Među prvima smo dobili priliku koristiti novi iPhone 16 i znamo odgovor na vječno pitanje isplati li se osnovni model

Nakon prošlotjednog predstavljanja novih Apple uređaja u Hrvatskoj, imali smo priliku testirati iPhone 16 i upoznati se s novostima. Svake godine kada Apple predstavi nekoliko novih modela iPhonea, glavno pitanje je za koji se odlučiti, odnosno je li Pro model puno bolji od osnovnog?

S prethodnim generacijama bih se bez previše razmišljanja odlučila se za Pro s obzirom na to koliko mi je kamera bitna, no s najnovijim modelom iPhonea, razlika je manja nego ikad.

iPhone 16 kao osnovi model je postao snažan uređaj koji spaja pristupačnost s naprednim funkcijama. Brzina Appleove A18 čipa, u kombinaciji s dvije izvrsne kamere i potpuno novom tipkom Camera Control, čine iPhone 16 odličnim izborom za one koji su do sada birali Pro model zbog kamere.

Raspon dostupnih boja, uključujući neke nevjerojatno živopisne nijanse, ostavlja izvrstan prvi dojam. Izbor boja je najbolji do sada, i dok smo mi imali priliku testirati Pink nijansu, u ponudi je nijansa za svačiji ukus tako da možete birati između Pink, Teal, Black, White, ili Ultramarine boje.

Najveća promjena u dizajnu naspram prošlog modela je pozicija kamera i nova tipka Camera Control koja nudi brojne opcije vezane uz kameru. Zahvaljujući novoj tipki, sada je kameru puno lakše pokrenuti jednim pritiskom.

Uz dva klika pokreće se ekspozicija kamere, dubina, zumiranje, kamere, stilove i opcije tona aplikacije. Ponovnim laganim dodirom tipke ulazi se dublje u svaku postavku. da dublje zaronite u svaku postavku. Naravno, već možete pokrenuti aplikaciju kamere povlačenjem udesno ili dodirivanjem gumba kamere na zaključanom zaslonu iPhonea, ali Camera Control daje dojam kao da koristite klasični fotoaparat što je za mene kao jednog milenijalca jako fora.

Modeli iPhone 16 i iPhone 16 Plus imaju ultraširoke kamere od 48 megapiksela koje mogu snimati makro fotografije i pružiti bolje snimke pri slabom osvjetljenju. Iz Applea tvrde da ovi modeli pružaju ekvivalent 2x optičkog zooma zahvaljujući svojim Fusion kamerama od 48 megapiksela. Iskustvo fotografiranja na iPhone 16 modelu je zaista najsličnije Pro modelima do sada.

Appleova nova značajka stilova omogućuje prilagodbu izgleda fotografije od potpuno crno-bijele do svijetle, prilagođavajući različite dijelove fotografije umjesto da je jednostavno prekrijete filtrom. Zahvaljujući toj opciji fotografije izgledaju puno zanimljivije i življe. Apple je također dodao novi način uređivanja Audio Mix za videozapise koji je namijenjen poboljšanju glasa osobe u snimci u odnosu na ambijentalni zvuk. Postoji standardni način rada koji sve razine zvuka ostavlja istima, opcija unutar okvira koja se više fokusira na subjekt u kadru i smanjuje razine pozadine, kao i studijski i kinematografski načini rada.

Po pitanju baterije, novi model je napredniji od prethodnog, iPhone 16 bi trebao trajati do 22 sata reprodukcije lokalno spremljenog videa, do 18 sati gledanja videa putem streaminga i do 80 sati reprodukcije zvuka. To je dodatna 2 sata u odnosu na iPhone 15.

S obzirom na to da su to ekstremni slučajevi korištenja, iz osobnog iskustva mogu potvrditi da se nakon cijelog dana intenzivnog korištenja baterija spustila na 24 posto i da će za umjereno korištenje baterija potrajati i dva dana.

Ipak, najveća nadogradnja koju iPhone 16 donosi je Apple Intelligence, opcija korištenja umjetne inteligencije na telefonu, koja će postati dostupna tek do kraja godine, a trenutno je u beta fazi. Apple Intelligence će na iPhone donijeti niz značajki koje pokreće AI, uključujući pametniju Siri, alate za pisanje temeljene na umjetnoj inteligenciji i lakše korištenje niza opcija. Zbog regulative Europske Unije, iz Applea najavljuju da još uvijek nemaju informaciju o tome hoće li i kada ova opcija postati dostupna i kod nas.

Sve u svemu, ukupni dojam korištenja iPhonea 16 je izvrstan, i ako ste zadnjih nekoliko generacija odlučili zadržati stariji model i pitali se je li ovo godina za nadogradnju, odgovor je da, iPhone 16 je odličan izbor.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Privatna arhiva

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0