Latica Martinis 30.09.2024. Culture & Design

Ova kamena kuća na Braču može se pohvaliti jedinstvenom prostorijom sa staklenim stropom

U Gornjem Humcu na otoku Braču smjestila se senzualna She House. U pitanju je, kako vlasnici ističu, kuća izgrađena za užitak. Kuću su, prije gotovo sto godina, izgradili Mila i Petar, a njihov potomak renovirao ju je uz pomoć svoje partnerice, zadržavajući u fokusu bogatu povijest i baštinu same kuće. Koristio je pritom, kako doznajemo, vještine lokalnih obrtnika te je maksimalno sačuvao sve što je mogao od stare kuće – kamene zidove, drvene grede, stari namještaj, pa čak i stare mirine.

She House smjestila se tako na sjevernoj strani male ulice. Djelomično je ukopana u padinu, ne otkrivajući niti njenu dubinu niti visinu. Nalazi se, naime, na istaknutom položaju, okrenuta prema jugu i suncu.

Kuća se sastoji od dvora, prizemlja, prvog kata, nekoliko soba, potkrovlja i prostora ispod razine zemlje. Na zapadnoj strani, kroz stari kameni zid i ulazna vrata, može se pristupiti zatvorenom dvorištu i razini prve zaštićene intimnosti gdje se nalaze komin, vanjska kuhinja te prostor za objedovanje. Stepenice ondje vode do starih mirina koje su sačuvane i obnovljene u svom izvornom obliku, a danas se koriste za meditaciju, vježbanje, uživanje.

Kako doznajemo, prizemlje kuće u različitim je razdobljima bila skladište maslinovog ulja i vina u idealnom okruženju s ugodnom stabilnom temperaturom tijekom ljeta i zime, a zatim kovačnica i prostor u kojem su stari Mila i Petar živjeli. Danas se tu pak nalaze kuhinja i dnevni boravak, spremište, toalet te coffee i wine bar.

Moderna kuhinja izlivena je iz betona, baš kao i kauč u boravku, idealno se uklapajući u rustikalni ambijent starih kamenih zidova. Upravo kombinacija nekoliko eklektičnih detalja i odabira prilikom renovacije kuće čini ovaj prostor unikatnim i zanimljivim te pokazuje, na mnogo mjesta, kako ništa nije slučajno.

Svaka je stolica ondje pomno odabrana, fotelja dizajnirana, dok je stol u boravku dostavljen direktno iz obližnjeg kamenoloma. Čak je i stol u blagovaonici načinjen od starih greda koje su preostale prilikom renovacije. Od njih je izgrađen i lebdeći krevet u jednoj od spavaonica, ali i velik broj drugog namještaja u kući.

Upravo unutarnje stube vode do drugog nivoa intimnosti i dvije spavaće sobe. Kako vlasnici objašnjavaju, u jednoj sobi dominiraju zagasitije boje. Tu se nalazi tuš koji je staklenom stijenkom odvojen od spavaćeg dijela i velikog, ručno rađenog kovanog kreveta iznad kojeg se, na samom stropu, nalazi veliko ogledalo. U drugoj sobi pak nalazi se vintage kada, a tu je i ručno rađeni umivaonik.

Na istoj etaži nalazi se i terasa s bazenom na kojoj se ljeti naslanjaju grane obližnje murve dok bazen ima ugrađene mlaznice te grijanu vodu, a dodatni plus je svakako i ugrađeni bar.

Još jedna poseban prostor ove kuće svakako je potkrovlje koje je pretvoreno u luksuzni meditativni prostor. Toplina i para iz saune, kao i jacuzzi, imaju opuštajući učinak na um i tijelo, što potkrovlje čini idealnim mjestom za opuštanje nakon dugog dana istraživanja otoka.
Kao jedan od glavnih auta ovog zadnja svakako je atraktivni prostor ispod razine prizemlja kuće koji od etaže iznad dijeli staklena stijena, odnosno stakleni strop.

Na pitanje zašto kuća nosi naziv She House, vlasnik otkriva kako je povezana s činjenicom da je kompletna razrada i koncept kuće povjeren njegovoj partnerici koja je aktivno sudjelovala u svakom aspektu realizacije, a koja intenzivno radi i na osnaživanju žena te želi žene staviti u centar pozornosti. Ova kuća bila je upravo posveta tome. A kako She House izgleda, donosimo vam u galeriji fotografija.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: She House