Dina Dončević 09.10.2024. Culture & Design

“Sweet Bobby” je najšokantniji true crime podcast koji ćete ikad poslušati, a sad stiže i Netflix dokumentarac!

Ako se sjećate priče iz dokumentaraca “Tinder Swindler” ili “Untold: The Girlfriend Who Didn’t Exist”, onda vas očekuje prava poslastica na sličnu temu catfishinga na Netflixu. Prije nekoliko godina, nakon pogledanog “Untold” dokumentarca o uspješnom sportašu koji je imao djevojku – koja nije postojala, u komentarima ispod trailera otkrili smo preporuku za podcast “Sweet Bobby”. Iako smo na prvu bili sumnjičavi oko toga da priču samo slušamo, a ne i gledamo, komentar nas je toliko zainteresirao da smo otišli na stranicu produkcijske kuće Tortoise Media i počeli slušati “Sweet Bobby”. A ono što smo čuli je bilo toliko šokantno, da se još uvijek oporavljamo od informacija koje smo čuli.

“Sweet Bobby” je priča o prevari koje su trajale nevjerojatnih 10 godina, koja vas ujedno šokira, a s druge strane budi snažan osjećaj empatije prema Kirat, uspješnoj poslovnoj ženi i radijskoj voditeljici koja je izgubila desetljeće života u ekstremno elaboriranoj mreži tuđih laži. Osim što će vas priča u potpunosti uvući i postat ćete ovisni u podcastu koji smo mi slušali u svakom slobodnom trenutku, veliko priznanje ide i produkcijskoj kući koja je napravila fantastičan posao.

Osim što u podcastu možete čuti svjedočanstva Kirat te neke dijaloge koje su odglumljeni, kroz čitavu priču vas vodi Alexi Mostrous, istraživački novinar i voditelj podcasta, koji je razotkrio čitavu priču i učinio šest epizoda kroz koje saznajemo sve o Kirat i Bobbyju, najslušanijima u Ujedinjenom Kraljevstu i Sjedinjenim Američkim Državama. Prije nego što je postao voditelj uspješnog podcasta, bio je glavni istraživački novinar u britanskom izdanju magazina Time te je osvojio čak tri britanske nagrade za novinarstvo National Press Awards.

Jedna od najsofisticiranijih catfishing prevara na svijetu ide do zaista nevjerojatnih razmjera i toliko je elaborirana da, iako na prvu pomislite kako je to moguće, shvatite da je netko potrošio sate, dane, tjedne i mjesece kako bi kreirao što uvjerljivi, ali nepostojeći svijet za Kirat, koji je postao njezin cijeli svijet jer je bila uvjerena, odnosno manipulirana da bude uvjerena, da je on stvaran.

Priča o Kirat i Bobby započinje kao ljubavna priča, a završava kao nešto potpuno mračno te postoji kao upozorenje o online svijetu i kako se društvene mreže mogu koristiti kao sredstvo zlostavljanja i prisile. Mostrous je za priču, koja je odvijala od 2010. godine, saznao preko izvora koji je koristio za sasvim drugu priču vezanu uz online svijet, a koji mu je prilikom predaje dokumenta – koji je svjedočanstvo od 10 godina, svakodnevnog, konstatnog manipuliranja, rekao da je riječ o najluđem slučaju ikad. I nije bio u krivu.

Kako kaže Kirat, iz čitanja dokumenta – ili, pak, slušanja ovog podcasta i gledanja dokumentarca, jasno je kako su njezina sloboda i samostalnost padali, a rasla je Bobbyjeva moć i utjecaj nad njezinim životom. U 10 godina, Bobby je unišitio Kiratinu karijeru, raskinuo sva prijateljstva koja je imala, uništio njezinu obitelj i, ukratko, gotovo i život. Njihova romansa započela je friend requestom, trajala je kroz konstatno dopisivanje i pokušaje dogovora da se vide uživo kojima se uvijek nešto ispriječilo – pa i Bobbyjevo zdravlje jer je završio u bolnici – nastavila je tako da nisu išli spavati ako nije bila otvorena telefonska linija preko koje mogu čuti disanje s druge strane, a gotovo je završilo tragično. Ne možete ne suosjećati s Kirat koja je ostala bez svega, a sve zbog osobe koja nije ni postojala.

Ta je noćna mora prikazana i u novom Netflixovom dokumentarcu “Sweet Bobby: My Catfish Nightmare” u kojem po prvi put vidimo Kirat koja priča o tom mučnom desetljeću svojeg života. Pripremite se, jer ovo stvarno nećete moći vjerovati! Dokumentarac u trajanju od 1 sata i 20 minuta će biti dostupan za gledanje na Netflixu od 16. listopada.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Netflix