5 destinacija za odmor iz modnih snova

Odmor može značiti izležavanje na plaži, istraživanje nepoznatog, razgledavanje novih mjesta ili pustolovina u divljini. Za one kojima je moda nit vodilja u životu, preporučujemo ipak nešto drugačije. Donosimo 5 destinacija svetih za modnu povijest- od rodnog mjesta Cristóbala Balenciage do čuvene Prada Marfa skulpture.

 Marfa, Teksas, SAD

Prada Marfa skulptura nalazi se u Teksasu, nedaleko od gradića Valentine. Iako prolaznici na prvu misle da se radi o Pradinom dućanu, vrlo brzo shvate da se radi o instalaciji koja predstavlja Pradin dućan

Skulptura je postavljena 2005. kao pop djelo arhitekture od strane berlinskih umjetnika Michaela Elmgreena i Ingar Dragset, a blagoslov izgradnji skulpture dala je i Miuccia Prada koja je osobno odabrala cipele koje će stajati u “izlogu”.

Granville, Normandija, Francuska

Anglo-normandijska vila iz 19. stoljeća pod nazivom Villa les Rhumbs je rodna kuća Christiana Diora. Ružičasta bajkovita vila omogućila mu je sigurno i zaštićeno djetinjstvo o kojem je mnogo pisao u svojim memoarima. Posebno je držao do vrta vile u kojem je njegovao ljiljane, bijele ruže i ostale delikatne biljke koje će kasnije postati temelj Diorovih mirisa Miss Dior i Diorissimo.

San Sebastijan, Baskija, Španjolska

Iako se Balenciaga povezuje s Parizom, dizajnerove prve kreacije nastale su početkom dvadesetog  stoljeća upravo u San Sebastijanu u Španjolskoj.  Cristóbal Balenciaga je svoj prvi dućan otvorio 1919. upravo ovdje, gdje je imao priliku šivati za bogate i slavne, uključujući i španjolsku kraljevsku obitelj. Danas se u blizini nalazi i službeni Balenciaga muzej koji slavi dizajnerove kreacije i izražaj.

Jardin Majorelle, Marakeš, Maroko

Yves Saint Laurent posjetio je Marakeš 1966. i zaljubio se i Jardin Majorelle, botanički vrt smješten u centru grada. Vrt, inače životno djelo francuskog umjetnika Jacquesa Majorellea, oduševio je Laurenta svojim bojama,  pogotovo nijansama plave i žute, iz njega je crpio inspiraciju za brojne kreacije te je većinu svog vremena provodio ondje.

Kada se 1980. vrt trebao srušiti zbog izgradnje obližnjeg hotela, Yves Saint Laurent kupio je i vrt i kuću pored kako bi ih sačuvao. Nakon smrti Laurenta i njegova partnera, Jardin Majorelle je pretvoren u pripadajući dio muzeja Yves Saint Laurent koji se nalazi malo dalje, u ulici imena Rue Yves Saint Laurent.

Roquebrune-Cap-Martin, Azurna obala, Francuska

Dvadesetih godina prošlog stoljeća, Coco Chanel je na Azurnoj obali kupila ogromno zemljište na kojem će kasnije provoditi svoje slobodno vrijeme odmarajući od pariške vreve. Kuću sa sedam soba i pogledom na mediteransko more dizajnirao je Robert Streitz uz detaljne upute i nadgledanje same Coco Chanel. Vila je dobila ime La Pausa prema legendi u kojoj je Marija Magdalena baš ovdje “pauzirala” svoj put do Jeruzalema nakon Kristova raspeća. Vila je postala utočište za Coco, koja je dolazila svaki mjesec i kuću pretvarala u odraz svojih kolekcija, ali jednostavno, u stilu sirotišta u kojem je odrasla. La Pausa je 2007. pretvorena u Dallas Museum of Art zahvaljujući brojnim umjetninama koje su bile u vili.

 

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0