@stokkebaby

4 sezonska recepta za uvođenje čvrste hrane: Donosimo ideje za kašice s okusima jeseni

Ništa ne miriše kao jesen, taj udobni osjećaj ušuškanosti i prigušenog svjetla dok vani krošnje odijevaju najelegantnije boje. Plodovi poput kestena, bundeva, tikvi, jabuka i dunja, idealni su za comfort food recepte, ali i za bebin prvi jelovnik u svijetu čvrste hrane. Baš vam zato u nastavku donosimo jednostavne i hranjive recepte obogaćene, naravno, aromom jesenskih začina za dodatnu toplinu u ovom godišnjem dobu.

Svaki od korištenih začina – cimet, muškatni oraščić, đumbir i vanilija – donosi suptilne razlike u okusu jesenskih kašica, stvarajući tople, nježne i zanimljive note koje će bebi omogućiti da upozna različite arome jeseni.

Pire od pečenih kestena i jabuke s muškatnim oraščićem

SASTOJCI:

  • 100 grama pečenih kestena (oguljenih i očišćenih)
  • 1 srednja jabuka (oljuštena, očišćena i sitno nasjeckana)
  • prstohvat muškatnog oraščića

PRIPREMA:

Ako ne koristite gotove kestene, onda sirove prvo zarežite pa prokuhajte do ključanja i potom ispecite 20-25 minuta na temperaturi od 200° Celzijevih. U međuvremenu, u vodi ili na pari skuhajte jabuku dok ne omekša, pa je prebacite u blender. Zatim jabuci dodajte očišćene kestene i prstohvat muškatnog oraščića.

Muškatni oraščić daje toplu, orašastu notu koja savršeno upotpunjuje okus kestena i jabuke, ali pazite da ne pretjerate zbog njegova snažnog okusa.

Sve izblendajte dok ne dobijete glatki pire. Teksturu prilagodite afinitetima vaše bebe dodajući smjesi malo po malo vode prilikom blendanja. Ovdje možete iskoristiti vodu u kojoj ste kuhali jabuku (ako ste je kuhali tako).

Pire od tikve s dunjom i đumbirom

SASTOJCI:

  • 100 grama pečene muškatne tikve ili obične bundeve
  •  1 mala dunja (oljuštena i očišćena)
  • prstohvat đumbira u prahu

PRIPREMA:

Tikvu prepolovite pa je pecite u pećnici oko 45 minuta na 180° Celzijevih. Skuhajte dunju na pari. Pečenu tikvu i skuhanu dunju blendajte dok ne dobijete glatku smjesu i začinite s malo đumbira u prahu koji će aromatizirati kašicu. Đumbir će dodati toplinu jelu i taj se začin savršeno se slaže s voćnim okusom dunje i kremastom teksturom tikve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Produce Moms (@theproducemoms)

Kremasti pire od bundeve i jabuke s vanilijom

SASTOJCI:

  •  100 grama pečene tikve ili bundeve
  • 1 manja jabuka (oljuštena, očišćena, i isjeckana)
  • prstohvat praha vanilije ili zrnce iz štapića vanilije
  • malo mlijeka, količina po potrebi

PRIPREMA:

Ova kombinacija varijanta je prethodne kašice na bazi tikve ili bundeve, pa je stoga i priprema slična. Dok se tikva ili bundeva ispeče, jabuku skuhajte na pari, a zatim sve zajedno izblendajte s malo vanilije. Mlijeko receptu daje punu pjenastu konzistenciju, a dodaje se “od oka” prilikom blendanja. U kombinaciji s vanilijom, ovako kremast obrok nosi laganu slatkoću i aromu, s teksturom koja podsjeća na puding.

Kašica od kruške, cikle i cimeta

SASTOJCI:

  • 1 srednja kruška (oguljena, očišćena i nasjeckana)
  • 1 manja cikla (pečena ili kuhana)
  • prstohvat cimeta

PRIPREMA:

Koristite li svježu ciklu, prvo je skuhajte ili ispecite u foliji na 200° Celzijevih oko 40 minuta dok ne omekša. Ohladite je, ogulite i narežite na komadiće. Krušku skuhajte na pari ili u malo vode dok ne postane mekana. Stavite kuhanu krušku i ciklu u blender i blendajte do pirea. Po potrebi dodajte malo vode (i ovdje možete koristiti onu u kojoj ste kuhali krušku). Dodajte prstohvat cimeta za toplu, jesensku aromu i još jednom kratko izblendajte.

Dodatni savjeti i upozorenja

Sve ove kašice mogu se servirati same za sebe ili kao baza za jelo sa žitaricama kao što su zobene pahuljice, pšenični ili pirov griz, palenta, riža, i slično. Mogućnosti je bezbroj, baš kao i prostora za eksperimentiranje s ciljem upoznavanja jedinstvenog ukusa svakog malog nepca.

Za sve sastojke, preporučuje se postepeno uvođenje novih namirnica i začina, i to pojedinačno kako biste mogli uočiti potencijalne reakcije, ali i bebine afinitete.

Od navedenih sastojaka, mogući alergeni za bebe su:

KESTEN – premda nije vrlo čest alergen, spada u orašaste plodove pa nije isključena alergijska reakcija kod nekih beba. Preporučuje se prvo probati malu količinu.

ĐUMBIR – iako nije uobičajen alergen, no njegov ljutkast okus može biti prejakog intenziteta za bebe te izazvati iritaciju kod osjetljivih beba. Zato je važno koristiti ga u minimalnim količinama i, kao sa svakom namirnicom, pratiti reakciju malog gurmana.

MUŠKATNI ORAŠČIĆ – rijetko izaziva alergijske reakcije, ali može biti jak na probavni sistem beba kada se koristi u većim količinama.

VANILIJA – prah vanilije ili prirodna vanilija obično su sigurni, ali neki ekstrakti vanilije (naročito sintetički) mogu sadržavati alkohol ili aditive koji nisu preporučljivi za bebe.

CIKLA – prirodno slatkasta i bogata željezom, te savršena za bebin rast i razvoj. No, njezina prirodna crvena boja može utjecati na boju stolice – što je u potpunosti uobičajena pojava!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pexels, Instagram