Tara Grbčić 11.10.2024. Editors Pick

Trikovi kako da vam dom uvijek bude mirisan i izgleda čisto

Svi volimo osjećaj svježine i čistoće kada uđemo u svoj dom, ali održavanje tog osjećaja često je pravi izazov s obzirom na ubrzani životni tempo. Ključ je u organizaciji i malim trikovima koje možete lako uklopiti u svoju dnevnu rutinu. Uspostavljanje korisnih i praktičnih navika stvorit će osjećaj ugode svaki put kada zakoračite u svoj dom ili se probudite u mirisnom domu. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da organizirate svoje vrijeme i učinite svoj dom mirisnim i čistim.

Priprema za čišćenje

Jedan od posebno bitnih rituala kod čišćenja i održavanja doma je nabavka proizvoda za čišćenje, tako da savjetujemo da taj prvi korak shvatite ozbiljno i zabavno u isto vrijeme! Sve proizvode koji će vam biti potrebni  za čišćenje doma, održavanje i pranje odjeće i posteljine, kao i mirisne dodatke za dom možete pronaći u najbližoj Bipa prodavaonici. Nakon što se opremite svime što je potrebno, i samo čišćenje i pospremanje će biti ugodno i zabavno iskustvo!

 

 

“Closing shift” večernja rutina

 

Dok u poslu obožavamo “Eat a frog” tehniku koja kaže da za početak dana treba napraviti najtežu stvar za taj dan, tako za održavanje doma biramo rutinu “closing shift” pospremanja doma svake večeri, koje je slična rutini koju konobari rade u restoranima prije zatvaranja.

@daiily.lena

closing shift 🌙 #closingshift #atomichabits #cleaning #cleaningmotivation #closingshiftathome #closingshiftcleaning #theclosingshift #nighttimeroutine #nightlyroutine #lifestylecontentcreator #cleantok #cleaningbeforebed #apartmentaesthetic #satisfying #cleaningvlog #cleanhome

♬ original sound – lena 🙂

U večernju rutinu možete uključiti one ključne aktivnosti koje će transformirati dom, poput skupljanja stvari, pranja suđa ili stavljanje svega u perilicu kako vas ne bi dočekala hrpa prljavog suđa ujutro. Prije odlaska u krevet, očistite i radnu površinu u kuhinji, za brzo i jednostavno čišćenje radne površine preporučamo vlažne maramice za čišćenje svih vrsta površina Blista ili sredstvo za univerzalno čišćenje i dezinfekciju Sanytol.

Za kraj, namjestite dnevni boravak, složite jastuke, prebacite dekicu preko naslona kauča i osigurajte da sve izgleda uredno. Ova večernja rutina zahtijeva samo desetak minuta, a učinit će da vam jutro počne s osmijehom i osjećajem reda.

@daesharena

Cleaning in silence 🧼🫧✨ >>> #cleantok #cleaningtiktok #cleaningmotivation #cleanwithme #reset #resetroutine #resetwithme #closingshift #asmr #asmrcleaning #asmrsounds #fyp

♬ original sound – Daesha

Sunday reset – temeljito pospremanje jednom tjedno

 

Ključ čistog doma je konzistentnost, i dok neki zadaci zahtijevaju češće izvršavanje, dok drugi mogu čekati malo dulje i ulaze u “Sunday reset”, odnosno u onaj jedan dan kad možete temeljito pospremiti ili napraviti “generalku”. Za uredan i čist dom svakodnevno je potrebno pospremati krevet, prati suđe, čistiti kuhinju, bacati smeće ili pomesti pod, a u tjedni reset ipak spadaju nešto zahtjevniji poslovi.

Ova rutina uključuje pranje podova, usisavanje, čišćenje prašine, pranje posteljine i ručnika, usisavanje i čišćenje kupaonice. Za pranje podova nakon usisavanja, biramo bi good višenamjensko sredstvo za čišćenje s mirisom lavande koje čisti sve perive površine i miriše ugodno svježe.

Veliko čišćenje kuhinje podrazumijeva čišćenje pećnice, pločica i prostora oko sudopera. U posljednje vrijeme viralni hit na društvenim mrežama su sredstva za čišćenje Pink Stuff, a posebnu pozornost je dobila pasta Pink Stuff koja je postala popularna upravo zbog svoje moći čišćenja fuga, hrđe, kamenca, i masnih mrlja. Ova pasta čini čuda u kuhinji, pogotovo za čišćenje tvrdokornih masnoća u pećnici ili dugotrajnih mrlja na posuđu.

