljednje čim je oduševila obiteljski je stan u zagrebačkoj donjogradskoj zoni, u neposrednoj blizini Zelene potkove, a mi smo se odmah čuli s njom ne bi li doznali što je osmišljeno te potom realizirano. 

Za početak, riječ je o građanskom stanu od 109 četvornih metara koji se sastoji od ulaznog predvorja s velikim hodnikom, dvije spavaće sobe, kupaonice sa samostojećom kadom i odvojenim tušem, toaletom, velikog dnevnog boravka i kuhinje s blagovaonicom. Stan je, otkriva nam Niskota, namijenjen mladom urbanom paru koji bježi od hladnih modernih stanova, nekreativnih tlocrta i uređenja, te svega prosječnog. 

“Moram priznati da mi je veliki užitak i s posebnim poštovanjem pristupam projektiranju stanova u povijesnoj jezgri Zagreba kao što je ovaj. Secesijski (i historicistički) stanovi su nevjerojatno dobro projektirani. Svojim rasporedom i kvadraturom funkcioniraju savršeno u današnjem vremenu, baš kao i u vremenu u kojem su nastali”, govori arhitektica na početku našeg razgovora te ističe kako su se njoj i investitorima energije definitivno poklopile na ovom projektu, a uz to su i razmišljali vrlo slično, tako da je sve teklo jako glatko. 

“Zatečeno stanje bilo je za kompletnu renovaciju, skidanje svih slojeva do nosive konstrukcije. Projektni zadatak bio je vratiti vrlo lijep secesijski stan u prvobitno stanje. Prvi dio projekta bio je zahtjevan po pitanju tehničke rekonstrukcije, sanacije, ojačanja zidova, podnih i zidnih konstrukcija. Nakon građevinskih radova uslijedio je onaj lakši dio, projektiranje stana s obzirom na potrebe investitora. Vizija je bila stvoriti ugodan, topli i autentičan interijer koji svojim uređenjem odaje počast vremenu u kojem je nastao, a istovremeno kombinira moderan dizajn i način života”, prepričava nam arhitektica te dodaje kako su vlasnici stana mladi bračni par koji puno putuje i pritom skupljaju i vole detalje s putovanja koji imaju priču. Upravo to su željeli uklopiti i u svoj novi životni prostor. Naime, svaka prostorija u stanu je uređena po principu nešto vintage s pričom i nešto moderno, novo. 

Upravo iz tog razloga svaka prostorija u stanu ima nešto po čemu je investitorima srcu draga. Od detalja to su svakako komadi koje su pronašli na Britancu nedjeljom ili u raznim antikvarijatima, dok od prostorija posebno ističu kuhinju, ali i samostojeću kadu kao vrlo poseban element. Omiljena im je dakako, i atraktivna kupaonska zidna tapeta s motivom majmuna koja je stigla iz Londona.

Na pitanje koji su njoj neki posebni momenti u ovom projektu, arhitektica u prvi plan pak stavlja kuhinju i kupaonicu jer su, govori, odličan primjer dobre suradnje između investitora i nje. 

“Na početku projekta s investitorima uvijek odradim mali intervju u kojem složimo projektni program koji se temelji na željama i potrebama obitelji za koju se stan dizajnira. Svaki investitor i program su drukčiji i iz tog razloga isti prostor može izgledati potpuno drukčije. Tako i u ovom projektu vlasnici stana su me vrlo jasno uveli u svoju estetiku koju sam uobličila u arhitekturu prostora”, otkriva Niskota koja dodaje kako je suradnja s investitorima bila vrlo ugodna i produktivna. Ističe kako je na početku procesa jako bitna obostrana komunikacija i povjerenje. Ako su oba faktora zadovoljena i obje strane se slušaju, produkt bude završen projekt na kojem je ona kao projektantica uživala raditi, a vlasnici danas guštaju živjeti. 

Za kraj, pitamo Niskotu i koliko je danas općenito izazovno stvarati suvremeni dom u Hrvatskoj. Priča kako je itekako izazovno jer je skupo, od same kupnje stana do uređenja, i pritom ne misli na namještaj već na najnužnije komade koji stan čime prikladnim za stanovanje – sanitarije, keramika, podne obloge i kuhinja. 

“Moj posao arhitektice se najviše čita u tome da u adaptaciji zadovoljim sve tehničke aspekte u projektiranju, a da pritom napravim lijep i funkcionalan prostor. A kad to ostvarimo i ako ostane dovoljno prostora u budgetu, onda se stvara ovaj zadnji dojam (koji je naravno od početka na papiru, u moodmapama i 3D-u) kad se popuni prostor s namještajem, opremom i detaljima koji čine razliku” poručuje Niskota.  

U nastavku pogledajte još fotografija ovog predivnog projekta.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Ivana Niskota