Bistro Market ima novi jesenski meni, evo što se nalazi na njemu
Bistro Market jedan je od onih restorana u centru Zagreba koji vam je možda prošao ispod radara, a uvijek u ponudi ima fantastičan izbor hrane. Od klasika, preko nešto posebnijih jela s twistom do onih malo laganijih jela, u Marketu se trude da jelovnik objedinjuje od svega po malo. A uz to, poznati su po tome što svake sezone mijenjaju jelovnik te uvode neke nove sezonske specijalitete, kako biste mogli uvijek pronaći nešto drugačije i zanimljivo, s daškom sezone u kojoj se nalazimo. No ako ste već sada ljubitelj nekih Marketovih jela, ne morate brinuti da ćete promjenom jelovnika izgubiti svog favorita, jer neka od njihovih najpoznatijih jela ostaju na jelovniku i ove sezone.
Marketov novi jelovnik započinje jednim klasikom koji je u ponudi tijekom cijele godine, a to je dnevna juha koja se radi sa sezonskim namirnicama kupljenima na Dolcu gdje chef Goran Stanisavljević uključuje svoju maštu i kreira juhu savršenu za sezonu.
Od predjela, prvo na izbor je beef tartare s aromatiziranim maslacem i domaćim sourdough kruhom. Uz biftek koji je kupljen također na Dolcu servira se i maslac sa začinskim biljem te homemade sourdough tostirani kruh. Drugo predjelo na izbor je proljetni soparnik s domaćim bijelim umakom. Ovaj soparnik nije običan soparnik kojeg svi poznajemo jer se u ovoj verziji nalazi i krema od sira. Uz soparnik se servira blago ljutkasti umak koji je napravljen na bazi jogurta.
Jesenski meni glavnih jela sastoji se od osam izbora među kojima je moguće pronaći i veganski obrok poput vegan market bowla sa sejtanom, kvinojom, mariniranom ciklom, ukiseljenim lukom i povrćem. Inspiraciju za njihovo drugo vegansko jelo otkako su otvoreni pronašli su u Poke Bowlovima koje možete pronaći diljem Zagreba.
Rižoto s bundevom, crnim trubama, kestenjem i narom jedan je od Marketovih najpoznatijih rižota koji je bio hit i prošle jeseni jer svaka komponenta podsjeća na to godišnje doba.
Beef tagliata ala Market sadrži 120 grama bifteka, zelenu salatu, cherry rajčice, listiće grana padana i sezonsko povrće, a idealna je za laganiji ručak.
A ako ste ipak za nešto konkretnije jelo, jedan klasik koji je Market odlučio podići na višu razinu je picek s mlincima i kremom od ljubičastog luka – mlinci se slažu kao lazanje i svaki se sloj premazuje s posebnim umakom te se peče u pećnici. Krema od ljubičastog kupusa radi se uz pomoć termo miksera s dodatnim začinima.
Pohani lungić s kremom od cvjetače i salatom od ljubičastog kupusa napravljen je s običnim pohom s dresingom od naranče i brusnica, a tu je i pašticada od juneće koljenice s domaćim njokima, koje se također već bilo našlo na prošlim jelovnicima no toliko je popularno da ga je Market odlučio ostaviti na meniju.
Rižoto s biftekom, bundevom i kestenjem jako je slično ranije spomenutom rižotu, no u ovome je dodano meso – glavni chef Marketa htio je kreirati svevremenski rižoto koji je odličan i bez mesa i sa njim, a za ljubitelje mesa ovaj rižoto je idealan izbor.
Zadnji, ali ne i manje bitan izbor na meniju glavnih jela je ragu od tune s kremastom palentom. Tuna se reže na kockice te se peče neposredno prije serviranja, nakon čega se u riblji ragu dodaju te kockice. Palenta je kremasta i mekana te se preko nje stavlja ragu uz dodatak crnih dehidriranih maslina, ukiseljenog te mladog luka.
Od deserta na raspolaganju je klasičan tiramisu koji se utkao u svakodnevicu, a servira se u čaši. Mud cake s pireom od jabuke i kremom od slatke bundeve i mascarponea je čokoladni desert koji će uvijek biti na meniju. Pire od pečenih jabuka daje svježinu, dok krema slatke bundeve i mascarponea daje “ono nešto” što ovaj recept čini posebnim.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: Bistro Market