7 savjeta kako biti kreativan

Čak i ako mislite da niste nimalo kreativni, uvijek možete pronaći dodatnu motivaciju i probuditi u sebi umjetnika, fotografa, pjesnika, modnog dizajnera ili neku drugu vrstu kreativca. Kreativnost čuči u svima nama, a postoje načini i alati uz pomoć koje je možete izvući na svjetlo dana. Čak i da ne postanete svjetski poznat chef, pisac ili glazbenik, kreativnost će pozitivno utjecati na vaše mentalno zdravlje, opuštati vas, a imat ćete i nešto što je samo za vas.

Kreativnost ne znači nužno da se morate zatvoriti u sobu s laptopom ispred sebe i odrediti vrijeme za kreativnost, već se možete izražavati i kroz najmanje, svakodnevne činidbe i biti kreativni on-the-go. Najprije je najvažnije da se opustite, da date mašti na volju, da si dopustite putovanje u svijet fantazije, kako biste mislima, snovima i maštom otključali svoju “kreativnost”. Sjetite se one ideje koju ste imali prije nekoliko godina i koja vas još uvijek kopka i razmišljate o njoj, guglajte sve slično što postoji, radite skice svojih snova i planova… U nastavku otkrije 7 jednostavnih savjeta uz pomoć kojih možete biti kreativniji!

1. Dokumentirajte sve

U svima nama postoji ona jedna ideja koju nikad nismo ostvarili, a ponekad inspiraciju ili push za ostvarenje možete pronaći na neočekivanim mjestima. Zato je važno dokumentirati sve, zapisivati, fotografirati, skupljati stvari i čuvati ih – nikad ne znate što će vam biti potrebno u trenutku kada započnete s realizacijom svojeg kreativnog projekta.

Jedan od najboljih alata za to, koji je pravi “sve u 1” je i smartphone. Naš mozak non stop upija stvari, no isto ih tako i zaboravlja, pa je dobro imati pouzdan alat uz sebe kao što je Samsung Galaxy S22 Ultra, čija baterija možete potrajati čitav dan i ima ogromnu memoriju, u kojem možemo pospremiti “misli” i podsjetnike prije nego što nam ispare.

Fotografije inspirativnih krajolika, komada ili jela, S Pen olovka s kojom u lakoći na smartphone prenesete misao koja vam padne napamet ili, pak, nacrtate sjajan dizajn koji vam padne napamet, samo su neke od prednosti kojima pametni telefon može potaknuti kreativnost. Radite poseban folder za svoj kreativni projekt, a u njemu neka se nađu fotografije, karte muzeja, crteži… Vraćajte se svemu što ste dokumentirali i što je pohranjeno na jednom mjestu te upijajte iznova.

Oštre i jasne fotografije i videozapisi kojem putem Galaxy S22 Ultra telefona možete kreirati i danju i noću, odličan su način za čuvanje iskustava koja su vas inspirirala, a koje putem fotografija i videa možete ponovno proživjeti. S najvećim senzor pikselom ikad kamera ovog pametnog telefona omogućava objektivima da obrade više svjetla i podataka, da biste dobiti spektakularne i detaljne fotografije i videozapise. Kamera omogućava povećanje razine svjetline ili zatamnjenja fotografija, prilagoditi balans bijele boje za toplije ili hladnije tonove fotografije, kao i ručno fokusirati glavni dio kadra, a osim toga, omogućen je i pristup Ekspert RAW aplikaciji u kojoj se mogu uređivati fotografije.

2. Promijenite dnevnu rutinu

Zvuči jednostavno i banalno, a upravo tako i jest. Umjesto putem kojim inače idete na posao, odaberite neku drugu ulicu. Možda se baš tamo nalazi zgrada čija će vas arhitektura inspirirati ili dućan u čijem ćete izlogu pronaći nešto što vam je nedostajalo za nadopunjavanje vašeg kreativnog projekta. Ako ne šećete, počnite to raditi, možda sretnete nekoga koga dugo niste vidjeli i završite u inspirativnom razgovoru. Vježbajte i brainstormajte pritom – nemate pojma kako vam misli mogu odlutati i čega ćete se sve sjetiti dok trčite na traci u teretani i radite i nešto dobro za svoje tijelo.

3. Koristite smartphone za kreativu

Ne zazirite od tehonologije dok se bavite kreativnim radom već smatrajte smartphone najpouzdanijim partnerom u svojem projektu i uvijek ga nosite sa sobom. Imajte na umu činjenicu da nikad ne znate što i kada bi vas moglo inspirirati, to može biti pjesma koju čujete u dućanu, ulomak iz knjige koju čitate ili, pak, fotografija u glossy magazinu.

