Latica Martinis 08.10.2024. Culture & Design

Impresivna renovacija restorana u Drnišu koji sada odiše luksuzom, toplinom i suvremenim dizajnom. Pričali smo s arhitektima

Obiteljski restoran s dugom tradicijom u Drnišu sada je dobio posve novo, suvremeno i vrlo elegantno ruho. Projekt potpisuje arhitektonski studio 4uHa, a nas je zanimalo kako je izgledao cijeli proces od ideje do realizacije te koliko je bilo izazovno stvarati novi prostor koji je estetski zbilja veliki zaokret u odnosu na izvorno stanje objekta. 

Kako doznajemo, inicijalno stanje prostora zahtijevalo je opsežnu renovaciju. Prostor je bio zastario, istrošen te je nedostajalo funkcionalnosti, što je nametnulo potrebu za sveobuhvatnim zahvatima. Iza 4uHa kažu kako su renovirali svaki segment prostora koji se proteže na 132 četvorna metra, a koji uključuje i galeriju – od podova do zidova, što je ujedno odražavalo i kompleksnost projekta.  

Naime, prvi korak bio je odlazak na teren, izmjera prostora i detaljna analiza mogućnosti s obzirom na definirani budžet investitora i želju da se stvori luksuzan prostor. Iako projektant nije imao potpuno definiran projektni zadatak, glavna smjernica bila je kreirati luksuzan ambijent.

“Započeli smo s izradom moodboarda i vizualizacija koje su oblikovale konačni koncept. Prednost je bila i ta što je investitoru bio poznat naš prethodni rad na restoranu Degenija, koji im se svidio. Nakon što su vizualizacije odobrene, krenuli smo s shematskim crtanjem interijera, što nam je oduzelo najviše vremena”, prisjećaju se iz 4uHa i dodaju kako je otvorena i kontinuirana komunikacija između investitora i projektnog tima osigurala uspješnu, transparentnu suradnju i realizaciju projekta na zadovoljstvo svih uključenih.

Što se tiče novog rješenja i izgleda prostora, on spaja klasične dizajnerske elemente s modernim materijalima. U pitanju je prije svega kombinacija masivnog drvenog stola u centralnom dijelu s mediteranskim biljkama, koja stvara jedinstveni ambijent koji odiše toplinom i luksuzom, pozivajući prolaznike da uđu i dožive ga iznutra.

S obzirom na to da je u pitanju, kako smo spomenuli, dugogodišnji obiteljski restoran koji povezuje više generacija obitelji Šego, upravo je taj centralni stol bio nekako logičan element koji simbolizira i naglašava obiteljsku atmosferu, predstavljajući ga kao mjesto okupljanja. Za dodatno naglašavanje, u dizajn su uklopili keramički “tepih” koji dodatno ističe ovaj segment.  

Kao jedan od glavnih aduta ovog projekta iz 4uHa navode upravo kombinaciju materijala. Mikrocement je tako odabran kao neutralna baza koja modernizira prostor, dok drvo unosi toplinu. Ova skladna kombinacija stvara temelj cjelokupnog estetskog dojma.

Još jedna stvar o kojoj se vodilo iznimno računa svakako su rasvjetna tijela koja su pažljivo odabrana i segmentirana kako bi u pojedinim zonama naglasila materijale i teksture, dok u drugima služe kao glavna žarišta. Primjer toga je raskošni kristalni luster u samom središtu prostora, koji doprinosi luksuznom dojmu kako iz prizemlja, tako i s galerije. Kombinacijom ovih elemenata stvara se ugodan i intiman ambijent.

Što se tiče pak namještaja, on je, doznajemo, rađen po mjeri. A iz 4uHa na tu temu posebno ističu kovane ograde na galerijama, koje svojim uzorcima povezuju detalje u ostatku prostora, te zidne obloge od antiknih ogledala, koja pridonose cjelokupnoj atmosferi restorana.

Naravno, nismo propustili projektante pitati što je investitor rekao za final. “Po završetku radova popričali smo s investitorom i na naše pitanje I? Kako je?’ sa zadovoljstvom u glasu kratko je odgovorio ‘Ka sa slike!'”, prepričava nam ponosno projektantski tim i dodaje kako su korisnici restorana zapravo u pozitivnom šoku s obzirom na veliku promjenu koja se u prostoru dogodila. 

Inače, restoran je otvoren tijekom cijele godine, a naglasak je stavljen na zadovoljstvo lokalnih posjetitelja, ali i turista koji traže jedinstveni ambijent i vrhunsku kuhinju. Koncept restorana nastoji zadovoljiti obje publike, pružajući gostima toplo, a istovremeno profinjeno iskustvo.

 

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Dino Šaruga