Iva Marušić 09.10.2024. Fashion

Ako volite brend Cult Gaia, zanimat će vas ova suradnja. No, je li ona zaista bila potrebna?

Gotovo svakih nekoliko dana dočeka nas vijest o nekoj novoj modnoj suradnji. Posljednjih sezona, kako utjecaj svjetskih trendseterica raste u svijetu mode, brojni se brendovi odlučuju na kolaboracije s njima ne bi li se približili mnogobrojnoj publici koja ih prati. No, ovih dana dočekala nas je nešto drugačija vijest; naime, američki brend GAP predstavlja suradnju s losanđeleškim brendom Cult Gaia. Na jednoj je strani brend koji je slavan zbog svojih basic komada, a s druge je strane brend prepoznat po svojim skulpturalnim siluetama i svečanijim izdanjima. Što, stoga, povezuje ta dva brenda i zašto su se odlučili na zajedničku kolekciju?

Gap x Cult Gaia

Dva su se brend udružila u zajedničkoj kolekciji koja sadrži 35 ženskih odjevnih komada. Kolekcija GAP x Cult Gaia predstavlja sjecište između dva svijeta za koja pa, većina ne bi pomislila da idu zajedno. Osnivačica brenda Cult Gaia Jasmin Larian Hekmat, u izjavi za medije objasnila je da je kao dijete konstantno nosila GAP komade i odlučila je prepoznatljivu estetiku brenda pomalo zaokrenuti uz twist uz kolekciju koja sadrži basic komade.

Cult Gaia

Cult Gaia

No, Cult Gaia je brend koji od svojih početaka ima sve samo ne basic komade. Naime, brend je debitirao 2012. godine i njegove vizualno zadivljujuće cvjetne krune brzo su postale viralne na Instagramu te je tako započeo značajan uspon brenda. DNA brenda Cult Gaia iskovan je s idejom stvaranja umjetničkih odjevnih komada koji tjeraju ljude da zastanu i dvaput pogledaju, a od svog osnutka, brend je izrastao iz modnih dodataka u cjeloviti lifestyle brend, koji uključuje odjevne komade, modne dodatke i cipele, ali i parfem. Ukratko, radi se o profinjenijoj estetici koja se doima drugačijom od brojnih drugih brendova. Zašto je onda, brend prihvatio suradnju s onim drugim koji je prepoznatljiv po jednostavnim pamučnim majicama i hoodicama na kojima veliko stoji napisano GAP?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CULT GAIA (@cultgaia)

Gap je jedan od onih brendova koji je bio sveprisutan devedesetih i ranih 2000-ih. No, ne zbog toga što je bio izraz nekog odjevnog stila, već se radi o udobnim, svakodnevnim komadima po razumljivim cijenama. S vremenom je postao toliko popularan da se nosio u cijelom svijetu, predstavljao je jednostavnost, ležernost, no pritom, ništa više od toga. Upravo je zato, velikom koncentracijom novih brendova unatrag dva desetljeća pomalo ostao u sjeni drugih i GAP jednostavno, više nije bio cool. Sve do 2020. godine, razdoblja svjetske pandemije i pojave generacije Z u modnom kontekstu koja je počela uživati u stilovima koji su se nosili s prijelaska na stoljeće. Generacija Z pomogla je američkom brendu da ga vrati na modne liste, no i dalje se radilo o basic komadima, koji su u trenutku dobili nalet popularnosti, no ona nije dugo zaživjela. Dogodila se suradnja i s Kanyeom Westom koji je osmislio nekoliko hoodieja ne bi li se brend približio novim, mlađim generacijama, no ni to nije bilo dugog vijeka. Upravo je zato, vjerujemo, nova kolaboracija potrebna američkom brendu da doživi ponovni revival.

Gap x Cult Gaia

Nesumnjivo je stoga da je ova kolekcija pokušala premostiti jaz između dva brenda, spajajući prepoznatljivi umjetnički dizajn Cult Gaije s Gapovom klasičnom, ležernom američkom estetikom. Prvim pogledom na kampanju jasno je da se radi o klasičnim pamučnim trenirkama, hoodicama, traper komadima… Kolekciju nadopunjuju i pomalo neočekivani detalji, poput visokih traperica s detaljem lančića na džepu, baloneri s cargo džepovima, kao i cropped kardigani, bluze i kaput od umjetnog krzna. Ukratko, sve se radi o komadima koji donekle komuniciraju estetiku brenda GAP, no ni po čemu ne prepoznajemo onu atraktivnu estetiku brenda Cult Gaia.

U konačnici, sutra nas očekuje predstavljanje ove kolekcije koja broji 35 komada, čije će cijene varirati od 35 do 500 američkih dolara. Svi će komadi biti dostupni za kupnju na službenoj stranici brenda GAP, a kakav će uspjeh ili neuspjeh polučiti, to tek trebamo saznati!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, Gap