Isto tako, društvene mreže odličan su način da se spojite s kreativcima diljem svijeta, uživate u njihovim radovima te kreirate inspirativan mood board. Svijet je pun inspirativnih content kreatora čiji vas rad može nadahnuti ili vam dati dodatan poticaj da izrazite svoju kreativnost na ispravan način – komunicirajte s njima putem video poziva, izmjenjujete ideje i stvorite online kreativnu zajednicu.

Iskoristite smartphone kao prozor u svijet i gledajte inspirativan TED Talk ili, pak, prihvatite dosadu i jednostavno scrollajte gdje god se nalazili jer Vision Booster tehnologija Galaxy S22 Ultra uređaju daje mogućnost da inteligentno prilagodi razinu svjetline kako biste sve na ekranu uvijek mogli vidjeti na optimalnoj razini. 6.8 inčni Dynamic AMOLED 2X zaslon neće spriječiti ni najjače proljetno sunce, društvenim mrežama možete istraživati i dok sjedite na kavi. Maksimalna produktivnost i kreativnost mogući su i zbog snažne baterije Galaxy S22 Ultra koja uz jedno punjenje može izdržati i više od jednog dana intenzivnog korištenja.

4. Zadajte si deadline

Koliko god vam se čini da će ova stavka ubiti kreativnost, zapravo će je poboljšati. Ako imate deadline, znat ćete da je vrijeme da potaknete svoju kreativnost i tako ćete pronalaziti inspiraciju u svemu oko sebe. Rokovi su odlični motivatori, a ako još uvijek mislite da sve obaveze pamtite, prestanite to raditi – takvim informacijama nepotrebno opterećujete mozak te se umara za bilo kakav kreativan rad.

Zapisujte sve obaveze, personalizirajte si sučelje kako bi vam bilješke i kalendar s podsjetnicima bili prikazani na ekranu čim uzmete pametni telefon u ruke. Dobra organizacija je pola posla, sve obaveze nevezane uz kreativni projekt neka stoje zapisane u smartphoneu, a vi si odredite rok i dopustite vašoj kreativnosti da teče.

5. Napravite pauzu

Jeste li ikad primijetili da vam najbolje ideje padaju na pamet kad se tuširate ili tijekom druženja s prijateljima? To je zato što, bez obzira što ste vi na pauzi, vaš mozak i dalje radi na vašim idejama. Upravo takvi trenuci mogu zapaliti kreativnost, a vezani su i uz ranije točke – ako se dobro organizirate imat ćete vremena i za biti kreativni i ići na pauze, a samim time ćete postati još kreativniji. Uz to, ako znate da je pauza vrijeme u kojoj će vam na pamet pasti dobra ideja, uz sebe nosite smartphone. Koliko god vam se činilo da nemate vremena za odmor, pauze su esencijalne za kreativnost i nemojte ih preskakati!

6. Crtajte

Istraživanja su pokazala kako crtanje i skiciranje može potaknuti um na kreativnost i ne, ne morate odvojiti vrijeme u danu kada ćete skicirati svoje ideje ako ste vizualan tip, to možete činiti tijekom sastanka (svi to radimo) ili, pak, dok sami sjedite na kavi. Samo izvadite svoj smartphone i skicirajte po bijeloj pozadini ili, pak, po fotografiji koja vas je inspirirala. To nikad nije bilo lakše s ugrađenom i najbržom dosad S Pen olovka s 70 posto manjom latencijom. Od skica i crteža ne mora nastati ništa na kraju, ali oni će svakako boostati vašu kreativnost na način na koji ništa drugo ne može.

Kreiranje vizualnih mapa za vaše misli također će vam omogućiti da pronađete veze između svojih ideja, a sve što “stavite na papir” daje vašoj ideji utjelovljenje izvan vašeg uma i fizički oblik, što je svakako korak naprijed. Na ovaj način ćete i imati iskristaliziran smjer u kojem želite ići s vašim kreativnim projektom, knjigom, modnom kolekcijom…

7. Odmorite se

Zvuči neobično, ali vrijeme u kojem se “odvojite” od projekta i odmarate ili kratko odspavate, daje vašem mozgu mogućnosti da procesuira sve što ste do tad osmislili ili napravili. Pustite moždane vijuge da se odmore kako biste ih mogli uključiti za rad na svojem kreativnom projektu. U trenucima odmora ili sna u vašem umu će se sintetizirati sve što ste dosad smislili, a usput ćete napraviti reset koji vam je potreban da biste ponovno počeli raditi na projektu, sa svježim pogledom i odmorni.

Fotografije: PR, Unsplash (Jared Ceborski, David Boca)

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0