Tajna vrhunske tkanine koju koriste londonski Ritz i Gordon Ramsay otkrivena u Zagrebu

Vodeći proizvođač posteljnog i stolnog rublja Tvornica tekstila Trgovišće slavi stotu obljetnicu koju su na zagrebačkom Zrinjevcu obilježili prigodnom izložbom

Tvornica tekstila Trgovišće, a čiji je i premium brend Merla, ovaj mjesec obilježava stotu obljetnicu izložbom na zagrebačkom Zrinjevcu. Prigodna izložba, koja se održava do 29. rujna na zapadnoj strani parka, pružit će svim prolaznicima priliku da zavire u kratak presjek bogate povijest TTT-a koji je u međuvremenu postao sinonim za kvalitetu u tekstilnoj industriji.

Stoljetna tradicija

Osnovana 1924. godine u Zagrebu pod imenom “Tvornica za pamučnu industriju d.d. – Tvorpam“, Tvornica tekstila Trgovišće ima bogatu povijest koja se proteže kroz brojne povijesne i gospodarske promjene u Hrvatskoj. Osnivač, austrijski poduzetnik Felix Pollack von Parnegg, utemeljio je tvornicu na zagrebačkom Črnomercu, a tvornica je ubrzo postala jedan od glavnih proizvođača tekstila u regiji. Kroz cijelo stoljeće, TTT je kontinuirano modernizirao proizvodnju i proširivao svoj asortiman, a mnogi i danas tvornicu pamte pod imenom Tekstilni kombinat Zagreb (TKZ).

Izložba na Zrinjevcu prikazuje nekoliko ključnih faza u povijesti TTT-a, od ranih godina pod imenom Tvorpam, preko perioda kao Tekstilni kombinat Zagreb, sve do preseljenja u Veliko Trgovišće 2008. godine, kada je tvornica dobila današnji naziv. U toj modernoj fazi, TTT je postao jedina tvornica u regiji koja proizvodi vrhunske damastne stolnjake i posteljinu koji se koriste u nekim od najpoznatijih svjetskih hotela i restorana.

“Kroz ovih sto godina, Tvornica je prošla kroz brojne promjene – mijenjali smo ime, države i lokacije, ali ono što nismo je inzistiranje na kvaliteti naših proizvoda. Zahvaljujući tome postali smo sinonim za vrhunske stolnjake i posteljine ne samo na domaćem, već i na najzahtjevnijim svjetskih tržištima”, naglašava Mario Popić, čelni čovjek TTT-a.

Mario Popić

Jedan od elemenata izložbe je i prikaz razdoblja kada je tvornica poslovala pod imenom Tekstilni kombinat Zagreb (TKZ). Zanimljivo je da je od bivšeg tvorničkog kompleksa ostala jedna hala u kojoj je danas smještena Lauba, kuća za ljude i umjetnost. TKZ je na vrhuncu svog poslovanja sredinom 20. stoljeća, zapošljavao gotovo 2000 radnika. Posjetitelji mogu vidjeti arhivske fotografije koji prikazuju proces proizvodnje tekstila u raznim razdobljima tvornice.

Merla: Novo poglavlje u stogodišnjoj tradiciji 

Kao sasvim novi segment svog poslovanja, TTT je 2021. godine predstavio maloprodajni premium brend Merla, posteljine i stolnjake namijenjene kućanstvima. Merla proizvodi dizajnirani su u skladu s potrebama modernih kupaca, zadržavajući visoku razinu kvalitete i održivosti koja je karakteristična za sve TTT proizvode. Merla se posebno ističe time što koristi samo najkvalitetnije prirodne materijale koji su ekološki prihvatljivi i trajni, a istovremeno lijepi tako da unose luksuz hotela s pet zvjezdica u svaki dom. Brend Merla pokazuje kako se vrhunska kvaliteta može spojiti s odgovornim poslovanjem koje nema negativan utjecaj na okoliš.

 

Održivi pristup i ekološka proizvodnja

Jedan od ključnih elemenata poslovanja Tvornice tekstila Trgovišće jest posvećenost održivoj proizvodnji i očuvanju okoliša. TTT se može pohvaliti Oeko-Tex Standard 100 certifikatom, koji jamči da proizvodi ne sadrže štetne tvari i da su u potpunosti ekološki prihvatljivi. Cijeli proizvodni proces, od tkanja do dorade proizvoda, strogo je kontroliran kako bi se osiguralo da nema negativnog utjecaja na okoliš.

Poznati kupci i svjetska priznanja

TTT je već dugi niz godina sinonim za kvalitetu na međunarodnoj razini, što potvrđuju i njihovi prestižni klijenti. Proizvodi Tvornice tekstila Trgovišće nalaze se u nekim od najpoznatijih svjetskih hotela i restorana, uključujući londonski hotel Ritz i restorane Gordona Ramseya. Njihovo stolno rublje koristi se u ekskluzivnim restoranima u Las Vegasu, londonskim hotelima, ali gotovo svi hrvatski restorani s Michelin zvjezdicama poput šibenskog Pelegrinija, rovinjskog Montea, plešivičkog Koraka, zagrebačkog NAV-a i mnogih drugih. Posteljine TTT-a pronaći ćete u brojnim  švicarskim i austrijskim skijalištima te jadranskoj obali od Istre do Dubrovnika, gdje su izdržljivost i vrhunska kvaliteta proizvoda ključni.

Za sve zainteresirane, izložba će biti otvorena do 29. rujna.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0