Iva Marušić 18.10.2024. Lifestyle

Patek Philippe predstavio prvi novi model sata u posljednjih 25 godina

Patek Philippe ne predstavlja nove satove kao drugi najluksuzniji brendovi, dapače on to nije učinio već više od dva desetljeća. No, ovi su dani posebni za ljubitelje švicarske luksuzne marke, jer je brend upravo otkrio potpuno novu kolekciju Cubitus – svoj prvi set novih modela u 25 godina.

Predstavljeno je tri sata i svaki model (plavo/srebrni, srebrno/zeleni i srebrno/zlatni) nudi četvrtasto lice sa zaobljenim uglovima za uspomenu na ikonske linije marke Aquanaut i Nautilus. Reference su još izravnije nakon detaljnijeg pregleda, s brojčanicima satova koji se mogu pohvaliti vodoravnim trakama poput Nautilusa i nijansama boja koje kao da izravno crpe iz slavnog sata Nautilus. Prilikom predstavljanje nove kolekcije u Münchenu, predsjednik Patek Philippea Thierry Stern, izjavio je da su sve te reference učinjene s izravnom namjerom.

Što se cijene tiče, početni model u liniji nudi kućište od nehrđajućeg čelika i narukvicu oko maslinastog lica, s luksuznim dojmom koji daje mješavina satena i poliranih završnih obrada, a cijena mu je 41.244 američkih dolara. Sljedeći na redu, koji je isti sat, ali je izrađen od ružičastog zlata i nehrđajućeg čelika, koštat će 61.276 američkih dolara. Najraskošniji model u nizu, koji se može pohvaliti platinastim kućištem, kompozitnim remenom i raznim pomoćnim brojčanicima, imat će cijenu od 88.317 američkih dolara.

Ne čudi da je švicarski brend za novu kolekciju uzeo inspiraciju od svog slavnog sata Nautilus. Dok su primjerice satovi poput Rolex Submarinera i Omega Seamastera ispunjavali zadatak pružanja robusnog, preciznog mjerenja vremena u svim uvjetima, Nautilus je kao luksuzni sportski sat bio usmjeren na podizanje nehrđajućeg čelika na razinu plemenitog metala. Nautilus je ujedno kao luksuzni sportski sat izrađen od čelika, danas među najpopularnijim komadom među kolekcionarima. Nakon što je 2021. godine objavljeno da Patek ukida svoj najpoznatiji sat, to je šokiralo brojne obožavatelje. Uostalom, koji bi se drugi proizvođač satova usudio izbaciti iz proizvodnje svoj najpopularniji sat?

Nedvojbeno je da je ovom novom kolekcijom švicarski brend htio ciljati na klijente koji su zbog očitih razloga i zbog dizajna, obožavatelji brenda, utkavši DNK arhivskih komada poput Nautilusa u ovu novu kolekciju. Ipak, Internetom se ne prestaje raspravljati da ova kolekcija nije prikazala ništa novo i čini se da obožavatelji nisu toliko zadovoljni. Ipak, sva tri modela uskoro će biti dostupna za narudžbu, što će kasnije biti najbolji pokazatelj uspjeha ili neuspjeha obožavanog brenda.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Patek Philippe