@hanathegurman

Hana the Gurman je profil na kojem ćete pronaći najbolje preporuke i recepte. Razgovarali smo s djevojkom koja stoji iza njega!

Ako ste ikada bili u dilemi gdje dobro pojesti u Zagrebu ili tražite inspiraciju za jednostavne, ali ukusne recepte, vrijeme je da otkrijete Hana the Gurman profil na Instagramu koji kombinira najbolje restoranske preporuke i kreativne kulinarske recepte, a koji je posljednjih tjedana naša najveća inspiracija. Razgovarali smo s mladom studenticom nutricionizma, koja je svoju strast prema hrani odlučila podijeliti sa svima – i drago nam je da je!

@hanathegurman
@hanathegurman
MagMe: Kako si došla na ideju za profil “Hana the Gurman”? Što te inspiriralo da kreneš s objavama na profilu?

Hana the Gurman: Cijela priča o Hana the Gurman profilu dogodila se potpuno spontano. Oduvijek sam voljela fotografirati sve što jedem i dijeliti to s obitelji i prijateljima. Prijatelji su me često pitali za preporuke gdje dobro jesti, pa sam pomislila: zašto ne bih tu strast podijelila i s širom publikom na Instagramu? Još od djetinjstva nisam bila tipično dijete koje bi naručivalo pohano i pomfrit; uvijek sam uživala u istraživanju novih okusa i kombinacija. Danas sam studentica treće godine nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, gdje istražujem različite aspekte zdrave prehrane, što mi daje još više ideja i motivacije za sadržaj koji dijelim na svom food blogu.

@hanathegurman
MagMe: Na tvom profilu ima svega – od preporuka mjesta do recepata. Kako biraš što ćeš podijeliti sa svojim pratiteljima?

HTG: Od početka sam odlučila da ću dijeliti samo restorane i recepte koji su mi se osobno svidjeli. Nisam profesionalni food kritičar, već želim pružiti iskrene preporuke. Jako mi je drago kad se netko povede mojom preporukom no svjesna sam da su ukusi razliciti i da nece svi dijeliti moje misljenje, što je i čar gastronomske raznolikosti.

@hanathegurman
@hanathegurman
MagMe: Koja su ti omiljena mjesta u Zagrebu koja bi preporučila nekome tko prvi put dolazi u grad?

HTG: Ovisno o tome tko me pita, uvijek prilagodim svoje preporuke. Ipak, postoji nekoliko mjesta u Zagrebu koja bih svakome preporučila. Na vrhu liste je Carpaccio, kultni zagrebački restoran koji je idealan za druženja s prijateljima, jer hrana tamo nikada ne razočara. Ako ste ljubitelj burgera, Burgeraj je nezaobilazno mjesto s najboljim burgerima u gradu. Za one koji traže nešto klasično, ali uz poseban twist, Bistro Pod zidom nudi jela koja uvijek oduševljavaju. Ako volite eksperimentirati s okusima, Mali bar će vas ugodno iznenaditi svojom kreativnom kuhinjom. A za ljubitelje tradicionalne hrvatske hrane, Ficlek nudi autentična domaća jela na vrhunskoj razini.

@hanathegurman
@hanathegurman
MagMe: Pratiš li gastro trendove iz svijeta? Koji su ti trenutačno najzanimljiviji?

HTG: Flying Dutchman burger s poznatog američkog menija In-N-Out posebno me zaintrigirao jer se umjesto klasičnog peciva koristi pečeni luk. Naravno, morala sam ga rekreirati kod kuće i moram priznati da je luk bio odlična zamjena za standardno burger pecivo. Osim što daje poseban okus, ovo je i zdravija, niskokaloričnija verzija koja je danas vrlo popularna. Iako je teško nazvati burgerom nešto bez peciva, okus me apsolutno nije razočarao – dapače, bio je pun pogodak!

MagMe: Krenula si dijeliti recepte – imaš li neki koji ti je posebno prirastao srcu? Koji i zašto?

HTG: U lipnju sam podijelila recept za rižoto s kraljevskim kozicama i šafranom, inspiriran jelom iz restorana Mime’s. To mi je možda najdraži recept jer je jednostavan za pripremu, a rezultat je na restoranskoj razini. Reakcije su bile fenomenalne, svi koji su probali rekli su da je kao iz restorana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @hanathegurman

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @hanathegurman

MagMe: Što najviše vole tvoji prijatelji kad im spremiš od hrane?

HTG: Moje varijacije zdjela s lososom. Losos je uvijek u mom zamrzivaču i odličan je zbog nutritivnih vrijednosti. Kombiniram ga s rižom, avokadom, edamameom, mladim lukom i umacima koje sama napravim. Jelo je brzo, zdravo i nevjerojatno ukusno. Neke od ideja mozete pogledati na mom Instagram i TikTok profilu.

@hanathegurman
MagMe: Možeš li podijeliti neko neočekivano mjesto ili jelo koje te oduševilo, bilo u Zagrebu ili negdje u svijetu?

