3 super recepta s matchom koja možete piti od jutra do mraka
Na nedavno održanom MagMe x Shiseido eventu, imali smo priliku učiti o japanskim ritualima, ali i konzumirati ukusne napitke od matche – sastojka koji blagotvorno djeluje na organizam. Nježan, fino mljeveni prah dobiven je od mladih listića zelenog čaja, a osim što smo doznali da utječe na ljepotu kože, podiže energiju te poboljšava fokus, uvjerili smo se i da je matcha zaista ukusna jer smo je probali u nekoliko verzija.
Za savršen okus najzaslužnije su Maja i Zrinka Blažević koje stoje iza brenda Materia, a koji nudi premium japansku matchu te pribor za pripremu matche kao što su bambusova metlica, chawan, odnosno zdjelicu za matchu, stalak za metlicu te matcha spoon. S obzirom na to da je riječ o sastojku punom potencijala, zapitali smo se kakav bi okus imao uz japanski gin, a odgovor na to dao nam je Enes Đapo, barmen i ambasador brenda kofer. koji je za ovu priliku osmislio poseban koktel s matchom.
S obzirom na to da su napitci s matchom izazvali oduševljenje kod naših uzvanica, u suradnji s brendovima Materia i kofer. donosimo vam recepte s matchom koje možete piti od jutra do mraka. Predlažemo da jutro počnete s toplim napitkom pod nazivom matcha latte kako biste uspjeli odraditi sve što vas očekuje u danu, popodnevne sate rezervirate za iced matchu i dodatan boost energije, a u večernjem terminu matchu dodate u koktel.
Matcha latte
Ovo je kremastija verzija originalnog napitka s matchom u koji, osim vode i matcha praha, ide biljno mlijeko i med po želji. Jedan od ključnih sastojaka ovog napitka je metlica koja je zaslužna za finu kremastu pjenicu na površini napitka te da se prah u potpunosti otopi.
Od sastojaka će vam trebati: 1 gram Materia matcha praha, 1.5 dcl vruće vode, 0.5 dcl mlijeka, žličica meda ili malo agavinog sirupa (po želji).
Zagrijte vodu na otprilike 80 stupnjeva – važno je da ne proključa, kako se ne bi izgubile nutritivne vrijednosti. U širu šalicu ili zdjelicu stavite jedan grama matcha praha te ga prelijte s malo vruće vode. Pomoću metlice dobro izmutite prah s vodom, dok se prah potpuno ne rastopi i ne stvori fina pjenica na vrhu. Potom prelijte mješavinu matche i vode u šalicu u kojoj ćete servirati svoj napitak, dodajte ostatak vode i zagrijano mlijeko – mi smo koristili zobeno mlijeko. Ako kod kuće milk frother ili elekrični pjenjač, odlično će poslužiti za super kremasto mlijeko. Na kraju po želji dodajte žlicicu meda ili malo agavinog sirupa.
Iced matcha latte
Ovo je idealan napitak za vruće dane jer pruža potrebno osvježenje, a istovremeno je ukusan i super zdrav, no mi ga volimo piti u popodnevnim satima umjesto tople šalice matcha latte. Za pripremu je potrebno svega nekoliko minuta, a kao stvoren je za popodnevni “pick-me up“ moment.
Od sastojaka će vam trebati: 1 gram Materia matcha praha, 0.5 dcl tople vode, 1.5 dcl mlijeka, žlicica meda ili malo agavinog sirupa (po želji) te led. Možete koristiti bilo koje biljno mlijeko, a naša preporuka su zobeno ili kokosovo mlijeko.
U širu šalicu ili zdjelicu stavite jedan gram matcha praha te ga prelijte s malo vruće vode, zagrijane na otprilike 80 stupnjeva. Pomoću bambusove metlice dobro izmutite matcha prah s vodom, dok se prah potpuno ne rastopi i ne stvori lijepa pjenica na vrhu. Za slađu varijantu, u mješavinu vode i matche dodajte žlicicu meda ili malo agavinog sirupa. Napunite visoku čašu ledom i ulijte 1.5 dcl mlijeka te na to dodajte mješavinu matche i vode – obavezno ovim redoslijedom.
Koktel s matchom i sokom od bosiljka
Iako je matcha sastojak koji blagotvorno djeluje na organizam, funkcionirat će dobro i u koktelu, no, nemojte je koristiti kao izliku za konzumiranje prevelike količine. Okus matche odlično se slaže s aromama bosiljka i đumbira, koji dominiraju ovim koktelom i daju mu zanimljiv i iznimno osvježavajući okus.
Od sastojaka će vam trebati: 3 cl Roku gina, 1 gram Materia matcha praha, 2 cl soka limuna, šećerni sirup, sok Balis bosiljak-đumbir te dehidrirana jabuka i ružičasti papar za dekoraciju.
Za početak ćete napraviti šećerni sirup obogaćen matchom u omjerima 3 cl vode, 3 cl šećera i jedan gram matche koje ćete odrediti uz pomoć jiggera. Zatim ćete s koristeći jigger, u shaker staviti gin, sok limuna te sirup s matchom te sve sastojke dobro protresti. Visoku, highball čašu ćete napuniti ledom te uliti sastojke i shakera te ih potom do vrha čaše upotpuniti sa sokom od bosiljka i đumbira. Na kraju ćete sve pomiješati s koktel žlicom te kao dekoraciju na vrh koktela staviti krišku dehidrirane jabuke i ružičasti papar. Sastojke za koktel, kao i začine, jigger, čaše i sve ostalo što vam je potrebno za pripremu pića možete pronaći u kofer. ponudi.
Fotografije: Petra Perkov, Materia