Iva Marušić 30.09.2024. Editors Pick

Ovo su najbolje kolekcije s Tjedna mode u Parizu

Trenutačno se održava Tjedan mode u Parizu, posljednji u nizu mjeseca u kojem svjetske kuće i njihovi dizajneri prikazuju kolekcije za proljeće/ljeto 2025. godine. Ovosezonski Tjedan mode u francuskoj prijestolnici već je iznjedrio brojne sjajne kolekcije koje su nas oduševile, a ovim tekstom donosimo pregled omiljenih. Već smo pisali o debitantskoj kolekciji Alessandra Michelea kao jednoj od onih koja je najavila novu eru talijanske kuće, a u nastavku otkrijte čije su još kolekcije obilježile pariški tjedan.

Hermès

ISABEL MARANT

Kao predvodnica pariškog chic stila, Isabel Marant novom je kolekcijom još jednom servirala savršenu fuziju boho stila i elegancije koju uvijek nosi samouvjerena Isabel Marant žena. Kolekcija za proljeće/ljeto 2025. godinu odala je počast punk energiji 1980-ih i prožeta je lakoćom cool stava koji utjelovljuju komadi ove francuske kuće. Šarene svilene haljine bile su izvezene i pletene, bluze od istrošenog crno-sivog trapera odisale su ležernošću, a kratke crne kožnate hlače s nitnama dodavale su buntovnički štih. Marantina prepoznatljiva upotreba antilopa bila je prisutna, od brušenih odjevnih komada do čizama u stilu mokasinki i torbi inspiriranih hippy stilom. Marant i nova kreativna direktorica Kim Bekker zajedno su prikazale neke od umjetničkih i ambicioznih komada, poput komada sa srebrnim kuglicama nalik na bisere, dajući nešto graciozniji prikaz suptilnim i nenametljivim komadima.

[2jslideshow 149149]

Hermès

Francuska kuća Hermès u kolekciji proljeće/ljeto 2025. fokusirala se na viziju skromne elegancije, odnosno prepoznatljive izrade s kožom i udobnošću koja ovog puta zauzima glavno mjesto u kolekciji. Ono što je zapravo dizajnerica Nadège Vanhee-Cybulski  servirala bili su klasični komadi po kojima je francuska kuća prepoznata, no s modernijim štihom i izradama. U kolekciji su se posebno izdvojila prozračne i polu prozirne hlače s patentnim zatvaračima sa strane koji sugeriraju siluetu maksi suknje. Takvi su komadi bili kombinirani uz tanke kožnate jakne, najčešće stegnute u struku. Dizajnerica je uspjela u tome da servira ležernije komade koji su podignuti na višu razinu luksuza. Kako je i očekivano, kolekcijom je dominirala paleta toplo neutralnih boja poput smeđe konjak nijanse, inače prepoznatljivom potpisu kuće još od davnina.

[2jslideshow 149236]

VICTORIA BECKHAM

Nova kolekcija dizajnerice Victorije Beckham bila je ona o kojoj se najviše pričalo na društvenim mrežama tijekom vikenda. Naime, dizajnerica je još jednom osmislila savršenu mješavinu njezine prepoznatljive sofisticiranosti uz dašak snažne elegancije, no preuzimanja i ponekog rizika. Gigi Hadid prošetala je pistom u zelenom drapiranoj haljina koja je besprijekorno silazila niz tijelo i komad je to koji je već dostupan za kupnju, što znači da je dizajnerica prigrlila novi trend – see now, buy now. Beckham je novom kolekcijom ostala vjerna kodeksima svog brenda, no istraživala je i nove siluete koje su bile pomalo neočekivane. Komadi su to koji su istovremeno bili romantični i moderni, ali i cool i effortlessly chic. Kolekcija je još jednom dokazala oštro oko dizajnerice za stvaranje profinjenih i jasnih silueta.

[2jslideshow 149249]

LOEWE

Jonathan Anderson ovom je revijom proslavio deset godina u španjolskoj kući i u novoj je kolekciji prikazao svoju jedinstvenu viziju i inovativan pristup dizajnu. Neočekivane reference i razigrani detalji klasičnih i suvremenih elemenata obilježili su kolekciju proljeće/ljeto 2025. Revija je otvorena krinolina haljinom s otvorenim ramenima na cvjetiće koja je dala ton spoju ženstvenosti i modernosti kolekcije. Manekenke su šetale kružnom pistom u velikim srebrnim avijatičarskim naočalama i dvobojnim mokasinkama odišući ležernom, ali sofisticiranom atmosferom. Andersonovo istraživanje klasicizma vidljivo je u referencama kolekcije na klasične skladatelje i slikare, prikazanim na majicama izrađenim od perja. Ovi neočekivani detalji dodali su razigrani i umjetnički dodir dizajnu. Andersonova sposobnost da modernizira klasične siluete i učini ih nosivim za današnju ženu bila je i u ovoj kolekciji prikazana.

[2jslideshow 149257]

SCHIAPARELLI

Dizajner Daniel Roseberry je u novoj kolekciji prikazao ekscentričnije i individualističko raspoloženje. Eksperimentirao je, no ostao je vjeran odvažnoj viziji i ostavštini Else Schiaparelli. Istaknuti look revije bio je onaj u kojem je prošetala Kendall Jenner: plave traperice i strukirani top kojim je spojena ležerna kombinacija uz elegantniji prizvuk. Roseberryjeva opsjednutost oblikom pješčanog sata bila je prisutna kroz kolekciju, pojavljujući se u raznim odjevnim predmetima poput traper haljine ili pak crne haljine s halterima. Ipak, ova kolekcija nije bila vezana uz jednu temu ili trend. Roseberry je imao za cilj uhvatiti eklektični duh ekstroverta koji voli zabavu, nudeći komade koji su se kretali od odvažnih zebrastih pruga do prenaglašenih jastučića za ramena i šljokica.

[2jslideshow 149293]

Chloé

Druga revija Chemene Kamali kao kreativne direktorice kuće Chloé uhvatila je bit legendarnog DNK brenda. Dizajnerica je predstavila kolekciju nazvanu “Freedom Collection”, čime je naglasila snažnu ženstvenost i osvrnula se na arhivske komade kuće. Kamali, koja je preuzela kreativnu palicu brenda prije otprilike godinu dana, prethodno je radila pod vodstvom Phoebe Philo i Clare Waight Keller za kuću, a njezino duboko razumijevanje brenda bilo je očito tijekom cijele revije. Nakon njezinog uspješnog debija u rujnu prošle godine, ova je kolekcija imala laganiji pristup. Kamalijine kreacije govorile su same za sebe, bez potrebe za nekim novim brendiranjem. Komadi s potpisom kao što su romantične čipkaste bluze, prozračne haljine i odijela s hlačama oštrog kroja ono su što je Chloé žena uvijek htjela nositi.

[2jslideshow 149331]

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Kendam