pasta za zube

10 situacija u kojima je pasta za zube korisna

Pasta za zube u kombinaciji s četkicom glavni je alat za održavanje higijene zubiju. Ona ima i kozmetičko-higijenski učinak jer otklanja zadah i pomaže u prevenciji karijesa.

Zubna pasta ili “kalodont”, osim što služi za pranje i izbjeljivanje zubiju, može biti jako korisna u beauty rutini i kućanstvu.

Sigurno ste baem jednom čuli da je zubnu pastu dobro koristiti za prištiće, no možda niste znali da se pasta za zube koristi za ublažavanje boli od ugriza kukca ili kako bi se očistilo svjetlo na automobilu.

Pasta za zube može se koristiti u raznim situacijama, provjerite kada sve može biti korisna i idući put se sjetite da rješenje možda već imate kod kuće!

Prištići i akne

Nanošenje paste za zube na prištić ili aknu već je na glasu kao narodni lijek. Pasta za zube smanjuje crvenilo i isušuje aknu te pritom hladi, zbog dodatka mente. Kalcij karbonat iz paste uklanja višak sebuma i čisti pore. To se čini odličnim brzim rješenjem za one situacije u kojima nemamo mogućnost profesionalno riješiti situaciju. Preporučuje se korištenje bijelih pasti (bez dodataka u boji) i izbjegavanje pasti koje izbjeljuju zube jer mogu izazvati mrlje na koži.

Ugriz kukca i opekline

Pasta za zube efikasan je i brz lijek kod uboda kukaca. Potrebno je malu količinu paste nanijeti na mjesto uboda, poželjno prije spavanja kako bi odstajalo preko noći. Pasta će smanjiti oteklinu, bol i svrbež. Jednako djeluje i kod sitnijih opeklina koje ne uključuju otvorene rane.

Čišćenje srebrnog nakita ili posuđa

Srebrnom nakit ili posuđu najlakše je vratiti sjaj pastom za zube. Potrebno je utrljati pastu i ostaviti da stoji preko noći. Četkicom za zube još jednom istrljajte mješavinu vode i paste, prođite mekanom krpom i to je to!

Ogrebotine na satu ili mobitelu

Pasta za zube odlična je za zaglađivanje sitnih ogrebotina. Nekad smo je koristili kako bismom popravili CD, a danas nam je češće korisna na pametnim mobitelima i satovima. Potrebno je namazati tanak premaz paste na površinu, lagano istrljati i isprati čistom krpom.

Čišćenje cipela

Svima najdraže bijele tenisice često izgube sjaj nakon nekoliko nošenja. Potrebno je malom četkicom nanijeti pastu, dobro istrljati i obrisati vlažnom krpom i mrlja s tenisice će nestati, a đon će opet biti bijel!

Pranje ruku

Kad prilikom kuhanja koristite namirnice kao što su češnjak, luk ili riba, pasta za zube može pomoći kako bi se brzo i efikasno riješili neugodnog mirisa.

Ogrebotine na kožnim cipelama

Sitne ogrebotine na najdražim salonkama ili čizmama mogu biti jako iritantne. Upravo zato je korisno nanijeti malu količinu zubne paste na krpicu i istrljati nježnim pokretima kako bi ogrebotine bile manje vidljive.

chunky boots

Čišćenje boje za kosu s kože

Ako ste odlučiti biti sam svoj frizer te izrast obojiti kod kuće, velike su šanse da ste usput obojili i dio kože. Dobro je znati da postoji rješenje i za to i da ga imamo kod kuće! Pasta za zube će skinuti boju s kože brže od kreme.

Farovi na automobilu

Zubna pasta super je za poliranje farova na automobilu, pogotovo kad počnu mijenjati boju ili postanu mutna. Na farove je potrebno nanijeti pastu i kružnim pokretima papirnatim ručnikom istrljati.

Magljenje naočala za ronjenje ili maski

Najgore je prilikom ronjenja stalno paziti na zamagljeno staklo koje onemogućuje pogled. Pasta za zube i tu pomaže! Stari trik ronioca je pastom za zube protrljati unutrašnjost naočala ili maske i potom ih očistiti, samo pripazite da budete nježni!