Petra Biberica 13.12.2017.

MagMe Bites by Monika: Homemade chocolate chip cookies

Prije nekoliko tjedana prijateljica mi je donijela popularne američke chocolate chip cookies. Nisam pretjerani ljubitelj tih popularnih američkih keksiju, iako su, moram priznati, neodoljiva izgleda.  Uvijek su mi preslatki, suhi, i kao da žive na neutemeljenoj slavi.

Ja sam nekako više lokal patriot, što se keksiju tiče. No, taj trenutak kada sam probala njezine, taj okus, čokoladni komadići, njihov izgled i oblik… kao da su iz nekog božićnog filma (neću reći iz “Sam u kući” jer je meni “The Santa Clause” s Tim Allenom draži J). Dakle, izgledali su filmski, a okus definitivno nije iznevjerio. Tada sam čvrsto odlučila da ću ih zasigurno raditi ovog Božića – jer dogodila se ljubav kojoj nikad nisam davala previše budućnosti. Možda nisu školski primjer po teksturi i načinu pripreme, ali nije niti važno-okus je tu.

Hvala mojoj dragoj prijateljici na idealnom receptu za chocolate chip cookies koji nesebično dijelim dalje s minimalnim izmjenama.

 

SASTOJCI

450g rastopljenog maslaca

300g smeđeg šećera

260g bijelog šećera

700g brašna

4 jaja

3/4 žlice soda bikarbone

prstohvat soli

2 žličice ekstrakta vanilije

čokoladne kapljice i/ili kapljice bijele čokolade

 

POSTUPAK:

Izmiksati šećer i rastopljeni maslac dok smjesa ne posvijetli. Dodati suhe sastojke i jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije te nastaviti miksati. Na kraju umiješati čokoladne kapljice.

Vaditi hvataljkom za sladoled ili žlicom i redati u protvan na papir za pečenje. Ostavite prostora između svake kuglice jer će se prilikom pečenja raširiti i spustiti. Zagrijati pećnicu na 190°C i peći 15 minuta.

TIPS: Ako ih ne želite odmah peći, poredajte ih u protvan na papir za pečenje jednu do druge, prekrijte prozirnom folijom i zamrznite. Prije pečenja odvojite.

Od ove količine dobit ćete 25-30 većih keksiju.

Dobar tek!