@cleanwithpinkstuff

The POWER of the Pink Stuff Paste 3 ways 👌💖 as shown to us by @Sehma ☁️ like to use yours for? ✨ #thepinkstuff #pinkstuff #cleantok #cleaning #cleaningmotivation #cleaninghacks #lifehacks #deepclean

♬ original sound – The Pink Stuff

 

Navijte si glazbu, opremite svim sredstvima za čišćenje i mirisima, i napravite si pravi mali tjedni događaj u kojem možete uživati i tjedni reset će postati ritual koji će vam pomoći da lakše prolazite kroz tjedan, ne kažu uzalud da čišćenje može imati terapeutski učinak.

Održavanje kupaonice

 

Kupaonica je prostor gdje se često zadržava vlaga, što može dovesti do stvaranja plijesni i kamenca, osobito na pločicama i fugama. Kako biste to spriječili, barem jednom tjedno prebrišite pločice, osobito one u tuš kabini, sredstvima za uklanjanje kamenca i plijesni.

Korištenje proizvoda za čišćenje s ugodnim, osvježavajućim mirisom (poput limuna, lavande ili eukaliptusa) može dodati svježinu prostoru. Svaki put kad čistite kupaonicu, ona će ostati ne samo čista, već i mirisna.  Potpuno prirodno sredstvo za čišćenje kupaonice pero je iznimo učinkovito protiv kamenca, bakterija, gljivica, naslaga sapuna i prljavštine s kada, tuš kabina, pločica, umivaonika i WC-školjke. Uz ledeno svježi miris mente, bez gušenja, s lakoćom čisti tvrdokorne naslage, dezinficira i ostavlja sjajnima površine u kupaonici.

 

Mali trikovi za mirisan dom

 

Ništa ne doprinosi ugodnoj atmosferi u domu kao nježan, svjež miris. U pomoć eteričnih ulja ili svijeća možete osigurati da dom uvijek miriše savršeno. Prilikom tjednog usisavanja, možete staviti malo vate natopljene esencijalnim uljem lavande, citrusa ili eukaliptusa u usisavač kako bi prilikom usisavanja prostorija bila ispunjena ugodnim mirisom.

Ne zaboravite na važnost prozračivanja doma. Otvaranje prozora barem jednom dnevno, čak i na nekoliko minuta, omogućit će cirkulaciju svježeg zraka. Ovo je posebno važno tijekom kuhanja ili nakon tuširanja kako biste izbjegli nakupljanje vlage i neugodnih mirisa.

Ostavljanje suđa u sudoperu nakon obroka može stvoriti neugodne mirise i vizualni nered. Umjesto toga, napravite naviku pranja suđa odmah nakon obroka. Ako imate perilicu, odmah stavite suđe unutra i uključite je kada se napuni. Nakon toga, zapalite mirisnu svijeću Khora u kuhinji ili dnevnom boravku. Biramo prirodnu svijeću s blagim, ugodnim mirisom vanilije, svježeg pamuka ili cvjetnih nota,  kako bi pomogla u održavanju svježeg mirisa, ali i stvaranju opuštajuće atmosfere.

Važan dio tjednog pospremanja je promjena posteljine. Svježa posteljina uvijek doprinosi osjećaju čistoće doma, a nema ništa ljepše nego odlazak u čist i mirisan krevet. Upravo zato je jako bitno birati deterdžente i omekšivače koji čiste, njeguju ali i ostavljaju fantastičan miris. Mi smo već dugi niz godina vjerni Violeta omekšivačima koji ostavljaju predivne mirise u odjeći i posteljini danima nakon pranja.

Za pranje rublja preporučuje se koristiti kombinaciju tekućeg deterdženta, i praška za rublje, ovisno o vrsti tkanine. Za tvrdokorne mrlje svakako je dobro tretirati mrlju odstranjivačem mrlja KH-7 i ostaviti da djeluje najmanje nekoliko minuta, i nastavite s pranjem na uobičajeni način, ručno ili u perilici.

Ništa ne može zamijeniti svježe mirisno rublje osušeno na zraku.

Ako imate mogućnost, sušite odjeću na vanjskom prostoru kako bi omekšivač i deterdžent došli do punog izražaja. Sunce i svježi zrak dat će vašem rublju poseban miris koji nije moguće postići sušenjem u zatvorenom prostoru. Ako živite u stanu, sušite rublje na balkonu ili blizu prozora kada je vrijeme pogodno za to. Ovo je osobito korisno kod posteljine i ručnika, jer će vaša spavaća soba i kupaonica dobiti dodatnu dozu svježine.

 

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: BIPA, Pinterest