HTG: Gudin Pigeria na splitskoj tržnici oduševila me svojom jedinstvenom atmosferom. Gosti sjede za stolovima na kojima ujutro prodavačice nude svježi sir, što cijelom iskustvu daje poseban, autentičan šarm. Ekipa iz lokala je izuzetno ljubazna i pristupačna, a DJ dodatno podiže raspoloženje izvrsnom glazbom. No, ono što ovu destinaciju zaista izdvaja je nevjerojatno pečeni odojak – bolji nisam probala. Ako se nađete u Splitu i volite svinjetinu, ovo mjesto jednostavno morate posjetiti.

@hanathegurman
MagMe: Da moraš birati samo jedno mjesto u Zagrebu gdje bi jela svaki dan, koje bi to bilo i zašto?

HTG: Teško pitanje za gurmana poput mene! Sve ovisi o raspoloženju i društvu. Previše uživam u otkrivanju i kombiniranju različitih okusa, bilo da je to u restoranima ili u vlastitoj kuhinji. Zbog te ljubavi prema raznolikosti, mislim da ne mogu dati samo jedan odgovor – jednostavno volim istraživati!

@hanathegurman

Summer never tasted better 🍋‍🟩🕶️🍍🍹🧉🦪 #food #foodie #balkan #foodtiktok #croatia #summer

♬ Intimidated (feat. H.E.R.) – KAYTRANADA

MagMe: Koji je po tebi “must-try” street food u Zagrebu koji turisti često propuštaju?

HTG: Kai Street Food, skriven u jednom haustoru na glavnom zagrebačkom trgu, pravo je malo blago za ljubitelje azijske kuhinje. Njihova jela poput pork tacosa, chicken sandoa i tuna naana toliko su ukusna da ih stalno iznova naručujem. Iako je Kai već dobro poznat među domaćima, mislim da bi više ljudi, uključujući turiste i Zagrepčane, trebalo otkriti još jedno posebno mjesto – Saralee’s Thai Street Food. To je mali štand kojim upravljaju Tajlanđanke, što jamči autentičnost njihovih jela i donosi dašak pravog Tajlanda u srcu Zagreba.

@hanathegurman
MagMe: Imaš li neki “guilty pleasure” obrok koji voliš, ali ga možda ne bi odmah stavila na Instagram?

HTG: Hot dog s majonezom! Iako, moram priznati, čak je i on završio na mom Instagramu jer je bio važan dio mog kulinarskog početka.

MagMe: Da moraš organizirati savršeni gastro dan u Zagrebu – od doručka do večere – koje bi lokacije bile na tvojoj listi?

HTG: Moj savršeni gastro dan započeo bi u Balance Brunch Baru, gdje redovito uživam u šalici matche uz bruschette s gljivama ili sočne eggs benedict. Za ručak bih se zaputila u Bistro Pod Zidom, gdje ne mogu odoljeti njihovom savršenom beef tartaru i njokima s janjetinom. Večeru bih završila na nekom fora novom mjestu, poput Kiyomi u Gajevoj ulici, gdje bih uživala u kreativnim koktelima i delicijama kao što su temari sushi, char siew bun, curry puff i pork belly.

@hanathegurman
MagMe: Kad si u dilemi, što uvijek naručiš kad ne znaš što bi jela?

HTG: Kad sam u dilemi što naručiti, obično preko Wolta biram Soi Fusion Bar ako sam raspoložena za azijske okuse. Tamo ne možete pogriješiti ni s katsu piletinom ni s kung pao jelom. Ako mi se više jede nešto jednostavnije, često se odlučim za rižoto, a moj prvi izbor u tom slučaju je Bistro Market. Inače, kad ne znam što bih jela, rižoto mi je uvijek siguran izbor – što kreativniji, to bolji! Posebno volim skradinski rižoto, jer sam stvarno zaljubljena u te bogate, kremaste okuse. Uz rižoto, često biram i steak – što masniji, to bolji, ili filet mignon s ukusnim umakom.

@hanathegurman
@hanathegurman
MagMe: Ako bi mogla teleportirati jedan restoran iz bilo kojeg dijela svijeta u Zagreb, koji bi to bio i zašto?

HTG: Bez sumnje, Antica Torretta iz Verone. Ambijent, terasa i njihov beef tartar su zaista nezaboravni. Mislim da bi takav restoran bio pravo osvježenje u Zagrebu.

Profil Hana the Gurman postao je nezaobilazno odredište za sve ljubitelje hrane koji traže inspiraciju, bilo da je riječ o otkrivanju novih restorana ili pripremi ukusnih jela kod kuće. Hana svojim iskrenim preporukama i kreativnim receptima okuplja zajednicu gurmana koji žele istražiti i uživati u raznolikosti okusa, kako u Zagrebu, tako i šire. Bilo da tražite savršen restoran za izlazak ili jednostavan recept za domaći obrok, Hana the Gurman nudi nešto za svakoga. Pratite njezine gastro avanture jer vas sigurno očekuju još mnoga iznenađenja i inspiracija!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, TikTok

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0