Chanel jedini u masi luksuznih brendova ima jedan klasičan model torbe koji se u raznim varijantama mijenja i nadograđuje kroz godine. Kultni Flap model uz 2.55 i Boy model je svakako najpopularnija torba u povijesti mode. Iako svi znaju za ovu  kultnu torbu postoji velik broj dezinformacija i zabuna o detaljima vezanima uz nju. Chanel torbe, osim kvalitete i statusa, u svoju povijest imaju upisanu priču o ljubavi i inspiraciji iz života same Coco Chanel, te su nam time još draže.

702x408xcoco-chanel-2635474112963673316_jpg_pagespeed_ic_afX9BbOwVO

  1. 2.55 je originalni Chanel model

Coco Chanel dizajnirala je prvu torbu 1929. godine, no tek 1955. torba je dobila veriju koja se ne nosi u ruci već na ramenu. Ovaj trenutak je promijenio povijest mode jer su žene do tog trenutka nezgrapno morale nositi torbe u rukama te im se ovom revolucijom promijenio i socijalni status u društvu.

Chanel-Reissue-2.55-Flap-Bag-Gold-Hardware

  1. CC kopča se pojavila tek u osamdesetima

Kopče na Chanelicama dobile su zaštitni CC logo tek dolaskom Karla Lagerfelda u Chanel u osamdesetima. Do tada su sve torbe imale takozvanu „Mademoiselle kopču“ koju su danas zadržali neki modeli torbi. Mademoiselle naziv kopča nosi zbog činjenice da se Coco Chanel nikada nije udala, te je ostala gospođica.

Chanel-Mademoiselle-vs-Interlocking-Lock

  1. Remen s kožom naknadno je dodan

Prve Chanel torbe imale su remenje od lanaca, no navodno je Coco u nedostatku materijala iskoristila ostatke od kože, te time kreirala remen isprepleten kožnim trakicama koji je kasnije postao zaštitni znak Chanel preklopne torbe. 2.55 model danas sadrži samo remenje od lanaca, bez kože.

  1. Unutrašnjost 2.55 modela inspirirana je sirotištem u kojem je Coco odrasla

Bordo ili takozvana burgundy nijansa, koja se koristi za postavu unutrašnjosti 2.55 modela, izabrana je iz sentimentalnih razloga. Naime, Coco Chanel odrasla je u sirotištu u kojem su nosili odore te boje, te je na taj način odala počast i tom djelu života.

Chanel-Reissue-227-4

  1. Djelomična inspiracija za Chanel torbe dolazi iz muške populacije

Chanelov klasični šav na torbama inspiraciju vuče iz jakni koje su nosili timaritelji konja. Coco Chanel bila je oduševljena timariteljima te odlučila preslikati još jedan dio stvarnog života u svoje kreacije. Također, Boy Bag torba dobila je ime po dugogodišnjem ljubavniku Coco Chanel- polo igraču Boyu Chapelu.

Chanel-Boy-Bag-1

  1. Nazivi torbi često se potpuno krivo koriste

Chanel preklopne torbe imaju dosta nejasno nazivlje, te je dosta bitno razjasniti konkretne nazive torbi i kojem modelu pripadaju. Chanel Flap (preklopne) torbe su one s CC kopčom, te je njihova proizvodnja pokrenuta u osamdesetima. Model imena 2.55 odnosi se isključivo na originalni dizajn s Mademoiselle kopčom, no često se koristi kao oznaka za sve preklopne torbe s tradicionalnim oblikom. Reissue model je Lagerfeldova verzija 2.55 modela i odnosi se na torbe nastale nakon 2005. godine.

68bc638ce60b7ca84779968b6f23d075

  1. Bitna je razlika između dvostrukog i jednostrukog preklopa

Obično su 2.55 i Classic Flap modeli s dvostrukim preklopom što znači da imaju i vanjski preklop, ali i još jedan unutarnji pretinac s preklopom. Classic Flap model ima varijantu i s jednim preklopom (bez unutarnjeg) te se u tom slučaju zovu Single Flaps.

Chanel-Reissue-255-Flap-Bag-Interior

  1. 1955. cijena 2.55 modela bila je samo 220$

Cijene luksuznih torbi drastično rastu iz godine u godinu, pa tako danas ova torba može koštati i 6000$. 60 godina ranije cijena je bila čak i do 30 puta manja.

You-know-that-the-hands-of-the-bag-from-which-era

  1. Pretinac sa zatvaračem ima posebnu pozadinsku priču

Mali pretinac na preklopu torbe sa zatvaračem imaju samo Chanel torbe i to opet zbog priče iz privatnog života Coco Chanel. Naime, Coco je pretinac uvrstila u dizajn torbe kako bi žene imale mjesto na koje mogu skrivati tajna ljubavna pisma.

Chanel-255-Flap-Bag-Interior-Pocket

  1. Chanel torbe zapravo su odlična investicija

Kao što je već spomenuto, cijene ovih luksuznih torbi svake godine sve su više. Chanel torbe najpopularije su na tržištu preprodaje, a pogotovo kad se radi o modelima koje je danas teško pronaći. Iako im je cijena visoka, sa Chanel torbom ne možete pogriješiti jer će joj vrijednost samo rasti, a jednog dana možda dobije status kakav old- timeri imaju među automobilima.