Iva Marušić 14.10.2024. Fashion

Kim Jones napušta Fendi. Tko će ga naslijediti u talijanskoj kući?

Nakon što je četiri godine proveo u talijanskoj kući sa sjedištem u Rimu, ovog je vikenda objavljeno da dizajner Kim Jones napušta Fendi. No, ostaje pritom pri svom drugom dizajnerskom poslu kao kreativni direktor Dior Homme, muške linije francuske kuće. U ovoj eri, koja traje nekoliko mjeseci, u kojoj se konstantno mijenjaju kreativne palice u eminentnim modnim kućama, postavlja se pitanje tko će od brojnih slavnih dizajnera koji trenutačno nemaju poziciju, zamijeniti Jonesa?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Jones Studio (@kimjonesstudio)

U objavi koja je objavljena kasno u petak, rečeno je da Jones napušta mjesto u talijanskoj kući kako bi se u potpunosti koncentrirao na svoju poziciju direktora muške odjeće u Dioru, dok je kuća Fendi objavila da će novog kreativnog direktora obznaniti u dogledno vrijeme.

Jones, koji je debitirao u Dioru 2018. godine, preuzeo je posao u Fendiju 2020. godine, kad je talijanska modna kuća htjela obnoviti svoju snagu usred početka pandemije i nakon smrti Karla Lagerfelda godinu dana ranije. Naime, Lagerfeld je dizajnirao za Fendi više od 54 godine i ovih se godina pokazalo, da je njegov revolucionaran rad za kuću teško slijediti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Jones Studio (@kimjonesstudio)

Naime, brojni kritičari smatraju da je Jonesov rad u kući Dior izrazito jači od onog za Fendi, što ne čudi s obzirom na to da je Jones svoju karijeru gradio u pretežno muškoj odjeći. Dizajnirao je za brendove poput Louis Vuitton i britanskog Dunhilla prije svog mandata u Dioru, tako da je preuzimanje kreativne palice talijanske kuće Fendi i ženske linije, bilo apsolutno novo iskustvo. Unatoč tome, Jones je uspio podići brend kreacijama inspiriranim baštinom, hrabrim grafičkim igrama, inovativnim eksperimentima s tekstilom i brojnim umjetničkim suradnjama.

Fendi kolekcija jesen/zima 2023.

Ova je vijest stigla usred nekoliko značajnijih poteza u modnim krugovima. Samo prije nekoliko dana grupacija LVMH objavila je da Hedi Slimane napušta Celine, a Michael Rider će zauzeti njegovo mjesto. Nekoliko dana ranije, objavljeno je da Sarah Burton preuzima mjesto kreativne direktorice u kući Givenchy. Stoga, ova vijest preokreće glasine o tome tko će zamijeniti Jonesa u talijanskoj kući. Prema brojnim izvorima i internetskim kuloarima, navodi se da bi Pierpaolo Piccioli trebao biti novi kreativni direktor kuće. On je u ožujku ove godine napustio kuću Valentino nakon 25 godina i od tad se ne prestaje šuškati o tome što je sljedeće za slavnog dizajnera. A s obzirom na to da se radi o Talijanu koji živi u Rimu, činilo bi se to kao prirodni nastavak za kuću.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram