3 esencijalne kuharice koje bi svatko trebao imati kod kuće
Hrana je stvar oko koje će svatko imati mišljenje, no postoje profesionalni chefovi uz čije savjete i recepte možete kreirati delicije na koje nitko nema prigovor, barem kad su način pripreme jela i maštovitost u pitanju. Postoje pravila koja treba poštovati kako bi konačni rezultat zadovoljio svačije nepce, a ako vam nedostaje inspiracije za svakodnevnu pripremu jela, uvijek je možete pronaći na stranicama ovih kuharica.
Iako je napisano pregršt fantastičnih kuharica i jednako toliko genijalnih recepata, postoje one koje se smatraju esencijalnima za svaki dom i čiji biste primjerak trebali imati. Ako još nemate nijednu kuharicu, ova izdanja su dobar start, a bit će i odličan izbor za nepogrešiv poklon za nekog foodieja iz vašeg društva.
Salt, Acid, Fat, Heat
U svojoj kuharici Samin Nosrat otkriva inovativan pristup kuhanju, a ova je knjiga proglašena bestsellerom New York Timesa i prodana u više od milijun primjeraka diljem svijeta. Uz savjete iz ove kuharice shvatit ćete koji su to elementi kvalitetne pripreme jela, transformirati način na koji pripremate i kuhate hranu, pa čak i razmišljate o njoj. Naime, autorica je godine i godine profesionalnog iskustva pretočila u filozofiju vezanu uz četiri jednostavna elementa koja mogu savladati baš svi te je upravo to razlog iznimne popularnosti ove kuharice.
Ako ovladate pravilnim korištenjem četiri elementa – soli koja poboljšava okus, masnoće koja daje okus i stvara teksturu, kiseline koja uravnotežuje okus i topline koja u konačnici određuje teksturu hrane – sve što skuhate bit će ukusno. Prilikom objašnjavanja “kako” i “zašto” koji čine ukusna jela, kuharica odgaja novu generaciju kuhara koji potom sa samopouzdanjem mogu donositi bolje odluke u kuhinji i kuhati ukusna jela s bilo kojim sastojcima, bilo gdje, u bilo koje vrijeme.
Ottolenghi: The Cookbook
Kuharica iza koje stoje chefovi Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi njihovo je prvo zajedničko izdanje, prvi put objavljeno 2008. godine koje se već upisalo u kulinarske klasike. Iako je Ottolenghi iznimno cijenjen te su i njegove druge kuharice među najtraženijima, ovo izdanje staro 14 godina toliko je bilo popularno da je prije nekoliko godina dobilo i reizdanje.
Inspirirani svojim djetinjstvom u Jeruzalemu autori kuharice predstavili su inovativna, ali jednostavna jela putem hrabrih recepata koji unose svježinu u kuhinju. Tradicionalne metode pripreme, ali i utjecaj bliskoistočne kuhinje u kombinaciji s elementima kuhinje Italije, Kalifornije i Sjeverne Afrike čini više od 140 recepata iz ove knjige zbilja posebnima. Od mesa i ribe preko bogatih salata i jela s povrćem pa sve do Ottolenghijevih recepata za torte i kruh, čitatelji dobivaju nove ideje za serviranje favorita ili namirnica koje često konzumiraju te alternative s čime ih mogu zamijeniti ako su im dosadile. Pripremite se za pregršt nadahnjujućih recepata!
The Silver Spoon Classic
Talijansku kuhinju teško je ne voljeti, a ova je kuharica luksuzna zbirka najboljih talijanskih recepata i vodeća svjetska kuharica talijanske kuhinje. Prvi put objavljena 1950. godine “Il Cucchiaio d’Argento” dobio je i svoje izdanje na engleskom jeziku koje sadrži bogatu kompilaciju tradicionalnih talijanskih jela domaće kuhinje.
U knjizi se nalazi 170 najboljih recepata iz različitih regija Italije, a uspješnosti ovog izdanja svjedoči i činjenica da je kuharica prodana u više od milijun primjeraka diljem svijeta. Kuharica sadrži i prekrasne fotografije jela, prepuna je dvostrukih vrpci za lakše snalaženje među receptima te ima i raskošne korice zbog čega je među našim favoritima za poklon foodieju, kulinarskom amateru ili, pak, profesionalcu kojem može biti ultimativni vodič za pripremu najbitnijih, sasvim autentičnih i iznimno ukusnih talijanskih klasika.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: Instagram; Phaidon; Ottolenghi; Salt, Acid, Fat, Heat